Ile kalorii ma jabłko

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, które możemy spożywać przez cały rok. Wykorzystujemy je na różne sposoby, w postaci surowej, jako składnik surówek, sałatek owocowych, kompotów czy przetworów. Jabłka rosną w naszych ogrodach i w sadach naszych rodziców czy dziadków. Znajdziemy różne ich odmiany właściwie w każdym markecie.

Jabłka znane są z tego, że mogą zaskakiwać nas swoim smakiem. W zależności od gatunku bywają kwaśne lub naprawdę słodkie. Świetnie sprawdzają się jako składnik wypieków, pozwalają urozmaicić desery i stanowią świetną przekąskę między posiłkami. I choć wielu z nas uwielbia te owoce, czy zastanawiamy się czasem: ile kalorii ma jabłko? Czy jest to przekąska, którą warto wdrożyć do jadłospisu diety odchudzającej? Na te pytania odpowiedni w tym artykule.

Różne odmiany jabłek

Jabłko - odmiany
Jabłka wykorzystywane są w kuchni na wiele sposobów. Nie zawsze jednak każda odmiana jabłek będzie nadawała się do wszystkiego. Są jabłka słodsze, bardziej kwaśne i o neutralnym smaku. Niektóre świetnie sprawdzają się do przetworów, inne stanowią idealny składnik szarlotek, a jeszcze inne dobrze smakują tylko na surowo. Choć różne gatunki jabłek niespecjalnie różnią się od siebie ilością kalorii, to jednak warto poznać ich rodzaje oraz do czego najlepiej je wykorzystać.

Najpopularniejsze letnie odmiany jabłek

Geneva Early

Owoce tego gatunku pojawiają się w drugiej połowie lipca i dojrzewają stopniowo. Jabłko to wymaga więc kilkukrotnego zbioru. Owoce charakteryzują się średnią wielkością oraz czerwonym rumieńcem, którym pokryte są na niewielkiej części owocu. Odmiana ta owocuje każdego roku i wyróżnia się dość dużą odpornością na czynniki atmosferyczne (także mróz) oraz choroby jabłoni.

Piros

Owocuje w pierwszych dwóch tygodniach sierpnia. Charakteryzuje się dużą soczystością i ciekawym smakiem. Można je zbierać kilkakrotnie, ponieważ długo utrzymują się na drzewie. Owoce pojawiają się każdego roku, wykazują dużą odporność na niskie temperatury, nie są podatne na choroby jabłoni.

Papierówka

Owocuje pod koniec lipca. Charakteryzuje się dość kwaśnym smakiem, dlatego najlepiej nadaje się na przetwory. Owoce pojawiają się co drugi rok, ale dość szybko dojrzewają. Chcąc uzyskać regularne zbiory, trzeba przerzedzać zawiązki. Odmiana ta jest dość wytrzymała na niskie temperatury, ale umiarkowanie odporna na choroby jabłoni.

Jesienne odmiany jabłoni

Niektórzy twierdzą, że jesień to najlepsza pora dla jabłek, o tej porze roku owocuje kilka ich najlepszych odmian.

Antonówka zwykła

Antonówka to dość stara odmiana, pochodząca z Rosji. Owocuje na początku września, co drugi rok i wykorzystywana jest głównie na przetwory, ponieważ jej owoce są twarde i kwaśne. Drzewa odporne są na choroby i niskie temperatury.

Delikates

Jest to polska odmiana jabłoni, której owoce dojrzewają na początku września. Wyróżnia się dużą soczystością i średnimi rozmiarami. Świetnie sprawdza się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory. Czasem wykorzystywana są także do wypieków. Drzewa są dość wytrzymałe na niskie temperatury i średnio odporne na choroby.

Koksa pomarańczowa

Ta odmiana jabłoni jest dosyć stara. Jej owoce dojrzewają na początku września, są średniej wielkości i charakteryzują się smacznymi owocami. Drzewa wcześnie wchodzą w okres dojrzewania, zwykle owocują co drugi rok. Jest to odmiana bardzo wrażliwa na niskie temperatury i średnio wrażliwa na typowe choroby jabłoni.

Lobo

Dojrzewa jesienią, charakteryzuje się bordowym kolorem, który pokrywa prawie cały owoc. Owoce tej jabłoni są kruche, wyróżniają się lekko kwaskowatym smakiem. Nadają się zarówno do spożywania na surowo, jak i do przetworów i wypieków.

Malinowa Oberlandzka

Dojrzewa zwykle w drugiej połowie września. Można ją rozpoznać po owocach o ciemnoczerwonej barwie. Jest to odmiana, stosowana zazwyczaj do bezpośredniego spożycia, a co więcej, jeżeli owoc zostawimy zbyt długo, jego miąższ może stracić walory smakowe. Owocuje każdego roku i to dość obficie. Drzewa wytrzymałe są zarówno na niskie temperatury, jak i choroby.

Zimowe odmiany jabłoni

Zimowe odmiany jabłek
Jabłka to owoce, które możemy spożywać o każdej porze roku. Poniżej przedstawiamy ich zimowe odmiany.

Cortland

Swoją dojrzałość zbiorczą odmiana ta zyskuje na przełomie września i października, a konsumpcyjną od listopada do lutego. Jabłoń tę nazwać można więc gatunkiem jesienno-zimowym. Jabłka te są duże, soczyste i słodkie, świetnie sprawdzają się do spożywania na surowo, jak i w formie musu, przetworów czy do wypieków. Stosowane są również jako dodatek do mięs i sałatek.

Ligol

Odmiana zimowa, charakteryzująca się dużymi żółtoczerwonymi owocami. Jej miąższ jest soczysty i słodki, wyróżnia się miłym zapachem. Jabłka tej jabłoni są idealne do jedzenia na surowo, a także jako mus owocowy, dodatek do ryżu na mleku i różnych deserów.

Kosztela

Jest to bardzo stara polska odmiana jabłoni, dojrzewająca pod koniec września. Jej słodkie owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, do kompotów i innych przetworów. Drzewa tej odmiany są silne i owocują dość późno. Owoce pojawiają się co drugi rok. Gatunek odporny jest na choroby i niskie temperatury.

Red Bookshop

Charakteryzują się lekko kwaśnym smakiem i kruchym miąższem. Mogą być wykorzystywane do przetworów, choć wiele osób lubi je spożywać także bezpośrednio. Odmiana ta jest bardzo wrażliwa na niskie temperatury, ale dość odporna na choroby.

Szampion

Są to słodkie jabłka o lekko gruszkowatym smaku i aromacie. Wyróżniają się żółto-czerwoną skórką. Idealne do tworzenia konfitur, dżemów czy soków.

Szara Reneta

Wyróżnia się żółtą, szorstką skórką, jej miąższ jest soczysty. Idealnie nadaje się do pieczenia, smażenia, a także do zakwaszania i jako dodatek do mięs.

Dlaczego warto jeść jabłka – wartości odżywcze jabłek

Jabłko - wartości odżywcze
Właściwości lecznicze jabłek znane były już kilka wieków przed naszą erą, aktualnie jednak są powszechnie doceniane. Choć wartości odżywcze jabłek mogą się nieco różnić w zależności od odmiany, to jednak nie można im odmówić tego, że są zdrowe i warto je jeść. Zobaczmy, na co pomagają jabłka.

Jabłka chronią przed rakiem jelita grubego

W jaki sposób? Jabłka zawierają spore ilości błonnika, regulując tym samym pracę jelit, chroniąc przed zaparciami oraz różnymi chorobami jelit, w tym nowotworami. Nie jest to jednak ich jedyne działanie profilaktyczne. W jabłkach znajdziemy także spore ilości flawonoidów, które również mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten nowotwór.

Jabłka w profilaktyce miażdżycy i zawałów

Błonnik zawarty w jabłkach wspomaga wchłanianie cholesterolu, co może skutecznie zapobiegać miażdżycy i ochronić przed zawałem. To właśnie dlatego naukowcy zalecają jedzenie przynajmniej jednego jabłka dziennie osobom po 50 roku życia.

Jabłka wspomagają odporność

Jabłka to bogactwo witamin i minerałów, szczególnie witaminy C, która gromadzi się tuż pod skórą. Dlatego zaleca się jeść jabłka wraz ze skórką lub bardzo cienko obierać, gdyż to pod tą powłoką znajdziemy najwięcej wartości odżywczych oraz błonnika. Witamina C oczyszcza organizm, wzmacnia wchłanianie innych substancji odżywczych, a także wspomaga działanie układu immunologicznego. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej znajduje się w nich witaminy C, a im mniejszy owoc, tym zawartość witaminy jest większa. Trzeba jednak pamiętać, że przy obróbce termicznej jabłka tracą część witamin.

Jabłka w diecie cukrzyków

Indeks glikemiczny jabłek wynosi 38, a więc są to owoce zaliczane do produktów o średnim IG. W umiarkowanych ilościach mogą je spożywać osoby, chorujące na cukrzycę. Co więcej, zawarty w owocach błonnik spowalnia wchłanianie cukru do krwi i sprzyja regulacji poziomu glukozy. W jabłkach znajduje się także kwercetyna, która może zapobiegać powstawaniu zaćmy u osób, chorujących na cukrzycę. Dotyczy to jednak tylko jabłek surowych, sok z jabłek i ich przetwory nie są wskazane w diecie osób z cukrzycą.

Jabłka na usprawnienie pracy mózgu

Do tej pory wykonano jedynie badania na zwierzętach, jednak wykazały one, iż jedzenie jabłek może korzystnie wpływać na pracę mózgu. Owoce te mają chronić mózg przed uszkodzeniami komórek, wpływającymi na utratę i zaburzenia pamięci. Kolejne badania na myszach wykazały, iż skoncentrowany sok jabłkowy dodawany do pożywienia może zapobiegać utlenianiu składników tkanki mózgowej oraz utracie zdolności poznawczych. Wciąż jednak potrzebne są dodatkowe badania na ludziach, które mogłyby potwierdzić skuteczność jabłek w tym zakresie.

Działanie oczyszczające jabłek

W jabłkach zawarte są pektyny, które wykazują właściwości oczyszczające organizm z toksyn. W procesie trawienia błonnik wiąże niektóre metale ciężkie, np. kobalt, ołów w nierozpuszczalne sole, które następnie są wydalane z organizmu. Warto więc pomyśleć o wdrożeniu jabłek do diety, zwłaszcza jeżeli lubimy używki, mieszkamy w zadymionych miastach lub pracujemy w warunkach, które wiążą się z dostaniem do organizmu dużej ilości toksyn.

Jabłka na odchudzanie – ile kalorii ma jabłko?

Jabłko - odchudzanie
Nie w każdej diecie odchudzającej zalecane jest spożywanie owoców ze względu na dużą zawartość cukrów. Jeżeli jednak stawiamy na zdrową, zbilansowaną dietę redukcyjną, jak najbardziej możemy wdrożyć do niej jabłka, ponieważ są to owoce, charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym oraz niewielką kalorycznością. Średnie jabłko ze skórą ma bowiem zaledwie ok. 50 kcal.


Ranking produktów na Odchudzanie - Czerwiec 2023 r.

Czym są tabletki na odchudzanie oraz analiza.

Ostatnia aktualizacja rankingu: 04.12.2024

Co zawierają jabłka? Skład

Jabłko to bogactwo witamin oraz składników odżywczych. Tabela wartości tego owocu wygląda mniej więcej tak:

Ze skórką/bez skórki

  • Wartość energetyczna – 52/48 kcal
  • Białko ogółem – 0.26/0.27 g
  • Tłuszcz – 0.17/0.13 g
  • Węglowodany – 13.81/12.76 g (w tym cukry proste 10.39/10.10 g)
  • Błonnik – 2.4/1.3 g

Witaminy:

  • Witamina C – 4.6/4.0 mg
  • Tiamina – 0.017/0.019 mg
  • Ryboflawina – 0.026/0.028 mg
  • Niacyna – 0.091/0.091 mg
  • Witamina B6 – 0.041/0.037 mg
  • Kwas foliowy – 3/0 µg
  • Witamina A – 54/38 IU
  • Witamina E – 0.18/0.05 mg
  • Witamina K – 2.2/0.6 µg

Minerały:

  • Wapń – 6/5 mg
  • Żelazo – 0.12/0.07 mg
  • Magnez – 5/4 mg
  • Fosfor – 11/11 mg
  • Potas – 107/90 mg
  • Sód – 1/0 mg
  • Cynk – 0.04/0.05 mg

Analizując skład jabłek, zobaczmy, dlaczego jeszcze warto je jeść.

Witamina C

O tej witaminie pisaliśmy już w poprzednich akapitach. Jest to jedna z najcenniejszych witamin, wpływających na poprawne działanie układu odpornościowego. Spożywana w odpowiedniej dawce może skutecznie chronić przed infekcjami.

Tiamina, ryboflawina, niacyna – witaminy z grupy B

Tiamina – witamina B1 – przyczynia się do utrzymania prawidłowego bilansu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca i układu nerwowego.

Ryboflawina – witamina B2 – również jest ważna dla układu nerwowego, ale także wspomaga dobre funkcjonowanie narządu wzroku i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Niacyna – witamina B3 – zmniejsza uczucie zmęczenia, pomaga zachować zdrową skórę.

Witamina B6

Bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego.

Kwas foliowy

Chroni przed anemią, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA i chroni przed wadami letalnymi płodu, dlatego jest tak ważny w diecie kobiet w ciąży.

Witaminy A, E, K

Witamina A – sprzyja utrzymaniu dobrego widzenia, działa korzystnie na układ odpornościowy oraz kondycję włosów, skóry i paznokci.

Witamina E – świetny przeciwutleniacz, chroniący przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego i hamujący działanie wolnych rodników.

Witamina K – bierze udział w syntezie protrombiny i czynników krzepnięcia krwi. Sprzyja utrzymaniu prawidłowej gospodarki wapniowej w organizmie.

Wapń

Reguluje procesy krzepnięcia krwi i bierze udział w regulowaniu działania układu hormonalnego.

Magnez

Sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układów mięśniowego i nerwowego. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Żelazo

Jeden z głównych budulców czerwonych krwinek, zapobiega anemii.

Fosfor

Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, uczestniczy w produkcji energii i wspiera funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego.

Potas

Jeden z najważniejszych elektrolitów, wpływający na utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej i prawidłową pracę mięśni. Reguluje poziom pH komórek i odpowiada za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych.

Dieta jabłkowa – na czym polega, czy pomaga schudnąć?

Dieta jabłkowa
Dosyć popularna stała się ostatnimi czasy dieta jabłkowa, która przez wielu stosowana jest jako dieta odchudzająca, choć tak naprawdę jest to sposób odżywiania na oczyszczenie organizmu.
Dieta ta występuje w dwóch wariantach:

  • mniej rygorystycznym – jabłka są jedynie dodatkiem do zbilansowanych posiłków;
  • bardziej rygorystycznym – jabłka stanowią jedyny składnik posiłków.

Zwolennicy diety uważają, że ze względu na wysoką wartość odżywczą jabłek, nawet stosując bardziej rygorystyczny wariant diety, nie jesteśmy narażeni na niedobory witamin i minerałów. Nie jest to do końca prawdą, ponieważ do prawidłowego funkcjonowania potrzebne nam są białka i tłuszcze, których w jabłkach nie znajdziemy.

Dieta jabłkowa powinna trwać nie dłużej niż 5 dni. Stosując mniej rygorystyczny wariant i dostosowując ilość spożywanych kalorii do indywidualnego zapotrzebowania, możemy skutecznie oczyścić organizm z toksyn i wspomóc przemianę materii. Jeżeli jednak chcemy schudnąć, musimy postawić na deficyt kaloryczny lub bardziej rygorystyczny wariant diety. Czy jednak będzie to zdrowe odchudzanie?

Szacuje się, że przebywając na rygorystycznej diecie jabłkowej przez 5 dni, można schudnąć nawet do 7 kilogramów. Trzeba jednak wiedzieć, że większość tej masy będzie stanowiła woda, której nadmiaru nasze ciało się pozbędzie. Co więcej, utrata takiej ilości kilogramów w tak krótkim czasie nie jest zdrowa dla żadnego organizmu. I choć jabłka same w sobie są dobrymi owocami, które warto wprowadzić do codziennej diety, ze względu na ich korzystne działanie na zdrowie, to jednak lepiej stosować je jako składnik diety zbilansowanej, zamiast stawiać na dietę jabłkową, która pozwala na szybki detoks, ale nie powinna stanowić stałego sposobu żywienia.

Pomysły na jabłka w kuchni – zastosowanie

Jabłko - kuchnia
W poprzednich akapitach przedstawiliśmy różne odmiany jabłek, które nadają się do spożywania bezpośrednio lub do różnego rodzaju eksperymentów kulinarnych. Co możemy zrobić z jabłek? Istnieje wiele możliwości. Jabłka to nie tylko świetna i niskokaloryczna przekąska między posiłkowa, ale też świetny sposób na dosłodzenie, np. owsianki. Mus jabłkowy idealnie sprawdza się jako nadzienie do naleśników, do posmarowania nim racuchów czy chleba z masłem orzechowym.

Kwaśne odmiany jabłek idealnie sprawdzą się do przygotowania smacznych wypieków z jabłek, takich jak uwielbiana przez wiele osób szarlotka czy jabłecznik. Kwaśne jabłka doskonale sprawdzą się także do zakwaszania sosów czy jako dodatek do mięs.

Sok jabłkowy wykorzystywany jest również do słodzenia dżemów i przetworów z innych owoców.

Choć wiele produktów z jabłek świetnie smakuje, należy pamiętać o tym, że każda obróbka tych owoców zmniejsza ich wartość odżywczą. Jeżeli więc chcemy korzystać z ich pełnego potencjału, najlepiej spożywać jabłka na surowo.

Czy warto jeść jabłka – podsumowanie

Jabłka to niewątpliwie zdrowe owoce, które warto wdrożyć do zbilansowanej diety redukcyjnej. Pomimo tego, że zawierają spore ilości cukru, nie są bardzo kaloryczne, a ich indeks glikemiczny nie jest wysoki. Co więcej, jabłka to przede wszystkim bogactwo składników odżywczych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, pomagając mu utrzymać dobrą odporność.

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, a badania nad nimi pokazują, iż ich systematyczne spożywanie może mieć korzystny efekt dla zdrowia. Oczywiście, jeżeli zależy nam na obniżeniu masy ciała, nie powinniśmy spożywać ich w nadmiarze, ale jedno jabłko dziennie na pewno nikomu nie zaszkodzi. Należy jednak pamiętać, że jabłka powinny być składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety, jest to znacznie lepsza opcja niż stosowanie rygorystycznej diety jabłkowej.

Jabłka możemy spożywać w różnej postaci, stanowią one idealną opcję do słodzenia wypieków oraz zakwaszania sosów. Jednak najzdrowsze są jabłka surowe, ekologiczne, niepoddane żadnej obróbce termicznej. Tylko takie owoce zachowują pełnię wartości odżywczych.

Alicja Król

✓ Zweryfikowany
Alicja Król

Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.

Autorem artykułu jest Alicja Król

Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *