Kolagen – właściwości. Jaki najmocniejszy kolagen do picia w proszku?

Mówi się, że kolagen w proszku prowadzi do młodszego wyglądu i chroni przed chorobami związanymi z wiekiem. Człowiek marzy o długim życiu i zawsze dobrym zdrowiu, aby było ono możliwe. Dlatego też stale optymalizujemy siebie i swój organizm za pomocą licznych suplementów diety.

Nie należy jednak zapominać o substancjach, które organizm może sam wytwarzać, ale których produkcja nieuchronnie spada wraz z wiekiem. Jedną z takich substancji jest kolagen.

Z wiekiem organizm nie wytwarza go już w takich ilościach, w jakich jest rzeczywiście potrzebny. Tak więc, skóra i włosy, tkanka łączna, kości, stawy i chrząstki są stopniowo dostarczane z mniejszą ilością kolagenu, a odpowiednie obrazy kliniczne, zmarszczki i cienkie włosy rozwijać. Kolagen ma temu zapobiegać.

W naszym teście przyjrzeliśmy się bliżej najpopularniejszym produktom i sprawdziliśmy ich jakość. W dalszej części artykułu dowiesz się, który szczególnie wysokiej jakości i skuteczny kolagen w proszku jest naprawdę warty pieniędzy.

Spis treści

Oficjalne porównanie proszków kolagenowych

Zwycięzca porównania
Kolagen Now Kolagen rybi Kolagen Complex
Produkt Primalife Wehle WoldoHealth
Efekt Przeciwstarzeniowe.
Zaciska tkanki
Ujędrnia więzadła
Wzmacnia ścięgna
Zaciska tkanki
Better skin
Pozytywny wpływ na wygląd skóry.
Łagodzi ból
Większa wilgotność
Poprawia strukturę skóry
Potencjalne ryzyko BRAK skutków ubocznych BRAK skutków ubocznych BRAK skutków ubocznych
Zawartość 500 g 1 kg 500 g
Cena
19,70 Euro 29,99 Euro 16,99 Euro
Wystarczające dla 50 dni 33 – 100 dni 25 – 50 dni
Konsumpcja 10 g 10 – 30 g 10 – 20 g
punkty 4/5 4/5 5/5

1 miejsce: WoldoHealth Collagen Powder

  • Łagodzi ból
  • Poprawia strukturę skóry
  • Zawiera wszystkie 3 typy kolagenu
  • Nie zawiera dodatków
  • Wspomaga gojenie się ran
  • 16,99 EUR

Bezsmakowy proszek od WoldoHealth jest dostarczany w zamykanej puszce 500-gramowej. Dziennie należy przyjmować od 10 do 20 gramów proszku – w zestawie znajduje się odpowiednia łyżeczka do odmierzania. W ten sposób opakowanie wystarcza na 25 do 50 dni, a przy cenie 16,99 euro oferuje doskonały stosunek jakości do ceny.

Kolagen pochodzi z południowoamerykańskiego bydła hodowanego na pastwiskach. Produkt posiada certyfikat Halal i zawiera wszystkie trzy typy kolagenu (typ I, II i III). Kolagen w proszku podobno optymalnie rozpuszcza się w koktajlach, napojach i innych potrawach.

Niektórzy użytkownicy nie są entuzjastycznie nastawieni do smaku proszku. W recenzjach relacjonują swoje doświadczenia i efekty, jakie udało im się osiągnąć. Zgłaszają one lepszą cerę i jędrniejszą skórę twarzy, a proszek z WoldoHealth jest również powiedział, aby zapewnić ulgę od bólu kolana i bóle.

Cechy produktu:

  • Producent: WoldoHealth by Woldoshop GmbH.
  • Zawartość: 500 g
  • Dawka dzienna: 10 – 20 g
  • Produkcja w: Niemcy
  • Cena: 16,99 Euro

WaldoHealth jest naszym zwycięzcą testu Kolagen pochodzi z bydła hodowanego na pastwiskach w Ameryce Południowej. Kolagen w proszku, który według recenzentów osiąga świetne rezultaty, został następnie wyprodukowany w Niemczech. W sumie jedno opakowanie wystarcza na około 50 dni.

2 miejsce: Wehle Sports

  • Poprawia nawilżenie
  • Zwiększa wzrost włosów
  • Nie zawiera dodatków
  • Wspomaga wzrost mięśni
  • 29,99 EUR

Wehle Sports prezentuje kolagen w proszku w torebce 1 kg. Przy dziennej dawce 10 gramów, produkt wystarcza na 100 dni. Proszek łatwo się rozpuszcza i jest neutralny w smaku. Bez problemu mogą go stosować alergicy, ponieważ nie zawiera zbędnych składników, takich jak soja, barwniki, gluten, laktoza i drożdże.

Wyprodukowany w Niemczech, produkt spełnia najwyższe standardy jakości. Recenzenci doceniają to i wystawiają jej przeważnie pozytywne recenzje. Zgłaszają oni zwiększony wzrost włosów, lepsze nawilżenie skóry oraz ulgę w chorobie zwyrodnieniowej stawów i osteoporozie.

Wynika to z faktu, że kolagen w proszku firmy Wehle Sports zawiera wszystkie trzy rodzaje kolagenu. Tylko zapach jest postrzegany negatywnie przez niektórych użytkowników.

Cechy produktu:

  • Producent: Wehle Sports
  • Zawartość: 1 kg
  • Dawka dzienna: 10 – 30 g
  • Produkcja w: Niemcy
  • Cena: 29,99 Euro

Na 2 miejscu jest Wehle Sports Producent używa kolagenu z duńskiego bydła i produkuje kolagen w proszku bezpośrednio w Niemczech. Cena jest rozsądna jak na opakowanie, które wystarcza na 100 dni. Ponadto, według recenzentów, wykazuje działanie we wszystkich obszarach ciała i spełnia wszystkie pożądane standardy jakości.

3 miejsce: Primalife Collagen Powder

  • Bez dodatków
  • Pozytywny wpływ na skórę
  • Łagodzi ból
  • Wzmacnia więzadła i ścięgna
  • 19,70 EUR

Opakowanie 500 gramów kolagenu w proszku Primalife wystarcza na 50 dni. Na dziesięć gramów, proszek zawiera 9,6 procent wysokiej jakości białka. Producent całkowicie zrezygnował z dodatków. Dzięki temu proszek o niskiej zawartości węglowodanów nadaje się do stosowania w dietach Paleo, Atkinsa, jaskiniowców i epoki kamienia łupanego.

Delikatny kolagen został wyprodukowany w Niemczech, dzięki czemu spełnia obowiązujące w tym kraju normy jakości ISO 9001 i HACCP. Prawie trzy czwarte wszystkich recenzentów przyznało mu ocenę 5 gwiazdek. Informują o bezsmakowym i bezwonnym produkcie, który ujędrnia i uelastycznia skórę, łagodzi ból, a nawet może pomóc przy zapaleniu stawów.

Wielokrotnie jednak ludzie skarżą się, że producent nie podaje, skąd pochodzi bydło, z którego pozyskiwany jest kolagen w proszku.

Cechy produktu:

  • Producent: Primalife
  • Zawartość: 500 g
  • Dawka dzienna: 10 g
  • Produkcja w: Niemcy
  • Cena: 19,70 Euro

Klienci oceniają produkt niezwykle pozytywnie Primalife zajmuje 3 miejsce ze swoim kolagenem w proszku. A to dlatego, że przekonuje wysoką jakością i licznymi pozytywnymi opiniami. Nie podano jednak informacji, skąd pochodzi kolagen. Jest on jednak produkowany w Niemczech.

4 miejsce: Stukert

  • 3-krotny kompleks przeciwstarzeniowy
  • Zmniejsza trądzik i redukuje wypryski
  • Made in Germany
  • Zapobiega zużyciu stawów
  • 19,99 EUR

Należy przyjmować tylko pięć gramów dziennie kolagenu w proszku firmy Stukert. Oznacza to, że jedno opakowanie wystarcza na dwa miesiące. Proszek jest produkowany w Niemczech i jest wolny od aromatów, barwników, laktozy, glutenu, stabilizatorów, substancji smakowych, substancji modyfikowanych genetycznie i konserwantów.

Smak jest określany przez producenta jako przyjemnie neutralny. Do tej pory pojawiło się tylko kilka opinii na temat proszku Stukert. Są one jednak bardzo pozytywne. Klienci donoszą, że proszek jest łatwy do rozpuszczenia i ma neutralny smak w porównaniu do innych proszków kolagenowych. Zgodnie z opiniami, elastyczność skóry ma się poprawić, a wygląd skóry ma się stać bardziej przejrzysty.

Cechy produktu:

  • Producent: Stukert
  • Zawartość: 300 g
  • Dawka dzienna: 5 g
  • Produkcja w: Niemcy
  • Cena: 19,99 Euro

Proszek z Stuckert zajmuje 4 miejsce… …ponieważ jest produkowany w Niemczech, a jego działanie jest potwierdzone przez użytkowników przynajmniej w zakresie wyglądu i elastyczności skóry. W odniesieniu do zdrowia kości, stawów i chrząstek nie przedstawiono do tej pory żadnych informacji. Ponadto, cena jest nieco wyższa w porównaniu do innych proszków kolagenowych.

5 miejsce: Jarmino Collagen Powder

  • 9,4 g białka na porcję
  • Jakość ekologiczna
  • Bez dodatków
  • Przyspiesza regenerację
  • 44,99 EUR

Kolagen w proszku firmy Jarmino dostępny jest w jakości organicznej. W 10 gramowej porcji znajduje się 8 gram kolagenu i 9,4 grama białka. Opakowanie o wielkości 300 gramów zawiera 30 porcji. Jako kolagen z bulionu kostnego nie zawiera żadnych dodatków oprócz organicznej lecytyny słonecznikowej, która służy poprawie rozpuszczalności.

Pominięto więc cukier, substancje słodzące, aromaty, gluten, soję i składniki modyfikowane genetycznie. Około połowa recenzentów przyznaje mu 5 gwiazdek. Lekki smak wołowiny jest często oceniany bardzo pozytywnie. Wiele osób jest również zachwyconych faktem, że jest to produkt organiczny.

Produkt otrzymuje tylko kilka negatywnych recenzji. Na przykład, jeden klient donosi, że dostaje bóle brzucha od kolagenu w proszku – jednak to powinien być odosobniony przypadek.

Cechy produktu:

  • Producent: Jarmino
  • Zawartość: 300 g
  • Dawka dzienna: 10 g
  • Produkcja w: Niemcy
  • Cena: 44,99 Euro

Ze względu na stosunkowo wysoką cenę… …ale dobry efekt, kolagen w proszku w jakości organicznej znalazł się na 5 miejscu w naszym teście. Jest to wysokiej jakości proszek organiczny, a nie klasyczny hydrolizat. Jest łatwy do rozpuszczenia i ma przyjemny smak. Jednak cena jest znacznie wyższa niż w przypadku innych proszków.

6 miejsce: Just taste

  • Dobry stosunek ceny do jakości
  • Pozytywny wpływ na skórę
  • Bez dodatków i testowane laboratoryjnie
  • Łagodzi objawy artrozy
  • 39,99 EUR

Just taste sprzedaje dwa kilogramy najdoskonalszego kolagenu w proszku bez żadnych dodatków. Należy przyjmować do dziesięciu gramów dziennie – zatem dwukilogramowy worek wystarcza na 200 dni, czyli ponad pół roku.

Ważne jest, aby nie przekraczać zalecanej dawki i przyjmować proszek z wystarczającą ilością płynu. Torebka jest bezpieczna dla żywności i szczelnie zamknięta, dzięki czemu zachowuje trwałość przez długi czas, jeśli jest przechowywana w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła.

Do tej pory jednak nie ma żadnych opinii o produkcie na proszku kolagenowym, a informacje o produkcie dostarczone przez producenta są również dość cienkie. Z ceną 39,99 euro, Just taste oferuje jeden z najtańszych produktów w naszym teście.

Cechy produktu:

  • Producent: Just taste
  • Zawartość: 2 kg
  • Dawka dzienna: 10 g
  • Produkcja w: Niemcy
  • Cena: 39,99 Euro

Szóste miejsce zajmuje Just taste… …ponieważ worek proszku kolagenowego zawiera dwa kilogramy i wystarcza na około 200 dni przy zalecanej dziennej dawce. Cena jest bardzo przystępna, więc produkt jest warty uwagi dla każdego, kto potrzebuje dużego zapasu kolagenu, a chce wydać tylko trochę pieniędzy.

7 miejsce: Nu U Nutrition Collagen Powder

  • Zmniejsza ból mięśni i stawów
  • Pozytywny wpływ na strukturę skóry
  • Nie zawiera dodatków
  • Napina tkankę łączną
  • 19,97 EUR

Kolagen w proszku Nu U Nutrition jest produkowany z peptydów wołowych. Bydło hodowane jest wyłącznie na pastwiskach lub karmione zielonką. Dodatki takie jak aromaty i konserwanty są całkowicie wykluczone – podobnie jak herbicydy, pestycydy, GMO i nawozy sztuczne.

Proszek łatwo rozpuszcza się w płynie i został wyprodukowany w Unii Europejskiej (UE). Jedna porcja to sześć gramów, więc opakowanie 600 gramów wystarcza na całe 100 dni. Stosunek ceny do wydajności jest więc optymalny.

Recenzje produktu są w przeważającej części pozytywne. Klienci używają kolagenu w proszku do leczenia bólu stawów oraz do ujędrniania skóry. Recenzenci nie są zgodni co do smaku – niektórzy donoszą o przyjemnym, naturalnym smaku, podczas gdy inni są mniej entuzjastyczni.

Cechy produktu:

  • Producent: Nu U Nutrition
  • Zawartość: 600 g
  • Dawka dzienna: 6 g
  • Produkcja w: Unia Europejska
  • Cena: 19,97 Euro

Brak informacji o kraju produkcji Nu U Nutrition sprawia, że jest na 7 miejscu ze swoim kolagenem w proszku, ponieważ według użytkowników osiąga on pożądany efekt i pochodzi z peptydów wołowych. Niestety, produkcja odbywa się w UE, a nie w Niemczech. Nie jest jednoznacznie powiedziane, który kraj jest krajem produkcyjnym.

8 miejsce: The Body Source

  • Jakość premium
  • Zmniejsza ból mięśni i stawów
  • Bez żadnych dodatków
  • Zapobiega zużyciu stawów
  • 19,99 EUR

The Body Source produkuje swój proszek w Wielkiej Brytanii. Produkt jest czystym hydrolizatem kolagenu wołowego. W preparacie zastosowano wyłącznie kolagen typu I i typu II. Proszek ma być bezsmakowy i łatwo rozpuszczalny w napojach i posiłkach.

Oprócz kolagenu nie zawiera innych substancji, takich jak mleko, gluten, cukier czy konserwanty. Kolagen w proszku posiada również certyfikat Halal i Kosher. Recenzenci oceniają produkt pozytywnie. Smak jest podobno bardzo neutralny, a obsługa opakowania łatwa.

Według referencji, użytkownicy używają proszku z kolagenem na bóle mięśni, bóle stawów i dla lepszego wyglądu skóry. Niestety nie podano, ile proszku należy przyjmować w ciągu dnia.

Cechy produktu:

  • Producent: The Body Secure
  • Zawartość: 400 g
  • Dawka dzienna: Nie określono.
  • Produkcja w: Zjednoczone Królestwo
  • Cena: 19,99 Euro

Kolagen typu III jest niestety pominięty w tym produkcie The Body Source zajmuje nasze 8 miejsce, ponieważ kolagen w proszku jest wolny od dodatków, a także smakuje bardzo neutralnie według recenzji. Niestety zawiera tylko kolagen typu I i typu II. Nie ma tu zaleceń dotyczących dziennej dawki.

9 miejsce: Nu3 Collagen Powder

  • Tkanka ciała staje się bardziej elastyczna
  • Bez barwników i środków aromatyzujących
  • Zawiera BCAA
  • Wzmacnia tkankę łączną
  • 14,99 EUR

Jak zwykle, Nu3 prezentuje swój kolagen w proszku w bardzo atrakcyjnej, łatwej do zamknięcia puszce. Zawiera 320 gramów, co wystarcza na około miesiąc przy dziennej dawce dziesięciu gramów. Proszek jest produkowany delikatnie, jest wysoce rozpuszczalny w wodzie i stabilny termicznie. Ponadto unika się zbędnych dodatków, takich jak barwniki i aromaty.

Proszek zawiera również 6,8 gramów BCAA na 100 gramów. Kolagen jest w 100 procentach czystym kolagenem peptydowym pochodzenia bydlęcego. Według dostawcy, nie tylko krajem produkcji, ale również krajem pochodzenia kolagenu są Niemcy.

Ogólnie rzecz biorąc, okres trwałości produktu wynosi około trzech lat. Do tej pory jest tylko kilka recenzji tego proszku. Oceniono przede wszystkim działanie proszku kolagenowego na skórę – i to bardzo pozytywnie.

Cechy produktu:

  • Producent: Nu3
  • Zawartość: 320 g
  • Dawka dzienna: 10 g
  • Produkcja w: Niemcy
  • Cena: 14,99 Euro

Niedokładne informacje o proszku od Nu3 Nu3 zajmuje 9 miejsce w naszym teście z jego proszkiem. Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy są nieliczne recenzje, które w niewielkim stopniu dają obraz rzeczywistego działania i jakości produktu. Cena jest również znacznie wyższa w porównaniu do innych proszków kolagenowych.

10 miejsce: WeightWorld

  • Pozytywny wpływ na skórę
  • 2.600 mg kolagenu na saszetkę
  • Naturalne składniki
  • Wspomaga gojenie się ran
  • 17,99 EUR

WeightWorld również znalazł się w naszym teście – choć nie jest to klasyczny puder. Kolagen w proszku WeightWorld nie musi być dozowany samodzielnie – jest już napełniony w saszetkach i dlatego jest szczególnie łatwy do dozowania.

Jedno opakowanie zawiera 28 saszetek po 5 gramów każda. Oznacza to, że jest to zapas na 1 miesiąc. Każda saszetka zawiera 2.600 miligramów kolagenu. W przeciwieństwie do naturalnych, niearomatyzowanych proszków, WeightWorld nadał swojemu produktowi przyjemny brzoskwiniowy smak, co powinno umożliwić picie kolagenu po prostu rozpuszczonego w wodzie.

Recenzenci bardzo pozytywnie oceniają smak brzoskwiniowy. Ponadto, saszetki mają podobno pozytywnie wpływać na wygląd skóry, mimo stosunkowo niewielkiej dawki kolagenu.

Cechy produktu:

  • Producent: WeightWorld
  • Zawartość: 28 saszetek
  • Dawka dzienna: 5 g
  • Produkcja w: Nie określono
  • Cena: 16,95 Euro

Brak informacji o miejscu produkcji WeightWorld zajął ostatnie miejsce w naszym teście kolagenu w proszku z jego saszetkami kolagenowymi. Są bardzo łatwe w dozowaniu i mają przyjemny brzoskwiniowy smak. Ponadto, jedna saszetka zawiera tylko 2600 miligramów kolagenu, co jest stosunkowo niską zawartością w porównaniu z innymi.

Co to jest kolagen w proszku?

Kolagen – zwykle pisany po niemiecku collagen – jest tak zwanym białkiem strukturalnym, które stanowi około 30 procent bilansu białkowego. Występuje przede wszystkim w skórze, ścięgnach, stawach i chrząstkach. Ale zęby i kości, jak również oczy również zawierają białko strukturalne.

Wraz z elastyną i kreatyną jest najobficiej występującym białkiem w organizmie człowieka. Istnieje w sumie 28 podtypów kolagenu. Jednakże, dostępny w handlu kolagen w proszku zawiera jedynie kolagen typu I (dla kości, więzadeł i ścięgien), typu II (dla ciał szklistych oczu i tkanki włóknistej) lub typu III (dla tkanki łącznej siateczkowej i narządów limfatycznych). Wysokiej jakości proszki kolagenowe często zawierają kombinację dwóch lub nawet wszystkich trzech rodzajów kolagenu.

Jak działa kolagen w proszku?

Ściśle rzecz biorąc, to nie kolagen działa w organizmie, ale włókna kolagenowe, które organizm tworzy z dostarczonego kolagenu. Łączą się one ze sobą tworząc szkielet kolagenowy, który, między innymi, zapewnia stabilność tkanki łącznej. Białko to jest więc ważne dla jędrnej i gładkiej skóry.

Ponadto to białko strukturalne znajduje się również w kościach, stawach, a nawet paznokciach. W związku z tym, dodatkowe spożycie kolagenu w proszku może również promować grubość chrząstki, wytrzymałość kości i wzrost paznokci. Więcej danych i badania na temat białka strukturalnego można odnaleźć pod adresem https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8067447/ pod którym udostępniono również pozostałe właściwości i dane.

Jednak prawdziwy efekt lub widoczny efekt można osiągnąć tylko wtedy, gdy produkcja kolagenu w organizmie już się zmniejszyła. Zwykle dzieje się to dopiero po 25 roku życia.

Dla kogo jest przydatny ten proszek?

Do 25 roku życia organizm ludzki produkuje swój własny kolagen. Dodatkowe przyjmowanie kolagenu w proszku nie jest zwykle konieczne do tego czasu. Od 25 roku życia produkcja powoli, ale systematycznie spada i rozpoczyna się naturalny proces starzenia.

Już w wieku 35 lat można rozpoznać pierwsze widoczne skutki degradacji kolagenu – na przykład zmarszczki na twarzy i przerzedzające się włosy. Rozwój ten jest zwykle przyspieszany przez zewnętrzne czynniki środowiskowe, takie jak ekspozycja na słońce lub palenie papierosów. Spożywanie proszku może opóźnić proces starzenia się.

W związku z tym, sensowne jest rozpoczęcie suplementacji kolagenem w proszku między 25 a 30 rokiem życia. W ten sposób skóra, kości i stawy są optymalnie wspierane już na wczesnym etapie i mogą zachować swoje funkcje.

Jak powstał nasz test kolagenu w proszku?

W naszym teście chcieliśmy sprawdzić, który kolagen w proszku jest najwyższej jakości i najskuteczniejszy. Dlatego też skupiliśmy się szczególnie na składnikach i procesie produkcji.

Opinie klientów pomogły nam w naszym teście, aby lepiej zrozumieć działanie poszczególnych produktów. Ponieważ jednak nie chcieliśmy polecać zbyt drogiego kolagenu w proszku, w naszej ocenie uwzględniliśmy również jego cenę.

Skład

Oprócz kolagenu, wiele proszków kolagenowych zawiera również dodatki. Są one używane przez większość producentów jako wypełniacze i rzadko mają jakiekolwiek korzyści zdrowotne. Dlatego w naszym teście upewniliśmy się, że nie zawiera on żadnych dodatków, a jeśli już, to jak najmniejszą ich ilość.

Ponadto ważna jest jakość składników, czyli kolagenu. Najlepiej, aby było ono organicznej jakości i pochodziło od zdrowych zwierząt, takich jak bydło hodowane na pastwiskach. To ostatnie jest szczególnie ważne, gdyż wielu producentów nie podaje, z jakich zwierząt pochodzi kolagen.

Cena

Pomimo skutków zdrowotnych, jakie kolagen w proszku może mieć na organizm ludzki, jego cena jest stosunkowo niska. Nawet produkty wysokiej jakości kosztują często nie więcej niż niecałe 35 euro za kilogram.

Są jednak dostawcy, którzy ustalają znacznie wyższe ceny, a często także obniżają jakość, aby osiągnąć jak największy zysk. Aby upewnić się, że nie skończysz z takim produktem i otrzymasz najlepszy możliwy stosunek jakości do ceny, cena stała się ważnym czynnikiem w naszym teście.

Opinie

Opinie klientów dostarczają informacji na temat wpływu, jaki kolagen w proszku miał na różnych ludzi. Ponadto, recenzje zawsze zawierają informacje o rzeczywistej jakości produktu. To są powody, dla których w naszych testach tak szczególnie szukamy opinii klientów, oceniamy je i w końcu pozwalamy im stać się kryterium testowym.

Produkcja

W produkcji suplementów diety, w tym kolagenu w proszku, ważnym kryterium jest jakość. Białka kolagenowe, które są gorszej jakości i przetwarzane zbyt agresywnie, nie mogą zaoferować organizmowi tego, co powinny.

Jeśli produkcja odbywa się w Niemczech lub przynajmniej na terenie Unii Europejskiej, to z reguły można założyć, że jakość jest dobra.

Kolagen w proszku doświadczenia i opinie

Podczas naszych badań mogliśmy przeczytać liczne doświadczenia osób, które już regularnie zażywają kolagen w proszku. Wiele z recenzji, które zostały podane były pozytywne. W niektórych przypadkach czytamy jednak również negatywne doniesienia – na przykład o skutkach ubocznych lub braku efektu.

Zauważalne było, że negatywne recenzje ograniczały się do kilku produktów. Dlatego zakładamy, że efekt ten jest silnie uzależniony od danego preparatu i jego składników. To dlatego wiele produktów nie spełnia swoich obietnic

Niektóre osoby stosujące kolagen w proszku mają problem z tym, że nie zauważają żadnych efektów. U niektórych osób może to być spowodowane faktem, że ich organizm nadal produkuje wystarczającą ilość kolagenu we własnym zakresie. Dotyczy to zwłaszcza osób poniżej 25 roku życia.

Jeśli osoby powyżej 25 roku życia nie zauważają żadnych efektów, jest to zazwyczaj spowodowane spożywanym produktem. Być może dawka jest zbyt mała. Jednak za brak efektów może odpowiadać również tania produkcja. W takich przypadkach sensowna może okazać się zmiana kolagenu w proszku i wybór tego z naszego testu.

Kolagen w proszku – obszary zastosowań

Kolagen znajduje się w wielu miejscach w organizmie człowieka. W miejscach, gdzie jest on obecny, dodatkowe spożycie kolagenu w proszku może przynieść odpowiedni efekt. Poniżej chcielibyśmy bardziej szczegółowo wyjaśnić, jakie ulepszenia mogą być wywołane przez zastosowanie białka strukturalnego.

Skóra

Kolagen występuje już naturalnie w pierwszej warstwie skóry, tzw. skórze właściwej. Białko strukturalne zapewnia tutaj elastyczność i napięcie, dzięki czemu jest w stanie skompensować ściskanie. Jeśli produkcja kolagenu spada, skóra traci swoją elastyczność. Staje się ona cieńsza i jednocześnie traci wilgoć, ponieważ kolagen wiąże wodę.

W 2015 roku Michael Schunk przeprowadził badania nad działaniem proszku na cellulit. Stwierdzono, że po sześciu miesiącach przyjmowania 2,5 grama hydrolizatu kolagenu można było poprawić widoczne wgłębienia w tkance i zwiększyć gęstość skóry.

Zbadano również wpływ proszku kolagenowego na skórę twarzy. W badaniu przeprowadzonym w Kilonii, kobietom w wieku od 35 do 55 lat podawano od 2,5 do 5 gramów kolagenu dziennie. Wyniki były kontrolowane z dodatkową grupą placebo. Pod koniec badania okazało się, że elastyczność skóry kobiet z grupy kolagenowej uległa poprawie.

U niektórych kobiet zwiększyło się również nawilżenie skóry – nie dotyczyło to jednak wszystkich uczestniczek. Istnieją również sugestie, że kolagen w proszku może mieć pozytywny wpływ na trądzik, trądzik różowaty i gojenie się ran.

Stawy

Kolagen występuje naturalnie w stawach. Jak tylko własna produkcja kolagenu w organizmie spada, to może być tylko logiczne, że podaż kolagenu w proszku ma pozytywne skutki. W tym przypadku często zaleca się stosowanie kolagenu typu II. Ma on pomóc chrząstce stawowej uzyskać większą stabilność i wytrzymałość na rozciąganie.

Badania wykazały już, że kolagen może mieć efekty kliniczne, pod warunkiem, że jest przyjmowany przez dłuższy czas. Mówi się nawet, że jest w stanie poprawić objawy artrozy. Ponadto, artykuł w niemieckim czasopiśmie medycznym Ärztezeitung z 2004 roku wspomina, że przyjmowanie kolagenu w proszku może pomóc w ponownym uruchomieniu syntezy kolagenu przez chondrocyty.

Kości

Kolagen typu I jest najważniejszym białkiem macierzy kostnej. Jeśli równowaga kolagenowa jest zaburzona, przyjmuje się, że istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia tzw. choroby kruchych kości. Jeśli kolagen w proszku jest uzupełniany, ryzyko to może być zmniejszone. Ponadto, może poprawić zużycie kości – na przykład kolanowych – co w połączeniu z działaniem kolagenu na stawy, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby zwyrodnieniowej stawów lub osteoporozy.

Więcej na temat obszarów zastosowania kolagenu można odnaleźć z adresu https://www.medicalnewstoday.com/articles/262881 pod którym opublikowano w tym temacie pozostałe kwestie oraz badania i inne właściwości.

Co mówi Stiftung Warentest?

Stiftung Warentest nie badał jeszcze proszku kolagenowego. Nie ma wyników badań, a co za tym idzie, nie ma zwycięzcy testu, którego moglibyśmy Ci polecić. To samo dotyczy Öko-Test i Konsumentat. Tylko Uniwersytet Sportowy w Kolonii przetestował produkt – analiza laboratoryjna jak dotąd zawsze nie budziła zastrzeżeń.

Jakie są inne formy kolagenu?

Kolagen podawany jest zazwyczaj w postaci proszku. Ci, którzy uważają, że dawkowanie jest zbyt uciążliwe lub mają coś przeciwko kolagenu w proszku w ogóle, mogą uciekać się do innych form podawania, aby poprawić wygląd swojej skóry i wzmocnić swoje kości, stawy i chrząstki.

Tabletki

Oprócz kolagenu w proszku, najbardziej znaną formą podawania są tabletki. Można je zażywać bardzo szybko. Dawkowanie jest nieskomplikowane, gdyż w zależności od preparatu należy przyjmować tylko jedną lub dwie tabletki dziennie.

Jedynie materiał opakowania tabletek jest dla wielu osób za duży. Dodatkowo smak tabletek jest odbierany jako dość nieprzyjemny przez wiele osób, które nie przepadają za smakiem kolagenu w proszku.

Kapsułki z kolagenem

Kapsułki z kolagenem są prawie całkowicie pozbawione smaku. Można je dozować i przyjmować równie łatwo jak tabletki z kolagenem. Kapsułki to sproszkowany kolagen umieszczony w małych żelatynowych kapsułkach.

Ponieważ kolagen zazwyczaj nie jest wegański, użycie żelatyny nie stanowi tutaj problemu. Jednak niektórzy ludzie uważają, że połykanie kapsułek jest raczej nieprzyjemne.

Ampułki do picia

Ci, którym zależy na przyjemnym przyjmowaniu i nieskomplikowanym dozowaniu, mogą sięgnąć po ampułki do picia. Są one otwierane przed spożyciem i można je wtedy pić bez komplikacji.

W przeciwieństwie do kolagenu w proszku, tabletek i kapsułek, nie ma potrzeby stosowania dodatkowego płynu, co sprawia, że ampułki są idealne do stosowania w podróży. Jednak przed zakupem zauważysz, że ampułki do picia kolagenu są znacznie droższe od proszku, kapsułek i tabletek.

Jakie są alternatywy dla kolagenu w proszku?

Aby dostarczyć organizmowi dodatkowego kolagenu, nie trzeba koniecznie sięgać po kolagen w proszku, kapsułki czy ampułki do picia. Białko strukturalne jest również zawarte w wielu produktach spożywczych, a niektóre pokarmy są w stanie stymulować i wspierać produkcję kolagenu w organizmie.

Szczególnie popularne są czerwone owoce, takie jak truskawki, jagody i czereśnie. Warzywa takie jak pomidory i buraki są również dobre, ponieważ zawierają likopen, który pomaga utrzymać wysoki poziom kolagenu.

Pokarmy o wysokiej zawartości witaminy A – takie jak marchew, mango czy słodkie ziemniaki, z drugiej strony stymulują wzrost komórek, a tym samym produkcję kolagenu. Mięso i ryby, z ich aminokwasami, służą jako materiał budulcowy do produkcji kolagenu, podczas gdy inne produkty zwierzęce, takie jak bulion kostny lub żelatyna, zawierają kolagen. Cholina zawarta w żółtkach jaj jest przekształcana w aminokwas glicynę, który jest głównym składnikiem kolagenu.

Czy oficjalne testy i badania potwierdzają jego skuteczność?

Istnieje wiele badań, które dotyczą działania kolagenu. Naukowcy od ponad dwóch dekad badają hydrolizat kolagenu i jego wpływ na chrząstkę stawową, skórę i kości. Jednym z ważnych badań jest to przeprowadzone na Uniwersytecie w Kilonii, które dostarcza dowodów na to, że hydrolizat kolagenu – który jest zawarty w kolagenie w proszku – może promować tworzenie się nowej chrząstki.

Przyjmowanie i dawkowanie kolagenu w proszku

Trudno jest udzielić ogólnej odpowiedzi na pytanie, ile kolagenu w proszku należy dostarczyć organizmowi. W końcu organizm ludzki sam wytwarza białko strukturalne. Ogólnie rzecz biorąc, zawsze warto stosować się do zaleceń producenta.

Jeśli do tej pory nie zaobserwowano niedoboru kolagenu, można również ustawić dawkę nieco niższą – wtedy proszek kolagenowy będzie również działał przez dłuższy czas. Większość producentów zaleca dzienne spożycie pomiędzy 10.000 a 15.000 miligramów.

Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, przedawkowanie białka strukturalnego nie ma żadnych szkodliwych skutków. Należy jednak zawsze pamiętać, że większa dawka nie oznacza wzmocnienia pozytywnych efektów.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie kolagenu w proszku

Przy zakupie proszku należy zwrócić szczególną uwagę na wysoką jakość. Najlepiej, gdy białko strukturalne pochodzi od bydła, które żyło na pastwisku. Ponadto certyfikat ekologiczny jest zawsze oznaką szczególnie wysokiej jakości.

Zwróć uwagę na delikatną produkcję i jak najmniejszą ilość dodatków. Nie dajcie się zwieść cenie – bo drogie nie oznacza wysokiej jakości. Istnieją zdecydowanie niedrogie produkty, które mogą być znacznie lepsze i bardziej skuteczne niż drogie proszki kolagenowe.

Czy kolagen w proszku może powodować skutki uboczne?

W większości przeprowadzonych do tej pory badań nie stwierdzono regularnych lub nawet zauważalnych skutków ubocznych. Nawet przedawkowanie nie przyniosło jak dotąd żadnych negatywnych skutków – przynajmniej nie w testach przeprowadzonych na zwierzętach.

Jeśli wystąpią skutki uboczne, nie muszą być one bezpośrednio związane z kolagenem w proszku. W pewnych okolicznościach jednak zmniejszenie dawki lub zmiana sposobu przyjmowania proszku może prowadzić do poprawy. W razie potrzeby można oczywiście skonsultować się z lekarzem rodzinnym.

Mit o tym, że kolagen powoduje raka jest tylko mitem. Jednym z powiązań między spożyciem kolagenu a rakiem skóry jest to, że amerykańscy naukowcy odkryli, że rozwój raka skóry może być częściowo przypisany do wady rozwojowej lub braku kolagenu typu VII.

Jednak kolagen w proszku zawiera zazwyczaj tylko kolagen typu I, II lub III. Nie mają one zatem wpływu na kolagen typu VII i jednocześnie nie mogą być odpowiedzialne za powstanie wady rozwojowej.

Dla kogo nie jest przeznaczony kolagen w proszku?

Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, stosowanie kolagenu w proszku nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Jednak u osób poniżej 25 roku życia przyjmowanie białka strukturalnego również nie przyniesie żadnych pozytywnych efektów, ponieważ organizm sam wytwarza już wystarczającą ilość kolagenu. Dlatego zakup takiego proszku przez dzieci, nastolatków i młodych dorosłych byłby stratą pieniędzy.

Gdzie kupić kolagen w proszku?

Kolagen i wszystkie produkty z niego wykonane nie wymagają recepty ani apteki. Oznacza to, że może być sprzedawany bez recepty i w każdym punkcie sprzedaży – nie tylko w aptekach.

Szczególnie popularne jest kupowanie kolagenu w proszku w internecie, ponieważ oferuje on największy wybór. Ewentualnie kolagen w proszku można kupić w drogeriach takich jak Rossmann czy po prostu Allegro. Specjalne sklepy takie jak apteki czy sklepy ze zdrową żywnością oferują również kolagen w formie proszku.

Jaka jest średnia cena kolagenu w proszku?

Ceny kolagenu w proszku są bardzo zróżnicowane. Zależą one głównie od ilości i jakości, ale także od marki. Na przykład, 500-gramowa torba może kosztować od 14 do 35 euro. Cena jednokilogramowej torby wynosi od 20 do 45 euro. W związku z tym zakup większych ilości jest zazwyczaj nieco tańszy.

Istnieją jednak również producenci, którzy sprzedają swój kolagen w proszku w torebkach 480-, 600- lub 2000-gramowych. Małe ilości w saszetkach 20-, 60-, 84- lub 250-gramowych są szczególnie przydatne do wypróbowania.

Najczęściej zadawane pytania

Przeprowadziliśmy wiele badań do naszego testu. W trakcie tego procesu ciągle napotykaliśmy na te same pytania. Aby dać Ci pełny obraz kolagenu i jego formy dawkowania jako kolagenu w proszku, podsumowaliśmy te pytania w poniższej sekcji FAQ i odpowiedzieliśmy na nie dla Ciebie.

Czy kolagen w proszku jest rakotwórczy?

Kolagen w proszku składa się zazwyczaj z kolagenu typu I, II lub III, jednak właściwości rakotwórcze kolagenu ograniczone są do kolagenu typu VII. Jeśli nie ma go w organizmie lub jeśli jest on tworzony nieprawidłowo przez organizm, amerykańscy naukowcy twierdzą, że może on wywoływać raka skóry. Proszek składający się z kolagenu typu I, II i III, który testowaliśmy, nie ma więc na to wpływu.

Czy kolagen w proszku jest przydatny w budowaniu mięśni?

Hydrolizat kolagenu jest podobno w stanie wspierać budowę mięśni. To samo dotyczy jednak tego przypadku: Osoby poniżej 25 roku życia praktycznie nie korzystają z kolagenu w proszku jako suplementu, ponieważ ich organizm już sam produkuje wystarczającą ilość tego białka strukturalnego.

Jak smakuje kolagen w proszku?

Kolagen w proszku jest prawie bez smaku i dlatego może być dodawany do słodkich i pikantnych potraw lub bez problemu popijany wodą. Kilka osób uważa jednak, że smak jest nieprzyjemny i dlatego preferuje kapsułki kolagenowe.

Ile kolagenu w proszku należy przyjmować w ciągu dnia?

W większości przypadków wystarczy 10 do 15 gramów proszku. Ponieważ organizm ludzki zawsze sam produkuje kolagen, większa dawka nie jest zazwyczaj konieczna. W związku z tym przedawkowanie nie ma żadnych skutków zdrowotnych – ale zazwyczaj nie ma też skutków ubocznych.

Jaki jest okres trwałości kolagenu w proszku?

Tak długo, jak proszek nie zamoknie lub zawilgoci się i będzie odpowiednio przechowywany, może być przechowywany przez długi czas – zazwyczaj ponad rok. Termin przydatności do spożycia proszku, który chcesz kupić, można znaleźć bezpośrednio na opakowaniu. Data przydatności do spożycia jest tam wydrukowana.

Analiza kolagenu w proszku

Kolagen w proszku wspomaga organizm ludzki dodatkowym kolagenem, gdy sam może go produkować tylko w niewielkich ilościach. Natomiast osoby poniżej 25 roku życia praktycznie nie korzystają z kolagenu w postaci proszku, kapsułek czy ampułek do picia, gdyż ich organizm sam jeszcze produkuje wystarczającą ilość kolagenu.

Ponieważ białko strukturalne jest obecne w skórze, kościach, stawach i chrząstkach, kolagen w proszku również rozwija swoje działanie w tych obszarach ciała. Ujędrnia skórę, a nawet podobno chroni przed osteoporozą i artrozą. Ważne jest jednak, aby kolagen zawarty w proszku był wysokiej jakości.

Dlatego w naszym teście zwróciliśmy bardzo szczególną uwagę na produkcję i składniki oraz uwzględniliśmy efekt, który inni użytkownicy opisują w swoich referencjach. Cena poszczególnych produktów była również zawsze brana pod uwagę w naszym teście, aby dać Ci najlepszy stosunek ceny do wydajności przy zakupie kolagenu w proszku.

Pozostałe dane w tym badania i efekty kolagenu można odnaleźć pod adresem https://www.webmd.com/diet/collagen-health-benefits pod którym opublikowane zostały szczegóły oraz inne właściwości i dane.

Alicja Król

✓ Zweryfikowany
Alicja Król

Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.

Autorem artykułu jest Alicja Król

Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *