Tauryna

Kiedy myślisz o słowie “tauryna”, natychmiast kojarzysz je z produktami takimi jak napoje energetyczne. Ale jest to coś znacznie więcej. Substancja ta pełni wiele funkcji w naszym organizmie i jest tak ważna, że sami ją wytwarzamy. W naszym artykule szczegółowo wyjaśniamy, czym jest ta substancja, jak powstaje i jaki ma wpływ na organizm. Podpowiadamy również, które produkty spożywcze najlepiej nadają się do stosowania w diecie bogatej w taurynę.

Co to jest tauryna?

Jest to kwas organiczny zawierający siarkę. Jego właściwa nazwa to kwas 2-aminoetanosulfonowy. Chociaż jest produktem rozpadu dwóch aminokwasów: metioniny i cysteiny, jest on niezbędny dla naszego organizmu. Nie wszystkie organizmy żywe wytwarzają taurynę, a nawet gdyby ją wytwarzały, to właśnie na tym polega różnica między substancjami nieistotnymi i półistotnymi.

Jeśli organizm jest w stanie zaspokoić swoje codzienne potrzeby, na przykład, nie jest to konieczne. Jeśli organizm sam ją wytwarza, ale w ilości niewystarczającej do zaspokojenia potrzeb, nazywana jest tauryną pół-niezbędną. To ostatnie odnosi się do ludzi.

Ważne fakty w skrócie

  • Tauryna jest produktem ubocznym aminokwasów zawierających siarkę. Ponieważ aminokwasy są budulcem wszystkich białek, organizm potrzebuje ich tylko do syntezy.
  • Jest ona niezbędna dla naszego organizmu do pełnienia wielu funkcji. Często pełni rolę posłańca i wysyła sygnały regulujące procesy w organizmie. Bierze również udział w tworzeniu białek i produkcji energii w naszym organizmie.
  • Mówi się, że tauryna ma działanie pobudzające, jak reklamują to napoje energetyczne. Z tego powodu jest ona często uważana za alternatywę dla kofeiny. Naukowcy nie byli jednak w stanie udowodnić tego efektu, więc na razie pozostaje on w sferze plotek.

Tauryna: co powinieneś wiedzieć

W następnych rozdziałach dowiesz się, czym dokładnie jest tauryna i co jeszcze powinieneś wiedzieć.

Skąd się bierze tauryna?

Cząsteczka tauryny jest znana ludzkości od XIX wieku. W 1827 r. dwaj niemieccy naukowcy, Leopold Gmelin i Friedrich Tiedemann, dokonali przełomu, po raz pierwszy izolując tę substancję. Dlatego też cząsteczka została nazwana na cześć zwierzęcia, z którego ją wyizolowano – byka. Dopiero w 1846 roku Edmundowi Ronaldsowi udało się określić ilość tauryny w ludzkiej żółci.

Jakie działanie w organizmie ma tauryna?

Tauryna działa w kilku obszarach naszego organizmu. Wiele z tych funkcji to procesy fundamentalne dla naszego organizmu i dlatego są one niezbędne. W tej części opisano bardziej szczegółowo najważniejsze funkcje.

  • Metabolizm energetyczny: ważny regulator w glikolizie, aktywuje enzymy.
  • Przeciwutleniacz: zapobiega niepożądanym reakcjom łańcuchowym wywoływanym przez reaktywne cząsteczki.
  • Neuroprzekaźnik: Neuroprzekaźniki to chemiczne przekaźniki, które mogą regulować inne procesy metaboliczne w organizmie.
  • Regulator wapnia: może wspomagać transport wapnia do i z komórek.
  • Produkcja białek: W procesie ekspresji genów DNA jest odczytywane w komórkach, co umożliwia produkcję białek.
  • Trawienie tłuszczów: Tauryna jest wykorzystywana w wątrobie, aby pomóc kwasom żółciowym w trawieniu tłuszczów.
Przeczytaj również:  Garcinia Cambogia

Metabolizm energetyczny

Tauryna bierze również czynny udział w metabolizmie energetycznym. Podczas pierwszego procesu wytwarzania energii z glukozy, glikolizy, potrzebne są pewne cząsteczki utleniające, aby glukoza stała się dostępna dla innych procesów metabolicznych.

Cząsteczki te nazywane są dinukleotydem nikotynamido-adeninowym (NAD). W stanie zredukowanym po reakcji są one nazywane NADH. Aby zakończyć cykl, należy kontrolować stężenie NADH i NAD. Dzieje się tak za sprawą enzymu aktywowanego przez taurynę.

Antyoksydanty

Antyoksydanty, takie jak tauryna, pomagają organizmowi zapobiegać utlenianiu cząsteczek. Te reaktywne cząsteczki są również nazywane rodnikami. Posiadają one ładunek dodatni lub ujemny i dlatego w wyniku reakcji dążą do zrównoważenia swojego ładunku. Często jednak prowadzi to do zawyżania ceny jednego lub kilku produktów. Może to prowadzić do rozległych reakcji łańcuchowych, w wyniku których powstają liczne niepożądane produkty uboczne.

Neurotransmiter

Aby metabolizm organizmu wiedział, co ma robić, potrzebne są tzw. neuroprzekaźniki. Substancje te nie biorą bezpośredniego udziału w procesie, a jedynie pełnią rolę wyzwalaczy lub sygnałów zatrzymujących. Na przykład wapń działa jako substancja przekaźnikowa i w ten sposób aktywuje wiele różnych funkcji w każdej komórce.

Neuroprzekaźniki to również przekaźniki w organizmie, ale są one zlokalizowane w komórkach nerwowych. Przekazują one sygnały między dwoma punktami nerwowymi i wysyłają informacje do mózgu w postaci bodźców elektrycznych.

Produkcja białek

Ekspresja genów to proces, w którym nasz organizm tworzy nowe białka. W tym celu DNA w jądrze komórkowym jest odczytywane i tworzona jest jego kopia, zwana messenger RNA (skrót: mRNA). Ten mRNA zawiera szablon do budowy białek, który komórka może teraz zmieniać, aby syntetyzować dowolną liczbę białek. Podczas transkrypcji, w której DNA przekształca się w mRNA, tauryna odgrywa rolę regulacyjną i wpływa na powstawanie nowych białek.

Trawienie tłuszczów

Tauryna znajduje się głównie w wątrobie. Odgrywa ważną rolę w trawieniu tłuszczów. Wiąże się z żółcią i zwiększa jej rozpuszczalność. W ten sposób płyn z pęcherzyka żółciowego przechodzi do jelita cienkiego.

W jelicie cienkim kwasy żółciowe reagują z pokarmem. Emulsja to mieszanina dwóch substancji, które nie mieszają się ze sobą, zwykle rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach. Dobrze znanym przykładem jest środek do czyszczenia kuchni stosowany do zwalczania plam z tłuszczu. Rozpuszczony tłuszcz może następnie przedostać się przez ściany jelita z powrotem do organizmu za pośrednictwem naczyń krwionośnych i zostać wykorzystany.

Jakim chorobom przeciwdziała tauryna?

Tauryna jest nie tylko ważna dla niektórych procesów krążenia, ale jej właściwości pomagają także organizmowi zapobiegać chorobom, a nawet je leczyć. Szczegółowo omówiliśmy kilka przykładów.

  • Cukrzyca: kwas sprawia, że organizm jest bardziej wrażliwy na insulinę produkowaną przez organizm. Insulina jest hormonem biorącym udział w regulacji poziomu cukru we krwi. Wysoka odporność oznacza, że cukier nie może się już gromadzić. Stan ten nazywany jest cukrzycą. Dzięki tej właściwości pomaga organizmowi zapobiegać obu typom cukrzycy.
  • Epilepsja. Dzieje się tak dlatego, że substancja ta stymuluje uwalnianie wapnia do komórek, co może mieć wpływ na mózg. U osób z niedoborem tauryny występuje jednak padaczka.
  • Choroby układu sercowo-naczyniowego: Obniżenie ciśnienia krwi również przyczynia się do zmniejszenia ryzyka poprzez zmniejszenie oporów przepływu krwi w komorach serca i naczyniach krwionośnych. Japońscy lekarze zatwierdzili już taurynę jako lek stosowany w leczeniu chorób serca.
Przeczytaj również:  Acai w proszku - właściwości i opinie. Jakie najlepsze jagody acai w proszku?

Tauryna ma wiele właściwości, które sprawiają, że jest tak skuteczna w zwalczaniu różnych chorób: Ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz jest bardzo dobrze tolerowany. Ponadto działa w prawie wszystkich częściach ciała.

Jak wytwarzana jest tauryna?

Kwas ten jest korzystny dla naszego organizmu, dlatego jest również produkowany sztucznie w celu wzbogacania żywności. Może być wytwarzany chemicznie na dwa różne sposoby. W pierwszym przypadku do jego syntezy wykorzystuje się tlenek etylenu. Cząsteczka ta reaguje z wodorosiarczynem sodu, tworząc kwas izetionowy. Kwas ten łączy się z amoniakiem, tworząc pożądaną taurynę.

Można też zastosować inną metodę, która w przeciwieństwie do lepszej metody wymaga tylko jednego etapu reakcji. Cząsteczka z grupą aminową, azyrydyna, reaguje z kwasem siarkowym, dając taurynę. Kwasu siarkowego nie należy mylić z kwasem siarkowym, który różni się od tego ostatniego brakiem atomu tlenu.

Czy lepsza jest tauryna czy kofeina?

Tauryna jest popularnym składnikiem napojów energetyzujących i dlatego jest kojarzona z efektem energetycznym. Kofeina jest jednak nie mniej popularna. Przyjrzyjmy się zatem bliżej tym dwóm aktywnym składnikom, aby rozwiać kontrowersje.

Tauryna

Ponieważ tauryna jest aktywnie promowana jako główny składnik napojów energetycznych, często postrzega się ją jako alternatywę dla kofeiny. Nie ma jednak działania pobudzającego.

Podejrzewa się, że kwas ten działa jak neuroprzekaźnik, który sprzyja zażywaniu innych substancji, takich jak cukier czy kofeina, i przyspiesza ich działanie. Jest to jednak tylko hipoteza, ponieważ naukowcy nie byli w stanie udowodnić tego efektu. Uważa się również, że zmniejsza ona wpływ na serce.

Zalety:

  • Wysoka tolerancja
  • Działanie kofeiny jest osłabione
  • Działa jako substancja posyłająca w mózgu.

Wady:

  • Efekt własny niejasny

Kofeina

Kofeina jest substancją czynną znaną ze swojego działania pobudzającego. Występuje głównie w kawie, ale także w innych napojach, takich jak napoje energetyczne czy cola. Kofeina działa poprzez wywołanie w organizmie reakcji, która powoduje uwolnienie hormonów stresu, takich jak adrenalina i kortyzol. Hormony te zwiększają częstość akcji serca i przyspieszają przepływ krwi.

Kofeina łączy się również z receptorami adenozyny w układzie nerwowym. Adenozyna jest neuroprzekaźnikiem. Jest on odpowiedzialny za nieregularny rytm, który sygnalizuje mózgowi, że jesteś zmęczony. Gdy adenozyna nie może już wiązać się z receptorami, sygnały te nie mogą docierać do mózgu.

Podniecenie wywołane przez kofeinę może uzależniać. Z tego powodu spożycie kofeiny powinno być umiarkowane, a w młodym wieku najlepiej całkowicie unikać produktów zawierających kofeinę.

Korzyści:

  • Pobudza i orzeźwia ciało
  • Szybki początek działania

Wady:

  • Może być uzależniająca
  • Możliwe są działania niepożądane
  • Uczucie ospałości po ustąpieniu działania

Czy tauryna wywołuje skutki uboczne?

Ponieważ tauryna jest kwasem organicznym wytwarzanym naturalnie w organizmie, nie są obecnie znane żadne skutki uboczne. Ponadto nie zaobserwowano żadnych działań niepożądanych w przypadku przedawkowania. Dzieje się tak dlatego, że nadmiar jest przetwarzany przez nerki, a następnie wydalany z moczem.

Przeczytaj również:  Działanie cynku

Z drugiej strony, niedobór tauryny może mieć konsekwencje zdrowotne. Niedobór kwasu może wystąpić we wszystkich obszarach, w których jest on potrzebny.

  • Siatkówka: Niedobór tauryny może poważnie upośledzać ostrość widzenia. Dzieje się tak, ponieważ zaburzona jest praca komórek wrażliwych na światło, które przekazują bodźce do mózgu w postaci informacji.
  • Mięśnie i serce: Niedobór tauryny, która działa jako przeciwutleniacz, może zwiększać ryzyko wystąpienia poważnego stresu oksydacyjnego w sercu. To sprawia, że ludzie są szczególnie narażeni na choroby układu krążenia i stany zapalne.
  • Hiperamonemia: Bez tauryny cykl mocznikowy może być zaburzony. Podczas tego cyklu nerki produkują mocz, aby usunąć z organizmu toksyczne produkty przemiany materii. Jednym z takich produktów odpadowych jest azot. Azot jest obecny we krwi w postaci amonu i powoduje szereg powikłań.

Ponieważ organizm jest w stanie sam syntetyzować taurynę, jest to mało prawdopodobne. Do biosyntezy potrzebne jest jedynie białko, które można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Osoby, które z powodu choroby nie mogą jej syntetyzować, muszą sięgać po suplementy, np. w postaci tabletek.

Które produkty spożywcze zawierają taurynę?

Substancja ta występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, ponieważ zwierzęta, takie jak bydło, również ją wytwarzają. Niemal niemożliwe jest znalezienie naturalnej tauryny w produktach wegańskich. Dlatego często konieczne jest stosowanie sztucznych suplementów, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. Poniżej podano przykłady różnych rodzajów pasz, które mają wspierać różne rodzaje pasz.

Produkty pochodzenia zwierzęcego

Jaja kurze i produkty mleczne dają wegetarianom możliwość spożywania tauryny pochodzenia zwierzęcego. Ich zawartość jest znacznie niższa niż w produktach mięsnych.

Produkty mięsne

Mięso jest zdecydowanie najlepszym źródłem tauryny. Szczególnie w tkankach, w których odgrywa on ważną rolę, np. w wątrobie. Dlatego wystarczy niewielka ilość, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie.

Napoje energetyczne

Napoje bezalkoholowe i energetyczne również zawierają taurynę. Nie zalecamy jednak stosowania napojów energetycznych jako źródła. Dzieje się tak dlatego, że inne substancje, takie jak cukier czy kofeina, na dłuższą metę przynoszą więcej szkody niż pożytku. Dlatego, jako produkt zdrowotny, napoje energetyczne powinny być spożywane z umiarem.

Żywność roślinna

Tauryna rzadko występuje w pokarmach roślinnych, ale istnieją pewne wyjątki, które mogą być jej źródłem. Wodorosty są popularne w krajach Azji Wschodniej, takich jak Japonia i Korea. Teraz odkryto, że zawierają one również ten kwas.

Chociaż tauryna nie może być wchłaniana bezpośrednio z pokarmów roślinnych, możliwe jest stymulowanie jej syntezy w organizmie. Pokarmy bogate w białko dostarczają organizmowi niezbędnych aminokwasów. W tym przypadku dobrym źródłem białka jest żywność taka jak soja.

Analiza

Tauryna jest kwasem organicznym, który odgrywa ważną rolę w wielu funkcjach organizmu. Organizm jest w stanie wytworzyć niewielkie ilości tego związku; potrzebuje jedynie aminokwasów zawierających siarkę, takich jak cysteina. Ponieważ inne zwierzęta również mogą ją wytwarzać, produkty pochodzenia zwierzęcego są szczególnie bogate w tę substancję.

Jest ona przydatna nie tylko w różnych procesach metabolicznych, ale także w utrzymaniu organizmu w zdrowiu. Ponieważ organizm sam syntetyzuje taurynę, jest ona bardzo dobrze tolerowana. Istnieje jednak szereg schorzeń, które mogą utrudniać wystarczające spożycie tauryny i powodować poważne powikłania.

Autorem artykułu jest Alicja Król

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.