Zupa na odchudzanie

Kto z nas w dzieciństwie nie jadł obiadów dwudaniowych, tradycyjnie składających się z talerza gorącej, sycącej zupy i zazwyczaj mięsnego drugiego dania? Jedzenie zup było bardzo powszechne w każdym domu. Mniej wymagające i skromniejsze zupy w dni powszednie oraz uwielbiane głównie przez dzieci wykwintne rosoły w niedziele i święta. Systematyczne jedzenie zup miało swój sens, choć wtedy niedoceniany ani przez dorosłych ani przez dzieci. Z samego dzieciństwa doskonale pamiętamy ulubione smaki, a do dziś na pewno każdy ma jakąś swoją ukochaną zupę. Ponadto jedzenie dużej ilości zup to w zasadzie nasza cecha narodowa, podobno spożywamy ich najwięcej w całej Europie.

Gotowanie zup może być najprostszą i najszybszą czynnością w kuchni podczas przygotowywania posiłków. Wystarczy zaopatrzyć się wcześniej w odpowiednie składniki, zgodne z przepisem, na którym chcemy się oprzeć lub z naszą fantazją kucharską. Najwięcej zaangażowania wymaga jedynie obieranie i krojenie warzyw, a gdy wrzucimy je do garnka, zupa gotuje się już sama. Im więcej zup ugotujemy sami, tym bardziej mamy ochotę na dalsze eksperymentowanie, szukanie coraz to nowszych i urozmaiconych przepisów.

Podstawy zdrowej diety

Wszystkim dobrze znana i widywana w formie obrazka piramida zdrowego żywienia przedstawia zasady komponowania zbilansowanego i zdrowego jadłospisu. U jej podstawy (oczywiście nie biorąc pod uwagę aktywności fizycznej) widnieje żywność, która powinna być spożywana w największych ilościach. Znajdziemy tam właśnie warzywa i owoce, łącznie powinny one stanowić aż połowę tego co jemy. Warto zwrócić uwagę, że proporcja ich konsumpcji jest inna: aż ¾ powinny stanowić warzywa, mniej zaś owoce. Tyle składników odżywczych, że aż szkoda ich nie wykorzystać wspomagając tym samym odchudzanie.

W jaki sposób można zjeść aż tyle warzyw w ciągu dnia? Jak je przygotować, w jakim daniu, na śniadanie, obiad, kolację? Danie uniwersalne? Na pewno! W nieskończonej ilości smaków, aromatów i konsystencji, do wyboru, do koloru. Można je spożywać tak często jak ma się tylko ochotę. Dochodzimy do wniosku, że najprostszą formą jest przyrządzić je w formie płynnej, zmiksowanej na mus lub z mniejszymi kawałkami warzyw, a ich gryzienie dodatkowo aktywuje szybsze trawienie. Zdrowe i pożywne danie w postaci zupy nie tylko przysłuży się zdrowiu, ale także wspomoże odchudzanie w przypadku osób, którym zależy na takim właśnie efekcie.

Przeczytaj również:  Ile kalorii ma cebula? Wartości odżywcze.

Dlaczego zupy mają moc odchudzania?

Zupy pomagają w odchudzaniu i jest to pewnik, który nigdy nie zostanie obalony przez naukowców i dietetyków. Dzieje się tak dlatego, że zupy w postaci płynnej mają mnóstwo wody, która wypełnia żołądek, mają mało kalorii, zawierają błonnik, który pomaga w trawieniu i daje uczucie sytości. Niemożliwym jest, by osoba będąca na diecie odchudzającej nie sięgnęła choć raz w ciągu dnia po talerz tak odżywczej, rozgrzewającej i wspomagającej zupy, nie mając wyrzutów sumienia za dodatkowy talerz dokładki.


Ranking produktów na Odchudzanie - Lipiec 2022 r.

Czym są tabletki na odchudzanie oraz analiza.

Ostatnia aktualizacja rankingu: 04.07.2022

Zasady odchudzającej diety zupowej

Należy pamiętać, że nie każda zupa da nam efekt odchudzający, czyli taki o jakim myślimy. Na pewno nie mogą być to zupy z dodatkiem gęstej śmietany, jogurtu, zagęszczane mąką, z dodatkiem gotowych kostek rosołowych. Zupełnie niepotrzebne jest serwowanie sobie takich zbędnych i szkodliwych dodatków, często pełnych tłuszczy utwardzonych o chemicznym składzie. Należy trzymać się pewnych zasad, by zupa na odchudzanie okazała się skuteczna oraz przyniosła oczekiwane rezultaty. Ogólna zasada może brzmieć: im prościej tym lepiej.

Dobrze dobrany skład zupy na odchudzanie

Skład i sposób gotowania mają znaczenie, dlatego warto zrobić przegląd czynników wpływających na skuteczność zupy lekkostrawnej.

Baza zupy

Zupy na odchudzanie powinny być gotowane na bazie wywarów warzywnych, rzadziej na mięsach, a jeśli już wybieramy mięso, to oczywiście chude jak mięsko kurczaka czy indyka.

Dodatki większe

Wzbogacenie zupy na odchudzanie o kasze (wszystkie kasze są zdrowe, wybór w zależności od preferencji smakowych lub zdrowotnych), ryż (głównie brązowy jak najmniej przetworzony i bogaty w składniki odżywcze) lub pełnoziarniste makarony.

Dodatki mniejsze

Dobrym pomysłem jest wykończenie zupy garścią orzechów, pestek lub nasion, jako składników zawierających zdrowe kwasy tłuszczowe. Można lekko je podprażyć na patelni, uwolnią wtedy aromaty, bardzo urozmaicą zupę na odchudzanie zarówno wizualnie jak i smakowo.

Przeczytaj również:  Odchudzanie

Przyprawy

Przyprawy wpływają zarówno na walory smakowe jak i kreują dowolne smaki zup. Poniżej mieszanka przypraw, które mają udowodnione działanie odchudzające:

  • czarny pieprz-podstawa w każdej kuchni, dzięki zawartości piperyny wspomaga spalać tłuszcz, remedium na problemy trawienne;
  • cynamon –jedna z najlepszych przypraw sprzyjających utracie wagi, pobudza do pracy enzymy, rozgrzewa i obniża poziom glukozy we krwi;
  • kurkuma – przyprawa kuchni indyjskiej, ale zadomowiona też w innych kuchniach, ze względu na jej profity prozdrowotne: pomaga spalać tłuszcz, redukuje ryzyko cukrzycy, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antywowotworowo;
  • kardamon-bardzo aromatyczna przyprawa, olejki eteryczne w kardamonie pobudzają system pokarmowy do wzmożonej pracy, przyprawa ułatwia również detoks, czyli odtruwa organizm i pomaga schudnąć;
  • chili-źródło kapsaicyny, pomaga schudnąć, poprawia samopoczucie, dodaje energii, jest tak mocna, że warto zacząć od niewielkiej ilości;
  • imbir-dodatkowe źródło kapsaicyny, wykorzystywany jest również w łagodzeniu dolegliwości trawiennych, ponieważ pobudza produkcję soków trawiennych, sprawia, że czujemy się bardziej syci i nie mamy ochoty na dodatkowe przekąski i podjadanie;
  • świeże zioła-jest ich sporo, to tylko garstka z nich: majeranek, tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, mięta . Nie tylko dodają smaku potrawom, ale również pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Majeranek zapobiega wzdęciom, lubczyk łagodzi zgagę, tymianek zwalcza ból brzucha, a mięta ułatwia trawienie. Świeże zioła dodają smaku i aromatu bez dodatkowych kalorii, dlatego powinny być podstawowym produktem w kuchni osoby odchudzającej się.

O efektach słów kilka

Korzystając z tego rodzaju zup na odchudzanie warto zadbać o ich różnorodność. By redukcja zbędnej wagi przebiegała szybko i skutecznie, do codziennej diety warto włączyć określone rodzaje zup. Istnieje wiele lekkich i niskokalorycznych zup odchudzających, do których zalicza się m.in. zupę rybną, krem z cukinii, zupę ogórkową, marchewkową czy krem z brokułów. Przygotowane zgodnie z zaleceniami diety płynnej, na bazie warzywnych wywarów, niezabielane i niezagęszczane skutecznie pomogą w walce z otyłością i nadmierną ilością kilogramów. Należy też pamiętać, że najlepiej by spożywanie zup jako całodziennych posiłków spełniało funkcję krótkoterminowego detoksu. Dłuższe stosowanie takiej diety może przyczynić się do niedoborów kalorycznych i różnych dolegliwości. Mniej restrykcyjny i bezpieczniejszy dla zdrowia jest wariant częściowy tej diety – polega on na włączeniu do codziennego jadłospisu zupy w stosunku 1:5. Zupa stanowi wówczas jeden lub maksymalnie dwa posiłki z pięciu w ciągu dnia (może być np. spożywana na obiad i/lub kolację). Dieta nie ma w tym wypadku tymczasowego charakteru, jest zbilansowana i może być stosowana bez ograniczeń czasowych. Pamiętajcie, że cierpliwość i wytrwałość do klucz do sukcesu.

Przeczytaj również:  Yazio - Opinie aplikacji do liczenia kalorii.

Inspiracje – zupa na odchudzanie

A wy jaką ugotujecie dziś zupę na obiad?

Krupnik jaglany z zieleniną

Składniki

  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 młody por
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • suszony grzybek
  • 2 litry wody
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz, sól
  • 2-3 garście ziół – podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, krwawnik, pokrzywa albo zamiennie nać selera, pietruszki i koperek
  • olej lniany tłoczony na zimno
  • jadalne kwiaty do dekoracji

Przygotowanie

  1. Umyć, obrać i pokroić w kostkę marchew, pietruszkę, seler. Por pokroić w plasterki.
  2. Masło klarowane (lub oliwę) rozgrzać w garnku z grubym dnem, wrzucić na tłuszcz pokrojone warzywa i podsmażać, mieszając, kilka minut.
  3. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku – w ten sposób pozbędziemy się goryczki. Zimą warto najpierw podprażyć kaszę na suchej, gorącej patelni, a dopiero potem przelać wrzątkiem. Ten zabieg powoduje, że kasza jaglana jest jeszcze bardziej rozgrzewająca, wysuszająca, odśluzowująca.
  4. W międzyczasie zagotować wodę (na przykład w czajniku) i gorącą zalać w garnku podsmażone warzywa. Dodać kaszę, suszony grzybek, listek laurowy i ziele angielskie.
  5. Krupnik jaglany gotować około 15-20 minut. Pod koniec doprawić pieprzem i solą.
  6. Posiekać niezbyt drobno zebrane zioła: podagrycznik, krwawnik, żółtlica, pokrzywa i bluszczyk kurdybanek. Jeśli nie macie dostępu do dzikich ziół albo nie umiecie ich rozpoznać (choć pokrzywę znają chyba wszyscy) – możecie zastąpić je natką selera, pietruszki i koperku. Krupnik jaglany też wyjdzie pyszny i zdrowy.
  7. Zioła dodać do garnka z zupą i gotować jeszcze minutę.
  8. Zupę rozlać do miseczek lub talerzy. Każdą porcję okrasić łyżką tłoczonego na zimno oleju lnianego (doskonałego źródła kwasów omega-3) i ozdobić płatkami aksamitki lub innymi jadalnymi kwiatami.

Autorem artykułu jest Alicja Król

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.