Czy warto zaglądać do sklepów bezglutenowych?

W dzisiejszych czasach na rynku można znaleźć pieczywo oraz urozmaicone pieczywo bezglutenowe oraz inne produkty bezglutenowe bez dodatku niezdrowej m.in. skrobi pszennej.
Wiele osób uważa, że potrawy bezglutenowe smakują gorzej lub nawet nie mają smaku – to zdecydowanie mit. Mit ten, mocno zniechęca osoby, które poważnie zastanawiają się nad przejściem na dietę bezglutenową.
Żywność bez glutenu jest tak samo smaczna jak glutenowa, a niektórzy mówią, że nawet smaczniejsza, warto więc spróbować samemu.

Rodzaje produktów bezglutenowych

Coraz więcej produktów bezglutenowych można znaleźć w sklepach z artykułami zdrowotnymi i dietetycznymi.
Najpopularniejszym jest chleb bezglutenowy, ponieważ zawiera zdrową bezglutenową mąkę i jest tak często spożywany na śniadanie, do pracy i szkoły.
Do domowego wypieku chlebów bezglutenowych można już dostać mąkę kukurydzianą, płatki owsiane i mąkę z amarantusa, a także zdrowe i pyszne mieszanki ziaren oraz suszonych owoców.  Jest to świetne rozwiązanie dla miłośników pieczenia, gotowania.

Poza tym chleb bezglutenowy, bułki i inne, możemy dostać gotowe w piekarnik lub markecie, a także sklepie internetowym. Kupując chleb przez internet nie ma obaw, że będzie on nie świeży, wypieki są szczelnie pakowane i wysyłane do klienta, aby ten mógł cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.  Aby upiec pyszną pizzę można kupić bezglutenową mąkę pszenną lub inną.

W sklepie z żywnością bezglutenową można również znaleźć bezglutenowe dodatki do pieczenia, makaron penne, spaghetti, cukierki bezglutenowe, takie jak galaretki i nie tylko.
Jednak wyżej wymienione artykuły to nie wszystko co mamy do wyboru na sklepowych półkach, produktów jest znacznie więcej i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Pieczywo bezglutenowe

Bezglutenowa żywnośćWiększość z nas z pewnością uwielbia zapach świeżo upieczonego chleba. Chrupiąca skórka i puszysty środek to najważniejsze cechy najlepszego pieczywa.  Pyszne i zdrowe kanapki przygotowywane są codziennie z bułek , służą jako uzupełnienie dań, m.in. w postaci grzanek lub bułki tartej. Niestety rozwój technologii nie jest taki sam we wszystkich dziedzinach i aspektach życia. Przemysł nowoczesny, daje możliwość coraz wydajniejszej produkcji, ale oznacza to, że wielu producentów przedkłada ilość nad jakość. Niestety to powoduje, że żywność jest przetwarzana, co za tym idzie nie zdrowa. Szkodliwe substancje dodawane są do żywności w celu poprawy jej smaku, a zwierzęta gospodarskie są karmione paszą, która powoduje szybszy przyrost masy ciała.

Niestety ziarno na polach jest również uprawiane tak samo, dzięki czemu rośnie szybciej i obficiej, jest nawożone, ale także w późniejszych etapach jest odpowiednio źle traktowane i niekoniecznie jest dla nas zdrowe.
Coraz więcej ludzi na świecie cierpi na wszelkiego rodzaju alergie pokarmowe, są to alergie i nietolerancje na gluten, laktozę, drożdże. Osoby z celiakią nie mogą jeść glutenu, który jest obecny w dużych ilościach jedzenia.

Na szczęście pojawia się coraz więcej alternatyw dla tradycyjnych produktów, które nie zawierają w swoim składzie glutenu, który jest tak bardzo szkodliwy dla niektórych ludzi. Jednym z substytutów tradycyjnego pieczywa jest chleb bezglutenowy, który jest pyszny, chrupiący i miękki jak tradycyjny chleb czy bułki. Dodatkowo chleb bezglutenowy jest bardzo zdrowy, wypiekany jest z mąki kukurydzianej, gryki i mąki z amarantusa. Zwykle do takich chlebów i wypieków dodawane są ziarna, aby polepszyć ich walory smakowe. Na szczęście społeczeństwo jest coraz bardziej świadome tego co je, co dana żywność w sobie zawiera. Dużo osób wybierając się do sklepu poświęca sporo czasu, aby w ich koszyku wylądowały produkty zdrowe z dobry, składem.

Wpływ glutenu na organizm osoby z celiakią

Jedzenie, które jemy, staje się przetworzone i szkodliwe dla organizmu. Coraz więcej ludzi w świecie nabawia się różnych alergii pokarmowych i skórnych. Negatywny wpływ przetworzonej żywności to również dyskomfort, ociężałość, brak energii i rozstrój żołądka. Wiele osób po testach tolerancji stosuje dietę bezglutenową, aby poczuć się lepiej. Oczywiście pamiętaj, że nie każdy może mieć nietolerancję glutenu lub cierpieć na tę chorób, jaką jest celiakia. Osoby, które mogą jeść gluten nie muszą przestrzegać diety, ale zalecamy, abyś spróbował sprawdzić na kilka dni, czy będzie to miało pozytywny wpływ na twoje zdrowie – nietolerancja glutenu może być przyczyną różnych nieprzyjemnych dolegliwości, zachęcamy dlatego do sprawdzenia u specjalistów tolerancji na gluten.

Gdzie kupić żywność bezglutenową?

Jedzenie bezglutenowe obecnie można najszybciej zakupić w dużym markecie, jednak jest to rozwiązanie dobre dla osób mieszkających w mieście. Ludzie żyjący na wsi nie mają tak łatwego dostępu do dużych hipermarketów oraz innych sklepów, w których kupili by jedzenie bezglutenowe. Dla takich osób powstają bezglutenowe sklepy internetowe.

Sklepy internetowe z bezglutenową żywnością są świetnym rozwiązaniem, które funkcjonuje już od lat. Jest to sprawdzona metoda robienia zakupów i nie trzeba się obawiać, że dostaniemy produkt po terminie ważności. Np. piekarnie bezglutenowe tak planują swoją produkcję i wysyłkę, żeby pieczywo było świeżo pakowane i wysłane, a klient otrzymał towar, który ma jeszcze co najmniej kilkudniowy, zadeklarowany przez producenta, termin przydatności do spożycia.

Jest to rozwiązanie także wygodne pod kątem wyboru. Żywność bezglutenowa staje się popularna, ale nie w każdym sklepie jest duży wybór. Sklepy często są zakontraktowane na dostawy tylko z jednej piekarni, a internetowe sklepy bezglutenowe prowadzą sprzedaż niekiedy z wielu miejsc. Wtedy jesteśmy w stanie zamawiać różne produkty tej samej kategorii i testować, które nam smakują. A różnic może być wiele – od składu i struktury pieczywa, po jego walory smakowe. Kupując w takim miejscu kilka małych porcji, jesteśmy w stanie przetestować i wybrać najlepszy dla nas produkt.

Zamawiając półprodukty, które mają długi termin ważności, jesteśmy dodatkowo wspomagani przez popularne portale aukcyjne. Tam wiadomo – cena gra kluczową rolę i jesteśmy w stanie znaleźć nasze produkty dużo taniej niż w sklepach stacjonarnych i bezglutenowych sklepach internetowych. Często posiadając odpowiednie konto lub korzystając z okresowej promocji, możemy także mieć darmową dostawę co jeszcze obniża nasz końcowy “paragon”. Opcja tak samo wygodna jak zakupy w sklepie internetowym, a jeszcze większy wybór i okazja na znalezienie lepszej ceny.

Osób zmuszonych lub tych samodzielnie chcących przejść na dietę bezglutenową jest w Polsce coraz więcej. Warto, aby wiedziały one o możliwościach pozyskiwania bezglutenowych produktów gotowych lub półproduktów. Powyższe informacje mogą pomóc znaleźć w ogóle takie miejsce lub znaleźć miejsce lepsze: z większym wyborem lub niższą ceną. Ostatni okres zachęcił mocno sprzedającym do prac związanych ze sprzedażą online i to właśnie dlatego zachęcamy do szukania żywności właśnie w ten sposób. W przełamaniu barier może pomóc to, że setki osób dziennie jest zadowolonych z tego typu zakupów.

Alicja Król

✓ Zweryfikowany
Alicja Król

Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie.

Autorem artykułu jest Alicja Król

Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie.

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *