Czym są badania nutrigenetyczne i kiedy należy je wykonać?
Nutrigenetyka jest gałęzią nauki badającą wpływ różnic na poziomie kodu genetycznego na metabolizm wybranych składników pokarmowych. Analizuje też ryzyko zachorowania na wybrane schorzenia. Nauka badająca związek między żywieniem a genami zakłada, że zalecenia żywieniowe nie mogą być takie same dla każdego z nas, ponieważ różnimy się między sobą na poziomie DNA. O tym, czym dokładnie są badania nutrigenetyczne, kto powinien je wykonać oraz jakie informacje jesteśmy w stanie na podstawie tych badań zdobyć, dowiesz się z poniższego artykułu.
Spis treści
Co to jest badanie nutrigenetyczne?
Badania nutrigenetyczne przyczyniają się do innowacyjnego spojrzenia na dietetykę i odżywianie przez pryzmat genetyki. Oparte są one bowiem o analizę DNA. Na podstawie tych badań możliwe jest indywidualne dopasowanie sposobu odżywiania się dla każdego z nas. Wykonując analizę wybranych, kluczowych dla metabolizmu, genów, uzyskujemy informację, jak zareaguje nasz organizm na wybrane składniki pokarmowe. Możemy też wykluczyć z diety substancje, które działają na nasz organizm niekorzystnie, przyczyniając się do rozwoju chorób dietozależnych.
Komu zalecane są badania nutrigenetyczne?
Badania nutrigenetyczne może wykonać każdy bez specjalnego przygotowania. Przeznaczone są one dla osób, które chcą odżywiać się świadomie i tym samym zminimalizować ryzyko rozwinięcia się chorób zależnych od diety, takich jak nadwaga czy otyłość. Nutrigenetyka daje możliwość stworzenia osobistego profilu żywieniowego nie tylko pod względem zasad zdrowego żywienia i zaleceń populacyjnych.
Jakie geny badane są przy testach nutrigenetycznych?
W badaniach nutrigenetycznych analizowane są kluczowe dla metabolizmu geny. Według doniesień naukowych zmiany w nich powodują rozwój szeregu chorób.
Geny metabolizmu i otyłości
Na podstawie analizy genów metabolizmu i otyłości można określić ryzyko zachorowania na otyłość i nadwagę. Mając tę wiedzę, specjalista dietetyk jest w stanie ułożyć nam dietę o odpowiednich proporcjach cukrów i tłuszczów, a tym samym zminimalizować rozwój schorzeń, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca.
Geny nietolerancji pokarmowych
Badanie genów nietolerancji pokarmowych może pomóc w określeniu predyspozycji genetycznych do rozwoju celiakii. Jeśli mamy wiedzę, że może się ona u nas rozwinąć, zasadne jest wprowadzenie diety eliminacyjnej. Jeśli jednak badania wykluczą u nas zwiększone predyspozycje do zachorowania na celiakię, taka dieta nie jest nam potrzebna. Jej zastosowanie może przyczynić się do niedoborów pokarmowych. Ponadto badania nutrigenetyczne analizujące geny nietolerancji pokarmowych umożliwiają stwierdzenie, czy takie składniki, jak kofeina, alkohol czy laktoza, są dobrze tolerowane przez nasz organizm.
Geny metabolizmu witamin i antyoksydantów
Badanie pozwala na ocenę zdolności organizmu do pozbywania się toksyn i wolnych rodników. Ma to kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nagromadzenie ich bowiem prowadzi do uszkodzeń w DNA, będących początkiem rozwoju groźnych schorzeń, takich jak choroby nowotworowe.
Czym jest genodieta?
Genodieta jest dobrana do indywidualnych potrzeb każdego człowieka. Komponowana jest na podstawie osobistych predyspozycji po analizie kodu genetycznego. Wybór określonych składników pokarmowych oraz wykluczenie tych, które nie działają na nasz organizm korzystnie, daje dużą szansę na uniknięcie rozwoju chorób metabolicznych.