Smoothie

Zdrowa dieta powinna być przede wszystkim zbilansowana, a więc oparta nie tylko na odpowiedniej podaży kalorii, ale również składników odżywczych, takich jak węglowodany, białka i tłuszcze. Niezwykle ważne jest także dostarczanie ciału witamin i minerałów, których potrzebuje, aby utrzymać zdrowie i poprawnie funkcjonować. A jak wiemy, jednymi z najlepszych źródeł tego, co cenne dla organizmu, są owoce i warzywa, z których można wykonać wiele ciekawych potraw, między innymi smoothie – pożywny koktajl, cieszący się ogromną popularnością wśród dietetyków.

Owocowo-warzywne smoothie coraz częściej pojawiają się na sklepowych półkach i to nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale również w tradycyjnych marketach. Dla dbających o sylwetkę i zdrowy tryb życia smoothie stanowi świetnie zastępstwo posiłku, dostarczające ciału energii i cennych witamin. Miłośnicy owoców sięgają po tego typu produkty, kiedy mają ochotę na coś słodkiego, a wielbiciele rozmaitości cieszą się orzeźwiającymi smoothie, ponieważ są smaczne. Co więcej, wykonane ze świeżych warzyw i owoców koktajle pomogą oczyścić organizm, usprawniając wszystkie zachodzące w nim procesy.

W tym artykule przedstawimy zalety picia smoothie oraz doradzimy, jak wykonać je samodzielnie w domu i jakich produktów do tego używać. Osoby, które chcą wdrożyć do swojej diety smaczne koktajle owocowo-warzywne, zapraszamy do lektury.

Czym jest smoothie?

Smoothie to cieszący się dużą popularnością na całym świecie koktajl, stworzony ze świeżych lub mrożonych owoców i warzyw, charakteryzujący się gęstą kremową konsystencją. Słowo „smooth” w języku angielskim oznacza „gładki”, co ma się odnosić właśnie do postaci stworzonego napoju. Oprócz owoców i warzyw do przygotowania smoothie wykorzystać można dodatki w postaci miodu, mleka, jogurtu, czy syropów smakowych. I choć smaczne koktajle polecane są najczęściej na dietach odchudzających, może je spożywać każdy, ciesząc się bogactwem składników odżywczych oraz świetnym smakiem napoju. Jeżeli chodzi o samo przygotowanie smoothie, cały proces jest prosty, a możliwości mieszania składników są tak urozmaicone, iż każdy ma możliwość stworzenia wyśmienitego koktajlu o unikalnej nucie smakowej.

Historia smoothie sięga lat 60, XX wieku, a za twórcę tego posiłku uważa się Stephena Kunau, który opracował recepturę koktajlu, gdy jeszcze pracował w jednej z amerykańskich restauracji. Pomysł wziął się z tego, że chciał on znaleźć alternatywę dla mlecznych koktajli, których sam nie mógł spożywać ze względu na różne dolegliwości zdrowotne. Postanowił więc odtworzyć taki napój, za główną bazę przyjmując jednak nie mleko, a owoce i warzywa. Jak widać, jego pomysł się przyjął, a w dzisiejszych czasach nie ma już chyba nikogo, kto by nie słyszał o smoothie.

Smoothie zamiast posiłku? Czy warto?

Smoothie stanowi bardzo dobrą alternatywę dla tradycyjnego śniadania czy lunchu, a odpowiednio przygotowany, może nawet zastąpić obiad. Najlepiej jednak jest pić smoothie na pierwsze lub drugie śniadanie, gdyż owoce i warzywa zapewniają odpowiednią dawkę energii, a spożywane w formie płynnej, dobrze się trawią, nie powodując uczucia ciężkości w żołądku. Gęsta konsystencja smoothie oraz spora zawartość błonnika w jego składnikach sprawiają, że taki posiłek pozostawi uczucie sytości na długi czas.

Przeczytaj również:  Dieta sokowa

Dlaczego warto pić smoothie?

Picie smoothie niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Napoje tego typu stanowią doskonały detoks dla organizmu, pozwalając usunąć z niego duże ilości toksyn, co przywróci ciału witalność i usprawni funkcjonowanie wielu układów w ciele. Zielone koktajle mogą pomóc też w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, wspomagają produkcję czerwonych krwinek, stymulują regenerację komórek ciała i pobudzają proces ich utleniania. Dzięki płynnej postaci smoothie są to posiłki, które łatwo i szybko się wchłaniają, dostarczając ciału pełni wartości odżywczych, płynących z warzyw, owoców i innych zdrowych dodatków.

Poniżej przedstawiamy kilka zalet, przemawiających za systematycznym piciem smoothie.

Smoothie to naturalny, zdrowy i smaczny posiłek

Smoothie z założenia to produkt, składający się tylko z naturalnych i zdrowych składników, co sprawia, że można je nazwać produktami superfoods, czyli takimi, które warto wdrożyć do zbilansowanej, zdrowej diety. Głównymi składnikami aktywnymi smoothie są owoce i warzywa, które zawierają spore ilości błonnika, jak również witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Wiele produktów roślinnych zawiera cenne karotenoidy, które, spożywane w formie smoothie, mogą efektywniej być przekształcane w witaminę A, niezwykle ważną do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz narządu wzroku. Możliwość wykorzystania dowolnych warzyw i owoców, a także ciekawych dodatków sprawia, że każdy może stworzyć smoothie o wyjątkowym smaku, które będzie stanowiło świetną, pożywną przekąskę.

Smoothie można tworzyć na wiele sposobów

Różnorodność w zakresie przygotowywania smoothie to kolejna zaleta tych koktajli. Istnieje tyle rodzajów warzyw i owoców, które można razem zmieszać, że miłośnicy unikalnych kompozycji z pewnością z chęcią będą tworzyli nowe smaki. Tutaj każdy ma indywidualne pole do popisu. Możliwość tworzenia własnych kompozycji to wspaniała zabawa. Możemy złączyć ze sobą, co tylko chcemy, banan ze szpinakiem, jabłko z oregano i pietruszką, czy marchewkę ze śliwką. Każdy smak smoothie jest unikalny, a gdy jeden zestaw nam się znudzi, zawsze możemy postawić na nowe składniki i stworzyć zupełnie nową recepturę.

Szybkie i łatwe przygotowanie

Prostota przygotowania smoothie to kolejne ułatwienie, zwłaszcza dla osób, które zazwyczaj narzekają, iż nie mają czasu gotować. Tutaj nie musimy robić nic, poza obraniem owoców i warzyw, wrzuceniem wszystkiego do jednego pojemnika i zblendowaniem. Smoothie można spożyć od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce czy zamrażalniku. Dzięki temu, gdy tylko poczujemy głód, pożywny posiłek będzie na nas czekał.

Idealne do pracy

Smoothie to doskonała opcja na szybkie śniadanie do pracy. Wystarczy gotowy koktajl przelać do shakera lub szczelnej butelki, włożyć w torbę termiczną lub lodówkę turystyczną i zabrać ze sobą do pracy. Taka sycąca, smaczna przekąska z pewnością zapewni nam dodatkową dawkę energii do działania, przywracając koncentrację, a jednocześnie zaspokajając głód na kolejne godziny.

Dobre smoothie – jak przygotować?

Smoothie można przygotować z produktów, które najbardziej lubimy lub wydaje nam się, że będą się ze sobą dobrze komponować. Jeżeli zależy nam na utracie wagi i jesteśmy na diecie redukcyjnej, lepiej nie przygotowywać smoothie z samych owoców, ponieważ będzie ono zawierało duże ilości cukrów prostych. Do napoju można dodać także mleko, wodę, czy jogurt dla rozrzedzenia konsystencji i uzyskania bardziej gładkiej masy. Do smoothie najlepiej wybierać owoce dojrzałe i w miarę miękkie, aby łatwo je było zblendować.

Praktycznie każde owoce nadają się do zrobienia smoothie. Można je wykonać z jabłek, gruszek, śliwek, pomarańczy, mango, wiśni, malin itd. Z warzywami jest nieco trudniej, gdyż najczęściej polecane są tzw. warzywa zielone, typu szpinak, rukola, jarmuż, które najłatwiej jest zmiksować z innymi produktami, jednak naprawdę możemy wdrożyć do napoju wszystko, co da się dobrze rozdrobnić w blenderze.

Przeczytaj również:  Dieta 3d - Co jeść a czego unikać? Właściwości

Bardzo popularne stało się tzw. zielone smoothie, które uważane jest za jedną z najzdrowszych przekąsek, jaką można wdrożyć do diety. Poniżej przedstawiamy produkty, które warto uwzględnić w takim koktajlu.

  • Mleko: niekoniecznie krowie, może być kozie, migdałowe, owsiane, kokosowe.
  • Produkty mleczne: osoby, które preferują gęstą, bardziej treściwą konsystencję, mogą wykorzystać do smoothie jogurt naturalny, kefir lub maślankę.
  • Napoje: smoothie można rozrzedzić wodą, ale także zieloną herbatą czy sokiem z cytrusów np. grejpfrutowym.
  • Rośliny uprawne: tutaj wybór jest bardzo szeroki: rukola, sałata, kapusta pekińska, liście buraka, rzodkiewka, kalarepa, brokuł, nać marchwi, seler, pietruszka, jarmuż, szpinak, cykoria.
  • Inne rośliny jadalne: szczaw, liście mniszka, pokrzywa, liście poziomki, porzeczki, liście babki.
  • Zioła: koperek, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk, kolendra, koper włoski, mięta, melisa, szczypiorek, bazylia, liście nagietka.
  • Kiełki: brokuła, rzodkiewki, lucerny, słonecznika, fasoli mung.

Właściwości smoothie

Napisaliśmy już o osobistych korzyściach z systematycznego picia smoothie. Warto jednak wspomnieć także o tym, że każdy taki koktajl to bogactwo właściwości odżywczych. Oczywiście nie każde smoothie zapewni nam takie same wartości, wszystko zależy od tego, z czego jest przyrządzone.

Najczęściej w smoothie znajdziemy spore ilości witaminy C, błonnika oraz antyoksydantów. Jeżeli wykorzystamy w nim jogurt, dodajemy także białka i wapnia, a w przypadku zielonej herbaty, cennych polifenoli. Zawartość witamin i minerałów zależy od warzyw i owoców, z jakich wykonamy napój. Możemy więc wzbogacić smoothie o żelazo, witaminę A, magnez, potas czy witaminy z grupy B. Chcąc zwiększyć podaż protein, możemy wsypać nieco odżywki białkowej, a dodając rozdrobnione orzechy i nasiona, stawiamy także na zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych.

Tak więc każde smoothie będzie charakteryzowało się nieco inną wartością odżywczą. Jednak stawiając na pożywny skład i dużą zawartość witamin i minerałów, możemy przyznać, iż takie koktajle wspomogą kondycję zdrowotną, działając w następujący sposób:

  • oczyszczają organizm – koktajle owocowo-warzywne wspomagają usuwanie toksyn z organizmu i chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia i powodują różne zaburzenia w działaniu procesów metabolicznych;
  • obniżają poziom cholesterolu – smoothie, zawierające zielone warzywa liściaste mają sporą zawartość chlorofilu, który pomaga w redukcji złego poziomu cholesterolu i wyrównaniu poziomu dobrego cholesterolu;
  • wspierają odporność – wysoka zawartość witamin i minerałów, znajdujących się w owocach i warzywach wspomaga funkcjonowanie mechanizmów układu immunologicznego;
  • pomagają zredukować zaparcia – duża ilość błonnika wpływa na usprawnienie pracy jelit i sprzyja lepszemu trawieniu. Owoce i warzywa wykazują także działanie diuretyczne, czyli zapobiegają nadmiernej retencji płynów;
  • chronią przed anemią – jeżeli dołączymy do smoothie produkty bogate w żelazo, wspieramy odpowiednie natlenienie krwi i funkcjonowanie układu nerwowego;
  • stanowią dodatkowe paliwo do działania – witaminy, minerały i błonnik zawarte w koktajlach, działają niczym doskonały zastrzyk energii, co może przydać się zarówno podczas treningów, jak i przyczynić się do poprawy wydolności w pracy fizycznej i umysłowej.

Smaczne i pożywne smoothie – przepisy

Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych przepisów, które mogą stanowić inspirację do rozpoczęcia diety, której element będą stanowić owocowo-warzywne koktajle.

Przepis na zielone smoothie

Składniki:

  • 70 g natki pietruszki, ok. 1,5 szklanki;
  • 10 liści szpinaku;
  • 180 g mango (ok. 1 szklanka);
  • szklanka wody (250 ml);
  • 2 łyżeczki imbiru (10g).

Sposób przygotowania:

Pokroić wszystkie składniki i wsypać razem do naczynia. Całość zblendować lub zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

To zielone smoothie stanowi bogactwo witaminy A i C, dzięki czemu wspomaga układ odpornościowy, działa korzystnie na kondycję skóry, a jednocześnie wzmacnia funkcjonowanie oczu.

Przeczytaj również:  Dieta Montignaca - Co jeść a czego unikać?

Przepis na czerwone smoothie

Składniki:

  • 1,5 szklanki truskawek;
  • 1 szklanka jeżyn;
  • 1 banan;
  • 1 szklanka czerwonych winogron.

Sposób przygotowania:

Jak przy każdym smoothie, także w tym przypadku wszystkie składniki należy pokroić i miksować przez ok. 2 minuty, aż do uzyskania wymaganej konsystencji.

Czerwone smoothie stanowi bogactwo likopenu, pełniącego funkcję antyoksydantu, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.

Smoothie z mrożonych owoców

Składniki:

  • 1 mrożony banan;
  • 1 szklanka mrożonych truskawek;
  • 1 szklanka mrożonych jeżyn;
  • 1 szklanka mrożonych malin;
  • 1,7 szklanki mleka migdałowego;
  • 0,5 szklanki naturalnego jogurtu greckiego.

Smoothie można dodatkowo udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami. Jest to doskonała opcja na upalne dni, jeżeli mamy ochotę na coś smacznego, pożywnego i orzeźwiającego zarazem.

Malinowo-wiśniowe smoothie z dodatkiem migdałów i imbiru

Składniki:

  • dwie szklanki malin;
  • 0,5 szklanki migdałów;
  • 1 szklanka wiśni bez pestek;
  • trzy łyżeczki miodu;
  • dwie łyżeczki startego imbiru;
  • cztery łyżeczki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Wszystkie owoce dokładnie wypłukać, z wiśni usunąć pestki, pokroić. Migdały rozdrobnić. Wszystkie składniki razem wymieszać i zblendować.

Jest to koktajl, który dostarczy nam cennego błonnika pokarmowego, a zawartość imbiru wpłynie na usprawnienie trawienia i wzmocni naszą odporność. Migdały stanowią źródło cennych kwasów tłuszczowych oraz białka.

Czy smoothie wspomogą odchudzanie?

Smoothie można stosować w diecie odchudzającej, jednak należy wziąć pod uwagę, że taki koktajl nie powinien stanowić napoju do śniadania, obiadu czy deseru, a raczej być traktowany jako zamiennik tego typu posiłków. Płynna forma smoothie może robić wrażenie, iż jest to jedynie dodatek, a tymczasem zawarte w nim składniki to czasem pożywna bomba kaloryczna, która nie powinna być traktowana jako uzupełnienie, a jako pełnowartościowa potrawa.


Ranking produktów na Odchudzanie - Październik 2021 r.

Czym są tabletki na odchudzanie oraz analiza.

Ostatnia aktualizacja rankingu: 13.10.2021

 
Jeżeli jesteśmy na diecie redukcyjnej, owszem, możemy postawić na smoothie, gdyż jest to napój pełen wartości odżywczych, który może wspomagać procesy trawienia i sprzyjać poprawie tempa metabolizmu. Musimy jednak uwzględnić go do wartości kalorycznej całodniowego menu, abyśmy nie przekroczyli ustalonej ilości dostarczanej ciału energii.

Jakie dodatki przydają nam się do przygotowania smoothie?

Jak możemy wywnioskować z poprzednich akapitów, chociaż smoothie są proste w przygotowaniu, jeżeli chcemy wdrożyć je do diety, warto wyposażyć się w dobry blender, który poradzi sobie z dokładnym rozdrabnianiem owoców, warzyw i dodatków. Jeżeli mamy do dyspozycji spory budżet, polecamy kupić blender lub mikser o takiej mocy i takiej jakości, aby poradził sobie z rozdrabnianiem kostek lodu, które z pewnością okażą się przydatne, gdy będziemy chcieli stworzyć orzeźwiający chłodny koktajl.

Smoothie – podsumowanie

Smoothie to owocowo-warzywne koktajle, charakteryzujące się dość gęstą, gładką konsystencją. Ze względu na dużą różnorodność, prostotę przygotowania oraz wysoką wartość odżywczą, stały się one popularne wśród wszystkich miłośników zdrowego trybu życia. Smoothie polecane są przez dietetyków jako element zbilansowanej diety, jednak nie jako dodatek do posiłku, a osobna potrawa, zastępująca na przykład tradycyjne śniadanie lub lunch.

Smoothie można wykonywać praktycznie z każdego rodzaju owoców i warzyw, które da się rozdrobnić w mikserze lub blenderze. Gotowe napoje warto podawać z kostkami lodu, można je też przechowywać w lodówce. Szczelnie zamknięte w shakerze lub w butelce, stanowią idealną opcję na drugie śniadanie do pracy, a jako posiłek przedtreningowy zapewniają energię i chęć do działania.

Autorem artykułu jest Alicja Król

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *