Graviola – Właściwości oraz dawkowanie i przeciwwskazania

Graviola jest owocem, który w Polsce jest stosunkowo mało popularny, a najczęściej stosuje się go w Ameryce Łacińskiej. Mimo tego potwierdzone właściwości antynowotworowe tej rośliny sprawiły, że staje się ona coraz bardziej znana także w krajach europejskich. Ten smaczny owoc nie zawiera dużej ilości kalorii, a przy tym charakteryzuje się ciekawym składem. Warto poznać właściwości gravioli, aby dowiedzieć się, jakie ma działanie lecznicze na ludzki organizm.

Graviola – co to jest? Charakterystyka

Nowotworem nazywamy nieprawidłową tkankę, powstającą z jednej „chorej” komórki organizmu. W wyniku niekontrolowanych podziałów komórek następuje jej wzrost, co jest połączone z jednoczesnym zaburzeniem różnicowania się komórek powstających. Cały proces formowania się nowotworu jest dość skomplikowany, każdy jednak wie, że tego typu choroby są bardzo groźne, wyniszczające i stanowczo zbyt często kończą się śmiercią. Naukowcy od lat starają się znaleźć skuteczne lekarstwo na raka i choć pewne metody stosowane w leczeniu nowotworów przynoszą dobre rezultaty, trudno mówić o leku, gwarantującym pewne wyleczenie.

Niezależnie od tego, jak zdrowo będziemy żyć, nie zawsze uda się uniknąć zachorowania na nowotwór, ponieważ część z nich jest genetyczna. Mimo wszystko warto starać się robić wszystko, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby. Dobrze jest także poznać czynniki ryzyka, które mogą sprzyjać powstawaniu komórek rakowych.

Zdrowa dieta na pewno nikomu nie zaszkodzi, a wdrażając do niej naturalne produkty prozdrowotne, wzmacniamy organizm, między innymi zmniejszając ryzyko zachorowania na raka. Graviola to owoc, który swoją popularność zyskał właśnie między innymi dzięki swoim właściwościom przeciwnowotworowym. Oczywiście charakteryzuje się on szerszym działaniem prozdrowotnym, które warto poznać.

Historia i pochodzenie

Graviola (Annona muricata L) to roślina, która należy do rodziny flaszowcowatych (Annonaceae). Jest to wiecznie zielone drzewo, którego inne nazwy to guanabaną i soursop. W Polsce najbardziej rozpoznawana jest pod nazwą flaszowiec miękkociernisty, choć popularnie mówi się o niej właśnie graviola. Roślina ta znana jest już od tysięcy lat jako wartościowy środek leczniczy, stosowany głównie w tradycyjnej medycynie południowoamerykańskiej.

Świeże owoce gravioli charakteryzują się kremową konsystencją oraz intensywnym smakiem, przypominającym nieco ananasa lub truskawkę. Zazwyczaj spożywane są na surowo po przecięciu na pół i wyciągnięciu miąższu. Choć owoce graviola mają różną wielkość, zazwyczaj są duże, dlatego każdy pojedynczy owoc można podzielić na kilka części i przechowywać w lodówce.

Graviola stała się obiektem badań naukowców w latach 40 XX wieku. To właśnie wtedy medycy odkryli, iż jej owoce wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe, a jednocześnie może zapobiegać powstawaniu wrzodów żołądka i obniżać poziom cukru we krwi. W medycynie Ameryki Łacińskiej graviola stosowana była jako środek przeciwpasożytniczy, zmniejszający dolegliwości w przypadku biegunki, łagodzący gorączkę, jak również sprzyjający terapii chorób wątroby i chorób reumatycznych.

Najgłośniejszym echem odbiła się jednak wiadomość, dotycząca przeciwnowotworowych właściwości gravioli. Kiedy odkryto, że zawarte w niej składniki mają potencjał zwalczania komórek rakowych, niektórzy badacze okrzyknęli ją lekiem na raka.

Graviola – skład

Około 80% masy owoców gravioli stanowi woda, co sprawia, że roślina ta jest niskokaloryczna i może być stosowana w diecie redukcyjnej. Jej wartość energetyczna wynosi zaledwie ok. 66 kcal na 100g produktu. Owoce gravioli charakteryzują się bogatym składem i mogą być uznawane za roślinę pełnowartościową. Graviola zawiera ok. 16,8g węglowodanów na 100g produktu. Ma w sobie też spore ilości błonnika pokarmowego (ok. 3,3g/100g). Oprócz tego w składzie owoców gravioli znajdziemy między innymi:

  • witaminy: C, niacynę, kwas pantotenowy;
  • flawonoidy: kaempferol, epikatechina, kwercetynę, rutynę;
  • minerały: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, miedź;
  • kwasy fenolowe: galusowy, chlorogenowy, 4-hydroksybenzoesowy, protokatechowy, syryngowy, elagowy.
Przeczytaj również:  Cardiotens Plus kapsułki – opinie, skład, cena, gdzie kupić?

Tak bogaty i prozdrowotny skład sprawia, że graviola może być stosowana dla wzmocnienia organizmu oraz profilaktyki niektórych schorzeń.

Graviola – zastosowanie w medycynie ludowej

Graviola najbardziej znana i najczęściej stosowana jest w tradycyjnej medycynie ludowej południowoamerykańskiej. Na tych terenach stosuje się ją jako środek przeciwko wielu dolegliwościom oraz chorobom. Według specjalistów od medycyny ludowej graviola może okazać się pomocna w leczeniu:

  • nerwobólu;
  • bólu artretycznego;
  • zapalenia stawów;
  • bólu reumatycznego;
  • biegunki;
  • czerwonki;
  • gorączki;
  • malarii.

W ziołolecznictwie stosowane są także liście gravioli. Szacuje się, że surowiec ten może okazać się pomocny w leczeniu zapalenia pęcherza, bólów głowy i cukrzycy. Ekstrakty i wywary z gravioli mogą wpływać na poprawę jakości snu i ułatwienie zasypiania. Ugotowane liście tej rośliny można stosować miejscowo w przypadku ropni i dolegliwości reumatycznych. W Afryce graviola stosowana jest jako produkt ściągający, owadobójczy, grzybobójczy i przeciwgorączkowy. W niektórych regionach wykorzystuje się ją także w celu leczenia kaszlu oraz chorób skóry.

Graviola – działanie i właściwości

Medycyna ludowa wie swoje, niestety większość z podanych wyżej właściwości rośliny po dziś dzień nie uzyskała potwierdzenia w badaniach naukowych, choć testy wciąż trwają. Mimo tego graviola zyskała uznanie jako roślina o silnych właściwościach przeciwnowotworowych i to dzięki temu stała się tak popularna. Przeprowadzono nad jej działaniem szereg badań, które dały obiecujące rezultaty.

Właściwości antynowotworowe gravioli

Badacze zauważyli, że owoce gravioli zawierają acetogeniny annonaceowe. Są to związki, które w badaniach laboratoryjnych wykazują działanie przeciwnowotworowe. Według specjalistów substancje te sprawiają, że graviola może mieć wpływ na aż 12 typów nowotworów, a jej właściwości są 10 000 razy silniejsze niż chemioterapia. Naukowcy z Purdue University (Indiana, USA) udowodnili, iż wspomniane związki mają działanie przeciwnowotworowe silniejsze niż produkty farmaceutyczne, stosowane np. w przypadku raka piersi, który bardzo często oporny jest na chemię.

W badaniach laboratoryjnych przetestowano właściwości gravioli właśnie na osobach z rakiem piersi i wyniki były zaskakujące. Okazało się, że roślina ta może działać hamująco na rozwój komórek nowotworowych. Podobne wyniki otrzymali badacze z University of Malaya w Kuala Lumpur (Malezja), jednak dotyczyły one raka płuc oraz raka jelita grubego.

Według naukowców z Ghany, owoce graviola mogą wspomóc także walkę z rakiem prostaty. Amerykańscy specjaliści z University of Nebraska Medical Center Omaha przeprowadzili badania, które udowodniły, iż graviola stanowi obiecujący produkt, który może być wykorzystywany w terapii raka trzustki. Szacuje się również, iż roślina ta może pomóc w przypadku raka wątroby oraz skóry.

Pomimo wielu obiecujących wyników, skuteczność gravioli jako leku na raka nie została potwierdzona, a więc nie jest ona wykorzystywana w medycynie podczas leczenia. Wielu naukowców uważa jednak, że warto ją stosować jako wspomaganie terapii. Fakt, że graviola wciąż nie jest stosowana jako lek na raka, usprawiedliwiony jest tym, że nie ma wystarczających badań na ludziach, które mogłyby potwierdzić działanie produktu. Badacze przestrzegają także przed niekontrolowanym przyjmowaniem tabletek oraz soków z graviola jako leku na raka, bez stosowania odpowiedniej terapii. Wśród specyfików, które reklamowane są jako cudowne lekarstwa, często pojawiają się suplementy o słabym wchłanianiu lub niedostatecznej dawce substancji, które nie wykażą pozytywnych efektów. Co więcej, trzeba wziąć pod uwagę to, że dopiero odpowiednie testy, przeprowadzone na ludziach, będą mogły dać pewność skuteczności gravioli i być może w przyszłości będzie ona wykorzystywana oficjalnie jako lekarstwo.

Inne właściwości gravioli

Choć o gravioli stało się głośno właśnie z powodu badań, wykonywanych nad tym owocem, dotyczącym jego działania przeciwnowotworowego, roślina ta wykazuje również inne właściwości prozdrowotne, które warto poznać.

Graviola obniża poziom cukru we krwi

Okazuje się, że graviola może okazać się ciekawym dodatkiem do diety dla osób, cierpiących na cukrzycę. W medycynie naturalnej Kamerunu w Afryce Środkowej graviola już od dawna stosowana jest właśnie w celu obniżania cukru we krwi.

Przeczytaj również:  Serum z witaminą C - opinie i analiza. Jakie jest najlepsze serum z witaminą C?

W tym zakresie wykonano też badania na szczurach, u których wywołano cukrzycę w sposób sztuczny. Testy te dowiodły, iż ekstrakt z gravioli faktycznie wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe, ponieważ obniża poziom glukozy, a jednocześnie działa ochronnie na komórki beta trzustki, wydzielające insulinę.

Oczywiście wyniki otrzymane w badaniach na gryzoniach nie są wystarczające, aby można było zacząć stosować graviolę u ludzi z cukrzycą.

Graviola łagodzi stany zapalne i zmniejsza ból

Ekstrakty z owoców graviola mają właściwości przeciwzapalne i mogą przyczynić się do redukcji dolegliwości bólowych. Tak twierdzą naukowcy z University of Lagos w Nigerii. Opisują oni działanie owoców gravioli w zakresie hamowania enzymu cyklooksygenazy (COX) i enzymu COX-2, które mają istotne znaczenie w transporcie neuroprzekaźników, odpowiedzialnych za pobudzanie receptorów bólowych. Podobne wnioski wysnuli badacze z Brazylii, którzy przeprowadzili badania, podczas których podawano zwierzętom etanolowe wyciągi z liści gravioli. Zredukowały one liczbę skurczów brzucha o ponad 14%, przy dawce 200 mg/kg i o ponad 40 % przy dawce 400 mg/kg.

Graviola może łagodzić objawy choroby wrzodowej

W Malezji badacze wykryli, iż wyciąg z liści gravioli sprawdza się w profilaktyce choroby wrzodowej. U szczurów, którym podawano ekstrakt z tej rośliny, zauważono zwiększony poziom prostaglandyn (E2) – substancji, działających ochronnie na błonę śluzową żołądka, wykazujących jednocześnie aktywność antyoksydacyjną. Protaglandyny pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji. Kiedy dojdzie do uszkodzenia tkanek, odpowiedzialne są za wywołanie stanu zapalnego, co może skutkować pojawieniem się bólu. Inne ich działanie to wpływ na skurcze mięśni, zahamowanie zlepiania się płytek krwi, regulacja pracy nerek i układu pokarmowego. To właśnie w tym ostatnim przypadku wiąże się to ze zwiększoną produkcją ochraniającego śluzu.

Graviola na odporność

Z badań in vitro wynika, że graviola pomaga zwalczać wiele organizmów chorobotwórczych, w tym pomaga w walce z wirusem opryszczki. Warto jest wdrożyć ją do diety w stanach obniżonej odporności, jak również wtedy, gdy chcemy uchronić się przed infekcją.

Graviola jako antyoksydant

Antyoksydanty to naturalne substancje, wykazujące działanie przeciwutleniające. Co to oznacza? Między innymi to, że chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, których nadprodukcja występuje najczęściej w sytuacjach stresowych. W dzisiejszych czasach zbyt wiele osób zmaga się z podobnymi stanami, a nerwowe napięcie towarzyszy nam stale. Stawiając na antyoksydanty, możemy zredukować konsekwencje, wynikające z nadprodukcji wolnych rodników, które odpowiedzialne są za szkodliwe działanie na organizm, związane z podniesieniem poziomu stresu oksydacyjnego, co może wiązać się z ogólnym pogorszeniem zdrowia oraz rozwojem wielu chorób, w tym nowotworowych. Działanie antyoksydacyjne gravioli wynika z zawartości wielu związków chemicznych, takich jak taniny, saponiny, fitosterole, flawonoidy czy antrachinony.

Graviola – zastosowanie w kuchni

W krajach, w których owoce gravioli dostępne są powszechnie, przygotowuje się z nich różne posiłki. Graviola służy między innymi jako składnik sorbetów, lodów, koktajli, sałatek owocowych, dżemów. Owoce można spożywać także na surowo. Niestety w naszym kraju świeża graviola nie jest powszechnie dostępna. Łatwiej znaleźć przetwory z tego owocu, np. naturalne soki do spożywania w formie rozcieńczonej z wodą.

Graviola – przeciwwskazania i skutki uboczne

Badania wykazały, iż znajdujące się w gravioli związki toksyczne mogą przyczynić się do wystąpienia niekorzystnych zmian w układzie nerwowym. Prowadzi to do powstawania objawów, przypominających dolegliwości, związane z chorobą Parkinsona. Takie działania niepożądane zdarzają się głównie w przypadku przyjęcia gravioli w zbyt dużych ilościach.

Gravioli oraz przetworów na bazie tego owocu nie zaleca się:

  • cierpiącym na niskie ciśnienie krwi i przyjmującym leki na nadciśnienie (graviola może potęgować ich działanie);
  • przyjmującym leki na cukrzycę (graviola może wzmocnić ich działanie);
  • chorujących na chorobę Parkinsona (graviola może nasilać objawy);
  • kobietom w ciąży i karmiącym piersią;
  • osobom z chorobami nerek i wątroby.

Graviola – dawkowanie

Dobowa dawka gravioli nie została uzgodniona, dlatego też nie ma żadnych formalnych zaleceń, dotyczących stosowania gravioli. Kupując suplementy diety z graviolą najlepiej więc jest stosować się do instrukcji producenta. W przypadku soku z gravioli producenci zalecają zazwyczaj spożywać nie więcej niż 50 ml napoju. Oczywiście może on być rozcieńczony wodą. Co więcej, specjaliści rekomendują, aby tę dawkę podzielić na dwie porcje.

Przeczytaj również:  Reishi – Opinie i właściwości oraz przeciwwskazania

Sok z gravioli to produkt, który nie ma jasnego przeznaczenia leczniczego. Najczęściej stosuje się go w celu obniżenia ciśnienia tętniczego i łagodzenia biegunek. Profilaktycznie może być stosowany, aby zapobiec rozwojowi nowotworów.

Nie ma też żadnych konkretnych zaleceń, dotyczących czasu stosowania gravioli i jej przetworów. Jednak w jednym z badań naukowcy zauważyli korzystne działanie soku z gravioli przy podawaniu go systematycznie minimum przez 12 tygodni.

Graviola – cena i gdzie kupić?

Aktualnie graviola zyskuje coraz większą popularność także na polskim rynku. Niestety w naszym kraju bardzo trudno jest dostać świeże owoce, chyba, że w jakiejś specjalnej ofercie jednego z dyskontowych marketów. Popularniejsze są przetwory z tych owoców, coraz częściej pojawiają się w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością także suplementy diety z ekstraktem z gravioli. Takie preparaty dostępne są głównie w postaci kapsułek lub w postaci płynnej.

Cena produktu może być różna. Zależy ona bowiem od postaci suplementu, stężenia ekstraktu, producenta oraz wagi opakowania. Tabletki z graviolą znajdziemy już od 20 złotych za opakowanie, a koszt 500 ml soku to cena od ok. 30 złotych.

Graviola – czy warto? Opinie o produkcie

Owoce graviola charakteryzują się przyjemnym smakiem i dla wielu osób mogą być smaczną, pełnowartościową przekąską, którą warto dodać do diety. Ze względu na to, że graviola to owoce o dość sporych rozmiarach, chcąc zjeść ją na surowo, najlepiej przepołowić ją na pół i miąższ wyjadać łyżeczką. Nie trzeba jeść całego owocu naraz, przechowywany w lodówce utrzymuje świeżość przez długi czas. Z gravioli można także wycisnąć sok i dosłodzić miodem, tworząc smaczny napój bogaty w witaminy. Tak właśnie spożywają graviolę mieszkańcy Ameryki Łacińskiej, gdzie jest ona najpopularniejsza. Często stosuje się tę roślinę także do wyrobu dżemów, konfitur czy soków. Niestety w Polsce trudno jest dostać świeże owoce gravioli, dlatego raczej musimy ograniczyć się do wybierania przetworów z niej wykonanych, z których najłatwiej dostępny jest sok, zawierający ekstrakt z gravioli. Taki sok najlepiej rozcieńczyć w wodzie.

Spoglądając na opinie o gravioli, przetworów z tych owoców oraz suplementach, zawierających ekstrakt, widzimy raczej pozytywne reakcje. Graviola to produkt naturalny, a w ostatnich czasie medycyna naturalna cieszy się sporym powodzeniem. Osoby, poszukujące wysokiej jakości produktów, które wykazują dużą wartość odżywczą i mogą wspomóc zdrowie bez większych skutków ubocznych, stanowią aktualnie produkt pożądany. Bardzo dobre są opinie, dotyczące smaku owoców gravioli, który uważany jest za bardzo przyjemny. Z pewnością więc produkt ten podpasuje miłośnikom owoców i owocowych przetworów. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się także potencjalne antynowotworowe działanie tego składnika. Ludzie, którzy poznali właściwości owoców gravioli, często decydują się na wdrożenie ich do diety, choćby po to, aby ustrzec się przed różnymi chorobami.

Graviola – podsumowanie

Graviola to owoc, który największą popularnością cieszy się w Ameryce Łacińskiej i też tam stosowany był od wieków. Aktualnie coraz częściej mówi się o nim także w Polsce, choć trudno jest znaleźć świeży owoc tej rośliny w naszym kraju. Można natomiast kupić przetwory, jak również suplementy diety z ekstraktem z gravioli. Najczęściej stosowane są one w celu profilaktyki raka, jak również innych chorób i schorzeń. Graviola charakteryzuje się bogatym składem, dzięki któremu może być spożywana jako bogate źródło wartości odżywczych. Warto pamiętać, że zdrowa, zbilansowana dieta stanowi podstawę zdrowego trybu życia, dlatego warto wdrażać do menu składniki, które pomogą nam uzupełnić zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Graviola to z pewnością ciekawy owoc, na który warto zwrócić uwagę, a jej właściwości antynowotworowe budzą zainteresowanie i dają nadzieję, że może w przyszłości leczenie raka będzie skuteczniejsze i mniej skomplikowane.

Autorem artykułu jest Alicja Król

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.