Dieta jajeczna

Jajka uważane są za jedną z najbardziej wartościowych potraw, dlatego polecane są przez dietetyków właściwie w każdym jadłospisie zbilansowanej diety. Duża zawartość białka przy stosunkowo niskiej kaloryczności sprawia, że po jajka chętnie sięgają sportowcy i osoby aktywne, którym zależy na zwiększonej podaży pełnowartościowych protein. Co więcej jajka są także skarbnicą witamin, które niezbędne są naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

Nie da się ukryć, że jajka stanowią prawdziwy superfood. Najlepiej wybierać jaja ekologiczne ze sprawdzonych hodowli. Jajka nie zawsze jednak stanowią tylko element zbilansowanej diety, gdyż niedawno bardzo popularna stała się dieta jajeczna. Taki sposób odżywiania ma pomóc schudnąć, dostarczając organizmowi sporej ilości białka i minimalnych ilości węglowodanów. Czy jednak taki sposób odżywiania jest zdrowy?

W tym artykule przyjrzymy się bliżej diecie jajecznej oraz jej zasadom. Wyjaśnimy, co można jeść, a czego należy unikać, stosując ten tryb żywienia. Jednocześnie sprawdzimy, jakie są opinie na temat tej diety oraz czy naprawdę da się na niej schudnąć.

Dieta jajeczna – charakterystyka

Dieta jajeczna - charakterystyka
Dieta jajeczna uważana jest za dietę ekspresową, ponieważ trwa nie dłużej niż 2 tygodnie, przy czym lekarze i dietetycy nie zalecają jej stosowania przez okres dłuższy niż 4-5 dni. Dieta opracowana została przez dietetyków z amerykańskiej kliniki Mayo, która specjalizuje się w leczeniu otyłości.

Dieta jajeczna to sposób odżywiania restrykcyjny i bardzo monotonny, a opiera się na jedzeniu 6 jaj dziennie. Do jadłospisu można dodać jedynie owoce i warzywa. Ze względu na bardzo wymagające zasady, lekarze i dietetycy nie są zwolennikami tego sposobu żywienia, mimo tego, że jej głównym składnikiem są jajka, zawierające dużą dawkę wartości odżywczych. Według specjalistów, osoby, które decydują się na taki sposób odchudzania, powinny stosować go zaledwie przez kilka dni, aby nie dopuścić do niedoborów oraz osłabienia organizmu.

Uważa się, że na diecie jajecznej można schudnąć ok. 5-10kg w ciągu dwóch tygodni. I o ile jest to możliwe, tak szybkie odchudzanie nie jest zdrowe dla organizmu i może powodować efekt jojo.

Dieta jajeczna – zasady

Podstawą diety jajecznej, jak sama nazwa wskazuje, są jajka. Według jej zasad należy spożywać przynajmniej 6 jajek dziennie. Najlepiej, aby były one by ugotowane na twardo, ale nie należy gotować ich dłużej niż przez 10 minut, aby białko nie straciło swoich właściwości i nie stało się mniej strawne. Zgodnie z zaleceniami dietetyków przez cały czas trwania diety trzeba restrykcyjnie trzymać się jej zasad i nie wolno pozwalać sobie na żadne odstępstwa.

Dieta jajeczna – co oprócz jajek?

Oczywiście, jeżeli mamy jakoś funkcjonować na diecie jajecznej, same jajka nam nie wystarczą. W menu dozwolone są więc jeszcze owoce i warzywa, najlepiej takie, które zawierają jak najmniejsze ilości węglowodanów. Takie produkty są niskokaloryczne, a jednocześnie mają sporo witamin i błonnika, który pobudza pracę jelit i zapewnia uczucie sytości na dłużej.

W diecie jajecznej niezwykle ważne jest także odpowiednie nawodnienie. Należy wypijać ok. 3 litry wody mineralnej oraz zielonej herbaty dziennie. Można spożywać też herbatki ziołowe oraz owocowe, a także słabą czarną kawę i słabą herbatę czarną, oczywiście bez cukru.

W trakcie diety należy spożywać jedynie 3 posiłki w ciągu dnia.

Dieta jajeczna – czego unikać?

Dieta jajeczna jest bardzo restrykcyjna, dlatego wiele produktów absolutnie nie powinny znaleźć się w jej menu. Co więcej, każde odstępstwo od planowanego sposobu żywienia w określonym czasie może zaburzyć efekty całej diety.

Przeczytaj również:  Dieta ketogeniczna jadłospis

Produkty zakazane w diecie jajecznej to:

  • owoce o dużej zawartości węglowodanów, takie jak banany, czereśnie, winogrona;
  • warzywa strączkowe o dużej zawartości skrobi;
  • ziemniaki;
  • tłuszcze nasycone;
  • makarony;
  • chleb;
  • ryż;
  • fast-foody;
  • sól i cukier;
  • słodycze.

Nie należy także spożywać alkoholu oraz napojów gazowanych. Stosowanie się do zaleceń diety pozwoli uniknąć zaparć oraz innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Rodzaje diety jajecznej

Dieta jajeczna - rodzaje
Dieta jajeczna może występować w kilku wersjach, z których każda wykazuje nieco inne efekty. Zobaczmy, jakie są rodzaje diety jajecznej.

Dieta jajeczno-grejfrutowa

Jest to najbardziej znana odmiana diety jajecznej, która to właśnie została opracowana przez naukowców z kliniki Mayo. W tym wariancie do każdego posiłku z jajek dodaje się pół grejpfruta. Menu tej diety jest niskowęglowodanowe i bogate w białko, jednak taki sposób żywienia nie jest dobry na dłuższą metę, ze względu na dużą restrykcyjność, dlatego nie zaleca się stosowania diety dłużej niż 5 dni, choć jej twórcy twierdzą, iż można tak jeść nawet przez 2 tygodnie.

Dieta winno-jajeczna

Ten typ diety najbardziej popularny był w latach 70 ubiegłego wieku. Pierwsze informacje na temat tego sposobu żywienia pojawiły się w latach 60 w książce Helen Gurley Brown „Sex and The Single Girl”. Oczywiście dieta ta nie zyskała akceptacji dietetyków i lekarzy, ponieważ nie jest zdrowa, a jednak w ostatnich latach znów zrobiło się o niej głośno.

Dieta winno-jajeczna polega na wypiciu każdego dnia jedynie butelki wina, a do tego można jeść tylko jajka i ewentualnie stek na kolację. Dodatkowo można wypić czarną kawę i wodę. Taka dieta może skutkować utratą ok. 2,5 kg już po trzech dniach, aczkolwiek cała utrata wagi to głównie woda, która bardzo szybko wraca na swoje miejsce, gdy tylko zaczniemy się normalnie odżywiać. Według specjalistów jest to najbardziej niezdrowa dieta, jaką wymyślono, a co więcej, zupełnie nie sprawdza się w zakresie odchudzania.

Dieta jajeczna tradycyjna

Jest to dieta jajeczna, uwzględniająca także spożywanie innych białek, głównie zwierzęcych. Oprócz tego można spożywać także niskowęglowodanowe warzywa, takie jak brokuł, szpinak, jarmuż czy sałaty.

Dieta jajeczna ekstremalna

Polega tylko na jedzeniu jaj i piciu wody. Jest to najbardziej restrykcyjny wariant, niezalecany przez dietetyków i lekarzy. Powinno się go stosować nie dłużej niż 3 dni.

Dieta jajeczna grejpfrutowa – jadłospis

Wszystkie warianty diety jajecznej opierają się na dużym ograniczeniu węglowodanów. Pomimo tego, że to właśnie węglowodany stanowią dla naszego organizmu największe paliwo do działania, w tym menu nie będzie ich zbyt dużo. Pamiętajmy, że niedozwolone tutaj są produkty skrobiowe oraz zawierające spore ilości cukru.

Przykładowy jadłospis diety jajeczno-grejfrutowej

Dzień 1

  • Śniadanie: 2 jajka na twardo, 1/2 grejpfruta lub szklanka soku grejpfrutowego bez cukru. Słaba czarna kawa lub herbata.
  • Obiad: 2 jajka na twardo, surówka ze szpinaku, pomidora, sałaty i brokułów. Herbata z dzikiej róży.
  • Kolacja: 2 jajka na twardo, pół grejpfruta, herbata melisa.

Dzień 2

  • Śniadanie: 2 jajka na twardo z kiełkami rzodkiewki, pomidor, czarna herbata bez cukru.
  • Obiad: 2 jajka na twardo, starta marchewka z sokiem cytryny. Herbata owocowa.
  • Kolacja: 2 jajka na twardo, pół grejpfruta, herbata melisa.

Dzień 3

  • Śniadanie: 2 jajka na twardo, pół grejpfruta, czarna kawa.
  • Obiad: 2 jaja na twardo, gotowana marchewka z groszkiem.
  • Kolacja: 2 jajka na twardo, gotowany na parze brokuł z odrobiną oliwy z oliwek. Herbata rumiankowa.

Jak widać, dieta jajeczna jest dietą nie tylko bardzo restrykcyjną, ale i monotonną. Choć jej twórcy twierdzili, że taki jadłospis powinno trzymać się przez 2 tygodnie, według specjalistów z zakresu zdrowego żywienia nie jest to dobry sposób na odchudzanie, a 14 dni na takiej diecie może doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu.

Dieta jajeczna lepiej nadaje się na dietę kilkudniową, trwającą nie dłużej niż 5 dni. I choć znajdzie się w niej spora ilość składników odżywczych, nie jest ona uważana za specjalnie zdrową, głównie ze względu na wysoką restrykcyjność. Co więcej, choć dieta jajeczna pozwala szybko schudnąć, często wiąże się także z efektem jojo po powrocie do normalnego żywienia.

Przeczytaj również:  Produkty bogate w żelazo

Dieta jajeczna – wpływ na zdrowie

Jajka stanowią niezwykle odżywczy produkt spożywczy. Znajdujące się w nich białko zaliczane jest do najbardziej wartościowych i najlepiej wchłanialnych, a żółtko stanowi źródło fosfolipidów, wspomagających pracę mózgu oraz luteiny, która poprawia funkcjonowanie oraz kondycję narządu wzroku. W jajach znajdziemy także witaminy i minerały, taki jak:

  • witamina A;
  • witamina E;
  • witamina D;
  • witamina B6;
  • witamina B12;
  • fosfor;
  • żelazo;
  • cynk;
  • jod.

Czy więc dieta oparta na jajkach jest zdrowa dla naszego organizmu? Niestety nie. Jest to dieta niedoborowa i niezbilansowana, która uznawana jest za nieprawidłowy sposób żywienia ze względu na wysoką restrykcyjność oraz dużą monotonię produktów. Według Piramidy Zdrowego Żywienia zbilansowana dieta powinna zawierać odpowiednie proporcje najważniejszych składników mineralnych, jakimi są białka, tłuszcze i węglowodany. Tymczasem dieta jajeczna nie zapewnia nawet podstawowego zapotrzebowania na energię, ponieważ jej poziom węglowodanów jest minimalny. Oznacza to, że organizm nie otrzymuje paliwa do działania, jakie jest mu niezbędne do tego, aby efektywnie funkcjonować, co sprawia, że może pojawić się osłabienie i uczucie senności, a nawet omdlenia. Taka dieta nie sprzyja wydajnej pracy oraz treningom i pomimo efektu odchudzającego – wyniszcza organizm.

Co więcej, dieta jajeczna jest dietą wysokobiałkową, która przy dłuższym stosowaniu może negatywnie wpływać na pracę nerek. Dodatkowo taki sposób żywienia może obciążać wątrobę i trzustkę.

Czy na diecie jajecznej można schudnąć? Efekty

Dieta jajeczna - efekty
Niezależnie od długości przeprowadzania diety, stosując się do jej zasad, możemy zauważyć, iż zawiera ona duży deficyt kaloryczny nawet dla osób, które wykazują niewielkie dzienne zapotrzebowanie. Przy czym większość osób, decydujących się na odchudzanie, ma nadmiar masy ciała, stąd też chęci jej zrzucenia. W takim przypadku przejście na tak skąpą dietę z pewnością przyczyni się do schudnięcia. Dieta wysokobiałkowa ze sporą zawartością cennych aminokwasów dodatkowo podkręci termogenezę, co sprawi, że spalanie tłuszczu przebiegać będzie jeszcze szybciej. Co więcej, proces trawienia białek do aminokwasów wymaga od naszego organizmu dodatkowego wydatku energetycznego, a to również wpływa na poprawę tempa utraty masy ciała.

To wszystko sprawia, że odchudzające efekty diety jajecznej widać bardzo szybko, co dla wielu osób stanowi powód do radości. Jednak już wcześniej pisaliśmy o tym, iż dieta oparta na jajkach jest bardzo monotonna i nie zapewnia organizmowi wszystkich potrzebnych wartości odżywczych. Możemy więc dietę przeprowadzać przez 5 dni lub 14 dni, i z pewnością uda nam się zrzucić kilka kilogramów, jednak co potem? Dieta jajeczna jest jedną z tych diet odchudzających, które praktycznie gwarantują efekt jojo po powrocie do normalnego żywienia.

Każda dieta, która nie dostarcza ciału odpowiedniego zapotrzebowania, związanego z procesami metabolicznymi oraz odpowiednim funkcjonowaniem wszystkich układów w ciele, uznawana jest za dietę niedoborową i niezdrową, która może wiązać się z zaburzeniami przemiany materii i konsekwencjami zdrowotnymi. Podczas stosowania tego typu diety nie zaleca się wykonywania wzmożonej aktywności fizycznej, a nawet takiej na umiarkowanym poziomie, gdyż wiąże się to ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia hipoglikemii. W trakcie stosowania diety jajecznej mogą wystąpić takie objawy jak:

  • osłabienie;
  • bóle głowy;
  • bóle brzucha;
  • spadek koncentracji;
  • rozdrażnienie;
  • wahania nastrojów.

Symptomy te spowodowane są niedostateczną ilością spożywanego jedzenia.

Można więc uznać, że dieta jajeczna, choć daje szybkie efekty redukcyjne, nie stanowi zdrowego sposobu na odchudzanie, ponieważ niesie ze sobą zbyt wiele zagrożeń zdrowotnych, a przy okazji, w większości przypadków, prowadzi do wystąpienia efektu jojo.

Składniki odżywcze w diecie jajecznej

W poprzednim akapicie wyjaśniliśmy, dlaczego dieta jajeczna nie stanowi dobrego trybu życia. Jednak osoby, które decydują się na jej stosowanie, z pewnością będą zainteresowane, jak wiele składników odżywczych może otrzymać nasze ciało, spożywając jaja.

Przeczytaj również:  Dieta Tybetańska - Co jeść a czego unikać?

Otóż jajo kurze to aż w 75% woda, 13 % stanowi białko, a 4% to cenne tłuszcze nienasycone i niewielka ilość węglowodanów. W żółtku znajduje się spora dawka witamin i minerałów, które wymieniliśmy w poprzednim akapicie. Warto skupić się jednak na aminokwasach, które znajdują się w zawartym w jaju białku i niezbędne są nam do prawidłowego funkcjonowania. Wpływają one na regulację układu hormonalnego, a w szczególności hormonów: insuliny i adrenaliny. Regulują także poziom płynów ustrojowych w organizmie i odpowiedzialne są za procesy regeneracyjne narządów wewnętrznych, komórek i mięśni.

To wszystko bardzo ładnie brzmi, jednak same jajka w dalszym ciągu nie dostarczą nam wszystkiego, czego potrzebujemy, aby prawidłowo funkcjonować, dlatego jest to dieta, której nie powinno się przeprowadzać przez dłuższy czas.

Wady i zalety diety jajecznej

Tak zwane monodiety stanowią najszybszy i najskuteczniejszy sposób na odchudzanie, jednak pomimo tego, że kilogramy lecą jak szalone, nie oznacza to, że dbamy o swoje zdrowie. Wręcz przeciwnie. Restrykcyjne, monotonne diety przynoszą więcej szkód niż korzyści, ale czy mają także jakieś zalety?

Jedyną korzyścią ze stosowania diety jajecznej jest szybka utrata wagi, która zazwyczaj i tak kończy się efektem jojo, sprawiając, że cały nasz wysiłek idzie na marne. Można stwierdzić, iż duża wartość odżywcza jajek stanowi kolejną zaletę diety, jednak nie jest to argument, przemawiający za jej stosowaniem, ponieważ składników tych i tak jest zbyt mało, aby wypełnić dzienne zapotrzebowanie na kalorie zdrowego organizmu.

Skutki uboczne diety jajecznej

Dieta jajeczna - skutki uboczne
Stosowanie diety jajecznej przez dłuższy czas wiąże się z niedoborami, ale o tym już wiemy. Nie wspomnieliśmy jednak o innych konsekwencjach takiego sposobu żywienia. Przede wszystkim dieta jajeczna obciąża układ krwionośny, zwiększając ryzyko powstania zatorów oraz podwyższenia poziomu cholesterolu.

Dieta oparta na jajkach zawiera minimalną ilość węglowodanów, może więc powodować senność i zmęczenie, co na pewno nie wyjdzie na dobre zarówno osobom, które muszą pracować fizycznie, jak i umysłowo. Zbyt mała ilość paliwa do działania spowoduje nie tylko fizyczne osłabienie, ale także problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, co może doprowadzić do wykonywania błędów w pracy. Jeżeli więc już chcemy schudnąć z dietą jajeczną, najlepiej przeprowadzić ją w czasie urlopu, gdy jesteśmy w domu i nie musimy pracować.

Jajka zawierają sporo białka, które jest cenne dla organizmu. Jednak jego nadmiar może doprowadzić do problemów z układem trawiennym i wystąpienia biegunek, zaparć lub niestrawności. Wszystkie niepokojące objawy, jakie wystąpią podczas przeprowadzania diety, mogą być wskazaniem do jej zaprzestania i skonsultowania się z lekarzem.

Dieta jajeczna – przeciwwskazania

Z powyższych akapitów dowiedzieliśmy się, że długie stosowanie diety jajecznej może być szkodliwe nawet dla osób zdrowych. Istnieją jednak przeciwwskazania, które stanowią o tym, że dana osoba nie powinna przebywać na tej diecie nawet przez krótki okres.

Dieta jajeczna nie jest przeznaczona dla osób, które mają problem ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Taki sposób żywienia może się bowiem u nich przyczynić do rozwoju miażdżycy, która z kolei stanowi przyczynę wielu innych chorób krążenia.

Taka monotonna dieta nie jest wskazana także tym, którzy cierpią na jakiekolwiek problemy z zakresu funkcjonowania wątroby, nerek orz trzustki.

Co więcej, dieta jajeczna może nasilić dolegliwości u osób, borykających się z różnymi schorzeniami i problemami ze strony układu pokarmowego.

Dieta jajeczna – podsumowanie

Dieta jajeczna to restrykcyjny sposób żywienia, który wykorzystywany jest głównie w celach odchudzających. Choć jej twórcy uważają, że powinna być przeprowadzana przez 14 dni, ze względu na dużą monotonię produktów, większość specjalistów nie poleca przebywania na niej dłużej niż 5 dni.

Dieta jajeczna to dieta niskowęglowodanowa o małej zawartości kalorii, która nie pokrywa całego zapotrzebowania na energię osoby dorosłej, dlatego uważana jest za dietę niedoborową i niezdrową.

Autorem artykułu jest Alicja Król

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *