Moringa na odchudzanie – opinie i właściwości. Jak stosować?
Na liście prozdrowotnych superfoods, o których koniecznie musisz wiedzieć, Moringa zajmuje honorowe miejsce. Moringa znana również jako “drzewo życia” lub “cudowne drzewo”, ma ponad 300 zastosowań terapeutycznych i jest uważana za najbardziej odżywczą roślinę na naszej planecie. Jest prawdziwym bogactwem żywności i niezwykłym naturalnym lekarstwem.
Jednak właściwością, która sprawiła, że w ostatnich latach jest ona w centrum uwagi, jest odchudzanie. Wydaje się, w rzeczywistości, że Moringa jest ważnym sojusznikiem dla tych, którzy chcą schudnąć. Ale czy to prawda?
Dziś dowiemy się, czy to prawda, że używanie Moringi do utraty wagi działa, jakie korzyści przynosi ta roślina dla organizmu i jakie są najlepsze sposoby jej przyjmowania – w tym +Forma, najlepszy suplement Moringa.
Spis treści
Co to jest Moringa?
Moringa oleifera to drzewo z rodziny Moringaceae, które jest szeroko rozpowszechnione w równikowych i tropikalnych obszarach Ziemi, tj. w Azji, Afryce, Ameryce Południowej i niektórych częściach Oceanii.
Moringa od zawsze była wykorzystywana zarówno jako środek spożywczy (specyfika drzewa polega na tym, że każda jego część jest jadalna: korzenie, liście, kwiaty, owoce i nasiona), jak i leczniczy w tradycyjnych medycynach krajów, w których roślina ta rośnie. Podobno już starożytni Egipcjanie używali moringi, albo jedząc ją, albo używając jej do przygotowania maści do pielęgnacji skóry. Więcej szczegółów o moringa dostępnych jest pod adresem https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1242/moringa pod którym udostępnione są również inne szczegóły i właściwości.
Korzyści z Moringi dla odchudzania
Jak wspomniano powyżej, Moringa jest prawdziwym superfood.
Jego części są bogate w:
- białka;
- błonnik, przydatny w tranzycie jelitowym;
- Kwasy tłuszczowe omega-3, które przyczyniają się do prawidłowej pracy serca;
- antyoksydacyjne polifenole i flawonoidy;
- sole mineralne, takie jak wapń, żelazo i potas;
- Witamina A, niezbędna dla wzroku i zdrowia kości;
- Witamina C, dobra dla układu odpornościowego i przeciwutleniacz;
- Witamina E, przeciwutleniacz;
- Witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i B9, bardzo ważne dla metabolizmu.
Ten bogaty skład sprawia, że Moringa jest panaceum na wszelkie dolegliwości zdrowotne: oto korzyści, jakie zapewnia.
Moringa jest coraz częściej wykorzystywana jako kluczowy składnik preparatów wspomagających odchudzanie i modelowanie sylwetki.
Właściwości odchudzające tej rośliny związane są głównie z β-sisterolem, cząsteczką o działaniu hipolipidemicznym i hipoglikemicznym. Dzięki działaniu tej substancji obniża się poziom lipidów (tłuszczu) i glukozy (cukru) krążących we krwi.
Zdolność do obniżania poziomu glukozy jest bardzo ważna, ponieważ ten cukier prosty natychmiast uwalnia glukozę do krwiobiegu, generując szczyt glikemiczny. Proces ten powoduje nagły spadek poziomu glukozy we krwi, co z jednej strony prowadzi do natychmiastowego uczucia głodu, a w szczególności do łaknienia pokarmów bogatych w cukier, tworząc błędne koło, z którego trudno się wyrwać.
U osób z nadwagą proces ten może prowadzić do niebezpiecznego stanu zwanego insulinoopornością, w którym organizm produkuje ogromne ilości insuliny. W błędnym kole, im bardziej ciało jest tłuste, tym bardziej tyje. Obniżenie krążącego poziomu glukozy zatrzymuje ten proces, pozwalając organizmowi na spożywanie tłuszczu zamiast dalszego jego magazynowania.
Ranking produktów na Odchudzanie - Czerwiec 2023 r.
Czym są tabletki na odchudzanie oraz analiza.
Ostatnia aktualizacja rankingu: 04.10.2024
Kilka badań potwierdziło skuteczność Moringi w utracie wagi.W jednym z badań z udziałem osób dorosłych z nadwagą, na przykład, stwierdzono, że po 16 tygodniach przyjmowania suplementu Moringa, uczestnicy wykazali znaczną redukcję obwodu bioder i talii, zmniejszenie złego cholesterolu i wzrost dobrego cholesterolu.
Inny eksperyment przeprowadzony zarówno in vivo, jak i in vitriol wykazał skuteczność Moringi w hamowaniu adipogenezy, czyli procesu tworzenia tkanki tłuszczowej, oraz stymulowaniu lipolizy, czyli mechanizmu pozbywania się tkanki tłuszczowej i przekształcania jej w energię.
Oznacza to, że Moringa naprawdę pomaga w redukcji masy tłuszczowej, i nie tylko: jej bogactwo witamin z grupy B daje impuls do energii, metabolizmu lipidów i glukozy, co czyni go bardziej skutecznym.
Właściwości antyoksydacyjne Moringi
Jak wynika z ostatniego przeglądu opublikowanego w Asian Journal of Pharmaceutical and clinical research, bogactwo Moringi w polifenole i flawonoidy (ma ich około 46) nadaje roślinie właściwości antyoksydacyjne, czyli sprawia, że może ona chronić organizm przed wolnymi rodnikami i uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym na poziomie komórkowym.
Jest również bardzo bogata w witaminę C (4 razy więcej niż owoce cytrusowe), witaminę A, cynk, selen i żelazo. Ogólnie rzecz biorąc, wiele badań wykazało zdolność ekstraktu z Moringi do poprawy systemu odpornościowego, zmniejszenia efektów starzenia się, wygładzenia skóry i wspomagania wzroku.
Moringa ma również pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi i chroni naczynia krwionośne przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych.
Zawartość glikozydu tiokarbaminianowego i nitryloglikozydu daje Morindze działanie przeciwnadciśnieniowe, a działanie przeciwzapalne przeciwdziała skutkom przewlekłego stanu zapalnego typowego dla osób z nadwagą, który wpływa na naczynia krwionośne i zwiększa ryzyko wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych.
Inne ciekawe właściwości Moringi
Moringa to nie tylko przyjaciel talii i sprzymierzeniec młodości. W rzeczywistości, przyjmowanie tej rośliny ma wiele pozytywnych skutków:
- na wątrobę: Moringa zawiera chlorofil i polifenole o właściwościach oczyszczających i odtruwających, a także wykazuje działanie hepatoprotekcyjne, a więc chroni ten organ;
- na poziom glikemii: jak wyjaśniono w poprzednich punktach, Moringa jest hipoglikemiczna, co oznacza, że może kontrolować ilość glukozy we krwi: efekt, który jest szczególnie przydatny dla osób cierpiących na cukrzycę lub hiperglikemię;
- na poziom soli mineralnych, ponieważ jest bogata w wapń, cynk, selen, żelazo i potas;
- na mózg, gdzie antyoksydanty działają na funkcje poznawcze;
- na nastrój, ponieważ wydaje się stymulować produkcję serotoniny, dopaminy i noradrenaliny: trzy neuroprzekaźniki, które są niezbędne do odczuwania szczęścia i relaksu, ale także do utrzymania apetytu i snu pod kontrolą;
- na ogólne samopoczucie organizmu, dzięki swoim właściwościom przeciwnowotworowym, przeciwcukrzycowym, przeciwzapalnym, hepatoprotekcyjnym i kardioprotekcyjnym, które zapobiegają chorobom przewlekłym.
Kto powinien stosować Moringę
Ta różnorodność dobroczynnych właściwości sprawia, że Moringa jest odpowiednia dla każdego:
- tych, którzy potrzebują sprzymierzeńca, aby schudnąć;
- osoby cierpiące na wysoki poziom cholesterolu lub nadciśnienie;
- osoby cierpiące na hiperglikemię;
- osoby z niedoborem soli mineralnych;
- każdy, kto chce poprawić ogólny stan zdrowia swojego organizmu.
Stosowanie moringa
Moringa może być przyjmowana jako suplement diety. Jednak znalezienie jego ekstraktów lub części może być skomplikowane, dlatego najprostszym i najbardziej bezpośrednim rozwiązaniem jest zastosowanie suplementu diety, który dostarczy organizmowi wszystkich korzyści płynących z tej rośliny.
Moring Slim to w 100% naturalny suplement diety, który wspomaga odchudzanie poprzez stymulację lipolizy, zapobieganie odkładaniu się nowej tkanki tłuszczowej oraz kontrolę łaknienia, poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Oprócz tych właściwości, ma działanie przeciwutleniające i oczyszczające, pomagając w detoksykacji wątroby i jelit.
W tym celu połączono lipolityczne, antyadipogenetyczne, hipoglikemiczne i obniżające poziom cholesterolu działanie Moringi z korzystnym działaniem trzech innych składników roślinnych:
- Burak: bulwa bogata w witaminy i minerały o właściwościach sycących, trawiennych i oczyszczających. Burak pobudza diurezę, a więc oczyszcza organizm, pomaga w lepszym trawieniu i jednocześnie pobudza uczucie sytości. Burak jest również bogaty w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed starzeniem się, wspomagają zdrowy układ krążenia i obniżają ciśnienie krwi.
- Wodorosty Wakame, wysoce sycące wodorosty, które pomagają utrzymać napady głodu w ryzach – niezbędne w procesie odchudzania. Wodorosty Wakame są również bogate w minerały niezbędne do funkcjonowania tarczycy, gruczołu odpowiedzialnego za kontrolę metabolizmu. Poprzez regulację funkcji tarczycy, wodorosty Wakame regulują również metabolizm, czyniąc go bardziej aktywnym.
- Zielona kawa, która wspomaga odchudzanie poprzez promowanie termogenezy, a tym samym przyspieszenie metabolizmu. Ponadto kawa działa zarówno na wchłanianie glukozy przez jelita, jak i poprzez zmniejszenie obecności cholesterolu i trójglicerydów w wątrobie. Zielona kawa jest również bogata w polifenole o korzystnym działaniu przeciwutleniającym.
Ta mieszanka składników sprawia, że jest niezastąpionym sprzymierzeńcem w walce z dodatkowymi kilogramami: przyjmuj ją regularnie przez co najmniej 1-2 miesiące zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, w miarę możliwości w ramach zrównoważonej diety (niekoniecznie niskokalorycznej) i zdrowego, aktywnego trybu życia, aby czuć się dobrze i zobaczyć, jak znika nadmiar tłuszczu.
Możesz kupić wyłącznie online, na oficjalnej stronie internetowej. Możesz również skorzystać z oferty specjalnej 2×1 i kupić dwa opakowania +Forma w cenie jednego, czyli 137 PLN z wysyłką.
Moringa w kuchni: jak ją stosować
W krajach, w których rośnie moringa, liście, kwiaty, owoce, korzenie, nasiona i olej są codziennie wykorzystywane w pożywieniu.
Zwykle liście są używane w zupach i sałatkach, nasiona są prażone i używane jako przyprawa do sałatek i dań rybnych, olej jest używany do aromatyzowania tradycyjnych przepisów, strąki są spożywane na surowo lub gotowane jak bób lub groch, a korzenie są suszone i używane jak pieprz.
Moringa nie jest tu powszechnie uprawiana, dlatego trudno jest znaleźć produkty takie jak liście, strąki czy nasiona. Można jednak znaleźć suszone liście Moringi, które można wykorzystać do przygotowania antyoksydacyjnych, odchudzających i energetyzujących naparów i herbat ziołowych.
Czy Moringa ma przeciwwskazania?
Moringa nie ma szczególnych przeciwwskazań ani skutków ubocznych.
Nie zaleca się stosowania rośliny i produktów wykonanych z jej części w przypadku alergii lub wrażliwości na roślinę, ciąży (korzenie mogą być szkodliwe dla dziecka) i karmienia piersią. Należy zapytać lekarza o radę, jeśli pacjent chorował wcześniej lub jest w trakcie leczenia farmakologicznego. W szczególności moringa może kolidować z lekami metabolizowanymi przez cytochrom P450. Więcej przeciwwskazań na temat moringa można odszukać pod adresem https://www.medicalnewstoday.com/articles/319916 w tym pozostałe jej właściwości i więcej danych.
Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.