Chleb żytni czy razowy na odchudzanie
Na początku odchudzania, ale także w jego trakcie, do głowy przychodzą nam różne pytania dotyczące przygotowywanych w kuchni i zjadanych przez nas produktów. Czy są zdrowe? Czy są wystarczająco dietetyczne? Czy nie szkodzę nimi samemu sobie? Na szczęście mamy internet, który pełny jest świetnych źródeł wiedzy, które wystarczą, by rozwiać większość wątpliwości.
Spis treści
- 1 Odchudzanie – co robić?
- 2 Chleb – odchudzanie i kalorie
- 3 Właściwości chleba
- 4 Działanie chleba
- 5 Przeciwwskazania chleba
- 6 Zastosowanie chleba
- 7 Stosowanie chleba
- 8 Cena chleba
- 9 Czy chleb żytni i chleb razowy da się zastąpić?
- 10 Jakie dodatki?
- 11 O czym pamiętać kupując chleb razowy lub żytni?
- 12 Przepisy na chleb
- 13 Podsumowanie
Odchudzanie – co robić?
Więc decyzja zapadła. Odchudzanie czas rozpocząć! To moment, w którym najlepiej będzie powiesić na lodówce kartkę. Dzięki temu będziesz pamiętała o swoich założeniach i nie zapomnisz o monitorowaniu skuteczności. Zaznaczaj na wybrany kolor każdy dzień, w którym uda ci się zrealizować punkty planu. Najczęściej na takich listach pojawiają się: zwracanie uwagi na kalorie, rezygnacja ze słodyczy, rezygnacja z wysoko przetworzonej żywności, gotowanie w domu, spacery, treningi, dwa litry wody dziennie.
Odchudzanie i dylematy
Żeby wdrożyć się w ten proces tak, by nie sprawiał żadnych trudności, potrzebny będzie czas. I prawdopodobnie będzie to czas bardzo intensywny, w którym będziesz uczyć się jak obliczać kalorie, jak robić zakupy, jak układać jadłospisy. To nie może być okres męczenia się przy stole, a po prostu czas, w którym jesz zdrowo, rezygnując tylko z tych najgorszych dla ciebie produktów.
Chleb – odchudzanie i kalorie
Chleb to obok ziemniaków najpopularniejszy dodatek do posiłków w Polsce. Bardzo często jest on podstawą całych dań, gdyż jest prosty w obsłudze, niedrogi i szybki w przygotowaniu. Jeśli zajmuje sporą część twojej diety sprzed czasu odchudzania, nie unikniesz sprawdzenia, jak wpisuje się w twoje założenia, ile ma kalorii. Osoby bardzo przyzwyczajone do jedzenia pysznych kanapek czy grzanek, nie będą miały łatwego zadania z wymienieniem go, nawet na najpyszniejsze sałatki i owsianki. Na szczęście w piekarniach i sklepach spotkamy się z gigantycznym wyborem chleba, więc z pewnością uda się znaleźć taki, który nie zaprzepaści szans na utratę kilogramów. Pamiętaj, że na odchudzanie i nie tylko najczęściej polecane są wyroby pełnoziarniste. Poznaj więc chleby z każdej strony, by zdecydować czy w swojej diecie zjadać będziesz chleb razowy czy chleb żytni.
Chleb razowy
Chleb razowy to taki, który wypieka się z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej, która powstaje poprzez grube zmielenie ziaren. Jego ciemny kolor jest efektem tego, że w procesie używane są otręby. Kalorie? Średnio 247 kalorii w 100 gramach.
Chleb żytni
Chleb żytni to ten, który wypieka się na czystej mące żytniej zazwyczaj kilkukrotnie wykwaszanej. Rozróżnia się kilka rodzajów chleba żytniego. W 100 gramach zawiera 252 kalorie.
Ranking produktów na Odchudzanie - Czerwiec 2023 r.
Czym są tabletki na odchudzanie oraz analiza.
Ostatnia aktualizacja rankingu: 13.01.2025
Właściwości chleba
Czym różnią się właściwości, tych tak podobnych chlebów? Użycie całych ziaren w chlebie razowym sprawia, że ma on w sobie wiele więcej minerałów oraz witamin, a także istotnego w odchudzaniu błonnika, który wpływa na szybkość przemiany materii. Jeżeli zależy ci na wartościach odżywczych, wybieraj jak najciemniejsze pieczywo. Pamiętaj też, że dodatkowe punkty w tej zdrowotnej klasyfikacji zyskują chleby na zakwasie. Nie oznacza to jednak, że chleb żytni odstaje w zdecydowany sposób pod względem zawartości pozytywnych substancji. Niektórzy nawet uważają, że oba te chleby to odmiany jednego rodzaju pieczywa.
Działanie chleba
Dlaczego zawartość konkretnych składników jest taka istotna? Bo w realny sposób wpływają one na zdrową pracę organizmu. Przede wszystkim składniki chleba z mąki razowej są łatwo przyswajalne dla człowieka, zbawiennie wpływają na pracę jelit, dostarczają witaminy i błonnik, reguluje poziom cukru we krwi i ma wpływ na cholesterol. Do tego potrafi szybko i na długo nasycić, co jest nie do przecenienia, właśnie gdy masz w planach odchudzanie.
Przeciwwskazania chleba
Trudno wyobrazić sobie, by za chrupiącą skórką i miękkim środkiem najlepszego chleba na świecie, mogły kryć się powody do zaprzestania spożywania go. A jednak. Niekontrolowany nadmiar chleba może spowodować problemy z poziomem cukru we krwi. Do tego może on zawierać gluten, na który uczulona jest spora część populacji i jego spożycie może mieć negatywne skutki dla samopoczucia. Pojawiły się też badania, które potwierdziły, że spożywanie chleba może wywoływać stany zapalne, a także wpływać osłabiająco na kości. Poza tym zdarzyły się przypadki, że chleb był jednym z wielu czynników, które wywoływały choroby nowotworowe.
Zastosowanie chleba
Czy to chleb razowy czy chleb żytni w odpowiednich proporcjach mogą być jednak znakomitym uzupełnieniem twojej diety. Jak możesz go wykorzystać? Oczywiście do zrobienia kanapek, grzanek i tostów. Tutaj pomysły nigdy się nie skończą, chleb możesz tak naprawdę połączyć z każdym jadalnym składnikiem, jak przyjdzie ci do głowy. Do zup krem – w roli grzanek, które urozmaicą ich fakturę i smak. Zresztą tradycyjny wielkanocny żurek jest ponadczasowym dowodem na to, jak chleb i zupy wspaniale ze sobą współgrają.
Inne sposoby
A jeśli nie zdążysz zjeść pieczywa, które już kupiłaś i stało się ono czerstwe i generalnie niezachęcające do spożycia? Nawet wtedy każdy rodzaj chleba, tak samo chleb razowy, jak i chleb żytni nadadzą się znakomicie do starcia i zużywania w roli domowej bułki tartej, wykorzystywanej na przykład do panierek.
Stosowanie chleba
Chleb razowy i chleb żytni są dość kaloryczne. To szczególnie istotne dla osób liczących kalorie. Na pewno będziesz wiedziała jaka ilość chleba to ta idealna, która pozwoli ci się nasycić i jednocześnie nie zabierze miejsca na inne kalorie.
Cena chleba
Ceny chleba są bardzo różne. Generalnie jednak można zauważyć, że chleb żytni kosztuje ok 3 do 25 złotych. Chleb razowy również znajduje się w tym przedziale cenowym.
Czy chleb żytni i chleb razowy da się zastąpić?
Odpowiedź brzmi: można spróbować. Jeśli jesteś zainteresowana zamiennikami spróbuj chrupków zbożowych pieczonych albo wafli ryżowych, je również będziesz mogła śmiało mieszać z różnymi dodatkami. Musisz jednak zwracać uwagę na składy, ponieważ często znajdują się w nich niepotrzebne i niezbyt zdrowe dodatki, takie jak spulchniacze, które dodatkowo powodują, że listek takiego pieczywa nie nasyci cię na wystarczająco długi czas.
Jakie dodatki?
Jeśli nie masz już ochoty na kanapki z szynką czy serem, to otwórz się na pasty. Popularna pasta z makreli albo wegetariańska wersja pasztetu w towarzystwie warzyw, będą ciekawym urozmaiceniem. Od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na posmarowanie chleba kremem czekoladowym albo dżemem. No i nie wolno zapominać, jak znakomicie na takich kanapkach sprawdzi się masło orzechowe.
O czym pamiętać kupując chleb razowy lub żytni?
Jeżeli kupujesz chleb w supermarkecie być może odpuść sobie zakup w weekend i poniedziałkowy poranek. Szansa, że w tym czasie trafisz na świeże, czyli najlepsze pieczywo jest generalnie bardzo niska. Jeżeli kupujesz w piekarni – możesz zaufać doświadczeniu sprzedawcy.
Robienie własnego chleba
Jeżeli nie ufasz kupowanym produktów i dysponujesz piekarnikiem – spróbuj samodzielnie przygotować pieczywo. To, co pozostawiła po sobie pandemia, to multum gotowych przepisów na pieczywo każdego rodzaju. Możesz więc praktycznie od razu rozpocząć testowanie swoich umiejętności w kuchni.
Przepisy na chleb
Czego będziesz potrzebować? Przede wszystkim mąki. Tu musisz podjąć decyzję: chleb razowy czy żytni, dlatego najlepiej byś przepis wyszukała samodzielnie. Nie będą one jednak problematyczne. Zazwyczaj chleb składa się z mieszanki mąk, wody, zakwasu lub drożdży, oleju i przypraw.
Koszty
Czy koszty będą niższe niż w przypadku kupna pieczywa. Wliczając wszystkie elementy, łącznie z prądem i twoim czasem – możliwe, że nie. Ale pamiętaj, że samodzielnie uzyskujesz dokładnie taki produkt, na jakim ci zależy.
Podsumowanie
Jak widzisz tak naprawdę wybór chleba zależy od tego, czego potrzebujesz. To indywidualna decyzja i powinna być bazowana na dogłębnym poznaniu zalet i wad, które posiada chleb razowy, tak samo jak chleb żytni. Może to zająć ci trochę czasu, ale warto. Przecież chleb jest tak wrośnięty w naszą kulturę i myślenie o żywieniu, że dużo trudniej byłoby go z diety wykreślić niż na przykład czekoladowe batony. Dlatego należy nauczyć się ogrywać w kuchni jego zalety.
Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.