Dieta Kopenhaska – Efekty i opinie. Co jeść?
Dieta kopenhaska to jedna z najpopularniejszych diet odchudzających, która trwa przez 13 dni. Zasady diety należy dokładnie zachowywać przez cały ten okres, gdyż nawet jeden dzień odstępstwa może zniweczyć cały wysiłek. Charakterystyczne dla diety kopenhaskiej jest to, że po jej zakończeniu można powtórzyć ją dopiero po upływie 2 lat.
Dieta kopenhaska zaliczana jest do bardzo rygorystycznych, ponieważ wymaga dużego ograniczenia podaży kalorycznej. Wykazuje wysoką skuteczność, jednak ma także wiele wad i wymaga od osoby odchudzającej bardzo dużego zaangażowania. Większość dietetyków nie poleca stosowania tego sposobu żywienia ze względu na ryzyko wystąpienia niedoborów i różnych problemów zdrowotnych. Co więcej, dieta kopenhaska nie może być stosowana przez osoby, które mają jakiekolwiek problemy zdrowotne.
W tym artykule dowiemy się więcej na temat diety kopenhaskiej, przedstawimy jej zasady oraz ustalimy efekty. Sprawdzimy, czy warto stosować dietę kopenhaską i jakie zagrożenia ze sobą niesie ten sposób żywienia.
Spis treści
- 0.1 Podobny artykuł: Najlepsze sposoby i produkty na odchudzanie Czym jest dieta kopenhaska? Dieta kopenhaska nazywana bywa także dietą duńską lub trzynastodniową (ze względu na czas trwania). Według oficjalnych danych zasady diety opracowane zostały w Danii, w Klinice Mayo lub w Szpitalu Rządowym w Kopenhadze, stad też wywodzi się jej nazwa. Co więcej, każda z podanych instytucji zaprzecza, jakoby wzięła udział w tworzeniu tego sposobu żywienia. Dieta kopenhaska zaliczana jest do diet odchudzających, niskokalorycznych i niskowęglowodanowych. Co więcej, według ogólnych zasad, nawet jedno odstępstwo od diety wiąże się z koniecznością zaprzestania jej stosowania, nie tylko dlatego, że efekty zostaną zaburzone, ale również dlatego, że kontynuacja może być szkodliwa dla zdrowia. Ponownie przystąpić do niej można dopiero po upływie 3 miesięcy, a jeżeli uda nam się przeprowadzić ją do końca – 2 lat. Zadaniem diety kopenhaskiej jest możliwość szybkiej redukcji tkanki tłuszczowej. Szacuje się, że na diecie kopenhaskiej można schudnąć nawet 7-10 kg w ciągu dwóch tygodni. Czy jednak jest to zdrowe odchudzanie? Zasady diety kopenhaskiej Dieta kopenhaska charakteryzuje się tym, że ma restrykcyjne zasady, które nie mogą zostać złamane nawet odrobinę. Każda modyfikacja wpływa na jej skuteczność i może całkowicie zaburzyć cały proces odchudzania. Zasady diety kopenhaskiej przedstawiają się następująco: czas trwania: 13 dni; ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia: 500 – 900; ilość posiłków: 3 posiłki dziennie, spożywane o określonych godzinach: śniadanie 8.00-9.00, obiad do godz. 14.00, kolacja do godz. 18.00; spożywanie napojów: minimum 2 litry wody dziennie, inne napoje nie są dozwolone; zakaz stosowania soli oraz innych przypraw; można pić kawę, ale tylko czarną, parzoną lub rozpuszczalną, bez mleka i cukru; można stosować preparaty witaminowe lub suplementy, wspomagające odchudzanie. Wystarczy spojrzeć na podstawowe zasady diety kopenhaskiej, aby stwierdzić, że nie jest to idealny sposób żywienia. Po pierwsze, ilość kalorii dozwolonych w ciągu dnia jest zdecydowanie zbyt mała, aby zapewnić odpowiednią podaż składników odżywczych dorosłej, pracującej osobie. Zwłaszcza jeżeli jest to osoba, która chce schudnąć, a więc ma nadmiar tkanki tłuszczowej, co skutkuje większą masą i automatycznie wyższym zapotrzebowaniem kalorycznym, aby poprawnie funkcjonować. Deficyt kaloryczny oczywiście doprowadzi do utraty wagi, jednak często skutkuje również niedoborami, które mogą poważnie zaważyć na zdrowiu i ogólnej kondycji. Warto także pamiętać, że szybka utrata kilogramów, zwłaszcza na początku, wynikać będzie zapewne w wyższym stopniu z utraty nadmiaru wody niż masy tłuszczowej. Należy więc ostrożnie podchodzić do tej diety i nie traktować jej jako diety cud. Dieta kopenhaska nie została uznana przez Instytut Żywności i Żywienia, ponieważ specjaliści twierdzą, iż brak w niej pełnowartościowych produktów i zawiera zbyt małą ilość posiłków, nie mówiąc już o znacznym spadku wartości kalorycznej. Należy pamiętać, iż zasady diety kopenhaskiej muszą być ściśle przestrzegane. Trwa ona 13 dni i nie można jej w żaden sposób przedłużać, a jeżeli uda nam się dotrwać do końca, można ją powtórzyć dopiero po upływie 2 lat. Należy trzymać się jadłospisu oraz ściśle przestrzegać ustalonych pór posiłków, gdyż już najmniejsze odstępstwo może zmniejszyć skuteczność diety. Kto może stosować dietę kopenhaską? Dieta kopenhaska rzadko jest zalecana, ponieważ wiąże się z wieloma skutkami ubocznymi, które mogą poważnie zaburzyć funkcjonowanie. Jeżeli ktoś koniecznie chce się na nią zdecydować, musi pamiętać o tym, że skomponowana została ona tylko i wyłącznie dla osób całkowicie zdrowych. Nie mogą z niej więc korzystać osoby, cierpiące na jakiekolwiek choroby przewlekłe, zaburzenia hormonalne oraz inne schorzenia, wymagające zbilansowanej, prawidłowej diety. Pamiętajmy, że dieta kopenhaska oparta jest na znacznym deficycie kalorycznym, a więc wyniszcza organizm, co dla osoby, której ciało musi walczyć z chorobą, może być jeszcze bardziej destruktywne. Ten sposób żywienia nie jest odpowiedni dla dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu oraz dla osób aktywnych fizycznie, które wymagają zwiększonej podaży kalorii i składników odżywczych. Osoby starsze również nie powinny się na nią decydować, ponieważ ich organizm nie ma już tak dużych zdolności przystosowawczych i może gorzej zareagować na zmianę żywienia. Pamiętajmy, że dieta kopenhaska wymaga od nas spożywania bardzo małych ilości kalorii przez 13 dni bez przerwy. Chcąc na nią przejść, dana osoba powinna więc zadbać o to, aby nie potrzebowała w tym czasie dużych ilości energii, najlepiej więc, żeby znajdowała się na urlopie spędzanym na odpoczynku w domu. Dietetycy nie są zwolennikami diety kopenhaskiej i raczej odradzają ją swoim klientom. Osoby, które chcą na nią przejść, powinny być świadome ryzyka i konsekwencji, jakie mogą ponieść w wyniku prowadzenia takiego trybu żywienia. Efekty diety kopenhaskiej Właściwie jedynym dobrym efektem diety kopenhaskiej jest szybka utrata masy ciała. Jednak każda osoba, która się na nią decyduje, powinna zastanowić się, czy szybkie schudnięcie warte jest konsekwencji zdrowotnych, do jakich tak restrykcyjny sposób żywienia może doprowadzić. Co więcej, dieta kopenhaska zapewnia szybkie odchudzanie bez konieczności wdrażania aktywności fizycznej. Tutaj jest wręcz przeciwnie, ze względu na małą ilość spożywanych kalorii, zalecany jest jak najmniejszy ruch, aby nie przeciążać niedożywionego organizmu. Pamiętajmy jednak, że nawet jeżeli uda nam się dokończyć dietę i schudnąć wymaganą ilość kilogramów, wciąż może dopaść nas efekt jojo. Zalety diety kopenhaskiej Czy dieta kopenhaska ma jakieś zalety? Zależy jak na to spojrzeć. Jeżeli zależy nam na szybkim schudnięciu, z pewnością znajdziemy wiele cech, które mogą wydawać nam się korzystne. Poniżej przedstawiamy zalety diety kopenhaskiej, najczęściej wymieniane przez jej zwolenników. Znaczna redukcja masy ciała
- 0.2 Krótki czas trwania
- 0.3 Pomaga zmniejszyć apetyt
- 0.4 Jest tania
- 0.5 Nauka regularnego spożywania posiłków
- 0.6 Proste zasady
- 0.7 Utrata masy ciała bez konieczności wykonywania treningów
- 1 Wady diety kopenhaskiej
- 1.1 Niedobory składników odżywczych
- 1.2 Osłabienie organizmu i związane z nim konsekwencje
- 1.3 Problemy ze skórą, włosami i paznokciami
- 1.4 Zaburzenia metaboliczne
- 1.5 Ciągłe uczucie głodu
- 1.6 Dieta kopenhaska nie jest zbilansowana
- 1.7 Dieta kopenhaska nie jest dostosowana indywidualnie
- 1.8 Duże ryzyko efektu jojo
- 1.9 Trudno wytrwać na diecie
- 2 Dieta kopenhaska – podsumowanie
Podobny artykuł: Najlepsze sposoby i produkty na odchudzanie
Czym jest dieta kopenhaska?
Dieta kopenhaska nazywana bywa także dietą duńską lub trzynastodniową (ze względu na czas trwania). Według oficjalnych danych zasady diety opracowane zostały w Danii, w Klinice Mayo lub w Szpitalu Rządowym w Kopenhadze, stad też wywodzi się jej nazwa. Co więcej, każda z podanych instytucji zaprzecza, jakoby wzięła udział w tworzeniu tego sposobu żywienia.
Dieta kopenhaska zaliczana jest do diet odchudzających, niskokalorycznych i niskowęglowodanowych. Co więcej, według ogólnych zasad, nawet jedno odstępstwo od diety wiąże się z koniecznością zaprzestania jej stosowania, nie tylko dlatego, że efekty zostaną zaburzone, ale również dlatego, że kontynuacja może być szkodliwa dla zdrowia. Ponownie przystąpić do niej można dopiero po upływie 3 miesięcy, a jeżeli uda nam się przeprowadzić ją do końca – 2 lat.
Zadaniem diety kopenhaskiej jest możliwość szybkiej redukcji tkanki tłuszczowej. Szacuje się, że na diecie kopenhaskiej można schudnąć nawet 7-10 kg w ciągu dwóch tygodni. Czy jednak jest to zdrowe odchudzanie?
Zasady diety kopenhaskiej
Dieta kopenhaska charakteryzuje się tym, że ma restrykcyjne zasady, które nie mogą zostać złamane nawet odrobinę. Każda modyfikacja wpływa na jej skuteczność i może całkowicie zaburzyć cały proces odchudzania.
Zasady diety kopenhaskiej przedstawiają się następująco:
- czas trwania: 13 dni;
- ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia: 500 – 900;
- ilość posiłków: 3 posiłki dziennie, spożywane o określonych godzinach: śniadanie 8.00-9.00, obiad do godz. 14.00, kolacja do godz. 18.00;
- spożywanie napojów: minimum 2 litry wody dziennie, inne napoje nie są dozwolone;
- zakaz stosowania soli oraz innych przypraw;
- można pić kawę, ale tylko czarną, parzoną lub rozpuszczalną, bez mleka i cukru;
- można stosować preparaty witaminowe lub suplementy, wspomagające odchudzanie.
Wystarczy spojrzeć na podstawowe zasady diety kopenhaskiej, aby stwierdzić, że nie jest to idealny sposób żywienia. Po pierwsze, ilość kalorii dozwolonych w ciągu dnia jest zdecydowanie zbyt mała, aby zapewnić odpowiednią podaż składników odżywczych dorosłej, pracującej osobie. Zwłaszcza jeżeli jest to osoba, która chce schudnąć, a więc ma nadmiar tkanki tłuszczowej, co skutkuje większą masą i automatycznie wyższym zapotrzebowaniem kalorycznym, aby poprawnie funkcjonować.
Deficyt kaloryczny oczywiście doprowadzi do utraty wagi, jednak często skutkuje również niedoborami, które mogą poważnie zaważyć na zdrowiu i ogólnej kondycji. Warto także pamiętać, że szybka utrata kilogramów, zwłaszcza na początku, wynikać będzie zapewne w wyższym stopniu z utraty nadmiaru wody niż masy tłuszczowej. Należy więc ostrożnie podchodzić do tej diety i nie traktować jej jako diety cud.
Dieta kopenhaska nie została uznana przez Instytut Żywności i Żywienia, ponieważ specjaliści twierdzą, iż brak w niej pełnowartościowych produktów i zawiera zbyt małą ilość posiłków, nie mówiąc już o znacznym spadku wartości kalorycznej.
Należy pamiętać, iż zasady diety kopenhaskiej muszą być ściśle przestrzegane. Trwa ona 13 dni i nie można jej w żaden sposób przedłużać, a jeżeli uda nam się dotrwać do końca, można ją powtórzyć dopiero po upływie 2 lat. Należy trzymać się jadłospisu oraz ściśle przestrzegać ustalonych pór posiłków, gdyż już najmniejsze odstępstwo może zmniejszyć skuteczność diety.
Kto może stosować dietę kopenhaską?
Dieta kopenhaska rzadko jest zalecana, ponieważ wiąże się z wieloma skutkami ubocznymi, które mogą poważnie zaburzyć funkcjonowanie. Jeżeli ktoś koniecznie chce się na nią zdecydować, musi pamiętać o tym, że skomponowana została ona tylko i wyłącznie dla osób całkowicie zdrowych. Nie mogą z niej więc korzystać osoby, cierpiące na jakiekolwiek choroby przewlekłe, zaburzenia hormonalne oraz inne schorzenia, wymagające zbilansowanej, prawidłowej diety. Pamiętajmy, że dieta kopenhaska oparta jest na znacznym deficycie kalorycznym, a więc wyniszcza organizm, co dla osoby, której ciało musi walczyć z chorobą, może być jeszcze bardziej destruktywne.
Ten sposób żywienia nie jest odpowiedni dla dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu oraz dla osób aktywnych fizycznie, które wymagają zwiększonej podaży kalorii i składników odżywczych. Osoby starsze również nie powinny się na nią decydować, ponieważ ich organizm nie ma już tak dużych zdolności przystosowawczych i może gorzej zareagować na zmianę żywienia.
Pamiętajmy, że dieta kopenhaska wymaga od nas spożywania bardzo małych ilości kalorii przez 13 dni bez przerwy. Chcąc na nią przejść, dana osoba powinna więc zadbać o to, aby nie potrzebowała w tym czasie dużych ilości energii, najlepiej więc, żeby znajdowała się na urlopie spędzanym na odpoczynku w domu.
Dietetycy nie są zwolennikami diety kopenhaskiej i raczej odradzają ją swoim klientom. Osoby, które chcą na nią przejść, powinny być świadome ryzyka i konsekwencji, jakie mogą ponieść w wyniku prowadzenia takiego trybu żywienia.
Efekty diety kopenhaskiej
Właściwie jedynym dobrym efektem diety kopenhaskiej jest szybka utrata masy ciała. Jednak każda osoba, która się na nią decyduje, powinna zastanowić się, czy szybkie schudnięcie warte jest konsekwencji zdrowotnych, do jakich tak restrykcyjny sposób żywienia może doprowadzić. Co więcej, dieta kopenhaska zapewnia szybkie odchudzanie bez konieczności wdrażania aktywności fizycznej. Tutaj jest wręcz przeciwnie, ze względu na małą ilość spożywanych kalorii, zalecany jest jak najmniejszy ruch, aby nie przeciążać niedożywionego organizmu. Pamiętajmy jednak, że nawet jeżeli uda nam się dokończyć dietę i schudnąć wymaganą ilość kilogramów, wciąż może dopaść nas efekt jojo.
Zalety diety kopenhaskiej
Czy dieta kopenhaska ma jakieś zalety? Zależy jak na to spojrzeć. Jeżeli zależy nam na szybkim schudnięciu, z pewnością znajdziemy wiele cech, które mogą wydawać nam się korzystne. Poniżej przedstawiamy zalety diety kopenhaskiej, najczęściej wymieniane przez jej zwolenników.
Znaczna redukcja masy ciała
Jest to główna zaleta diety kopenhaskiej, dzięki której zyskała ona tak dużą popularność. Wiele można mówić o tym sposobie żywienia, ale na pewno pomaga on sporo schudnąć w krótkim czasie. Spożywanie dziennie nie więcej niż 900 kcal musi zapewnić efekt utraty masy ciała. Jednak i tutaj należy zachować rozwagę i warto wiedzieć, że początkowe błyskawiczne rezultaty stanowić będą ubytek wody, a nie masy tłuszczowej. W rzeczywistości, gdy wyeliminujemy już nadmiar wody, samo odchudzanie zacznie przebiegać znacznie wolniej i może się okazać, że efekt redukcji nie jest tak dobry, jak początkowo sądziliśmy. Jak widać, nawet największa zaleta tej diety ma swoje wady.
Krótki czas trwania
Można to uznać za zaletę, gdyż dieta kopenhaska pozwala sporo schudnąć w ciągu 13 dni, a kontynuowanie tego sposobu żywienia przez dłuższy okres nie jest zalecane. Oznacza to, że po niecałych dwóch tygodniach można powrócić do normalnego żywienia. Trzeba jednak pamiętać o możliwości efektu jojo, który zdarza się bardzo często po zakończeniu diety. A ponowić można ją dopiero po dwóch latach.
Pomaga zmniejszyć apetyt
Niektórzy zwolennicy diety kopenhaskiej twierdzą, iż dobrze działa ona na zahamowanie apetytu. Dzieje się tak za sprawą niskiej ilości kalorii, co oznacza, że dostarczymy organizmowi mniej węglowodanów, co może skutkować pojawieniem się ciał ketonowych oraz wejściem w ketozę (stan charakterystyczny dla diety ketogenicznej), co z kolei sprzyja nieodczuwaniu głodu. Taki efekt osiągniemy jednak tylko wtedy, gdy zredukujemy węglowodany do minimum, stawiając na większą podaż tłuszczów.
Jest tania
Spożywając nie więcej niż 900 kcal dziennie, na pewno uda nam się sporo zaoszczędzić na jedzeniu. Czy jednak jest to odpowiedni powód, aby narażać swoje zdrowie?
Nauka regularnego spożywania posiłków
Dieta kopenhaska wymaga od nas spożywania posiłków o stałych porach. Jest to dobry nawyk, który pomaga ustabilizować metabolizm i może okazać się przydatny, gdy już wrócimy do normalnego żywienia.
Proste zasady
Dieta kopenhaska to sposób żywienia, który może spodobać się osobom, potrzebującym jasno określonych zasad. Tutaj takie właśnie występują, a co więcej, każde odstępstwo od nich wiążę się z koniecznością rezygnacji z diety. Takie reguły sprawiają, że wiele osób, chcących schudnąć, ma większą motywację do tego, aby dokończyć dietę.
Utrata masy ciała bez konieczności wykonywania treningów
Oto coś, co z pewnością przyciągnie osoby, które niespecjalnie lubią się ruszać. Większość diet odchudzających wymaga od nas systematycznej aktywności fizycznej. Tymczasem w diecie kopenhaskiej nawet odradza się większy ruch, ponieważ brak na to energii. Takim sposobem możemy chudnąć, a nie musimy mordować się treningami.
Jak widać, dieta kopenhaska ma kilka zalet. Oczywiście wszystko zależy od tego, jak na to spojrzeć. Wciąż jednak nie jest to sposób żywienia, który zostanie nam polecony przez specjalistów z zakresu zdrowego żywienia, ponieważ zdrowy nie jest. Jeżeli jednak ktoś chce bardzo znaleźć jasne strony tej diety, może kierować się wymienionymi powyżej.
Wady diety kopenhaskiej
Każdy specjalista z zakresu zdrowego żywienia zapewne zgodzi się, że dieta kopenhaska ma więcej wad niż zalet. Pierwszą z nich jest zapewne to, że po prostu nie jest zdrowa, ale to nie wszystko. Jest to sposób odżywiania, który niesie ze sobą zagrożenie skutków ubocznych, które mogą mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Poniżej przedstawiamy wady diety kopenhaskiej.
Niedobory składników odżywczych
Jeżeli Twoje ciało wykazuje dzienne zapotrzebowanie 2000 kcal, spożywając 900 kcal, narażasz się na poważne niedobory. Nawet jeżeli postawisz na najzdrowsze i najmniej przetworzone jedzenie, nie dasz rady dostarczyć swojemu organizmowi tego, co potrzebuje. Oczywiście można wspomagać się suplementacją, co jest właściwie wskazane w diecie kopenhaskiej, jednak suplementy nigdy nie zastąpią dobrze zbilansowanej diety.
Osłabienie organizmu i związane z nim konsekwencje
Na diecie kopenhaskiej bardzo często dochodzi do spadku energii, związanego z niedoborem pożywienia. A to może wiązać się z osłabieniem, problemami z koncentracją, rozdrażnieniem i ogólnym pogorszeniem samopoczucia. Niedożywiony organizm nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo, co może przełożyć się na pogorszenie wyników w pracy. Co więcej, mała ilość spożywanych kalorii sprawi, że ciągle będziemy odczuwać głód, a to z kolei na pewno nie będzie zdrowe dla naszego komfortu psychicznego.
Problemy ze skórą, włosami i paznokciami
Brak odpowiedniej ilości składników odżywczych sprawia, że wiele procesów w ciele zaczyna szwankować. Niedobór witamin i minerałów wpłynie także na pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci, których kondycja zależy nie tylko od tego, co aplikujemy z zewnątrz, ale także (a właściwie przede wszystkim) od tego, co jemy. Jeżeli więc chcemy zachować ładny, młody wygląd, powinniśmy postawić na zbilansowaną dietę, bogatą w witaminy i inne składniki odżywcze.
Zaburzenia metaboliczne
Spożywanie małych ilości kalorii sprawi, że po pewnym czasie nasz metabolizm zwolni, ponieważ będzie się przygotowywał do kolejnego uczucia głodu, a więc zacznie magazynować zapasy. Doprowadzi to do znacznego spowolnienia tempa odchudzania, a więc może okazać się, że dieta kopenhaska nie będzie tak skuteczna, jak tego chcemy. Poza tym zaburzenia metabolizmu mogą spowodować zaparcia, bóle brzucha, zawroty głowy, uczucie ciężkości i niepełnego wypróżnienia.
Ciągłe uczucie głodu
Na początku diety z pewnością będzie nam doskwierać ciągłe uczucie głodu. Jeżeli organizm jest przyzwyczajony do spożywania ok. 2000 lub więcej kalorii dziennie, nie przyzwyczai się z dnia na dzień do otrzymywania ich znacznie mniej. Trzeba więc być przygotowanym na stałe burczenie w brzuchu. A taki stan na pewno nie będzie sprzyjał skupieniu uwagi w pracy i myśleniu, a więc dieta kopenhaska nie jest dobrą opcją nawet wtedy, gdy nie pracujemy fizycznie. Osoby, których praca wymaga szczególnej koncentracji, a jeden błąd może mieć poważne konsekwencje, powinny zachować szczególną ostrożność.
Dieta kopenhaska nie jest zbilansowana
Mała częstotliwość spożywania produktów, niska ilość węglowodanów i ogólna mała podaż kaloryczna sprawiają, że diety kopenhaskiej nie można nazwać zbilansowaną.
Dieta kopenhaska nie jest dostosowana indywidualnie
Dieta kopenhaska ma jasno określone zasady, jest monotonna i do każdej osoby dostosowana tak samo. Nie bierze pod uwagę indywidualnych potrzeb, a przede wszystkim, dziennego zapotrzebowania kalorycznego, które u osób o większej masie jest znacznie wyższe i często 900 kcal to zbyt mało, żeby móc dobrze funkcjonować. Pod tym względem dieta kopenhaska jest niebezpieczna i może przynieść wiele negatywnych skutków ubocznych.
Duże ryzyko efektu jojo
Przez 13 dni pozostajemy na bardzo restrykcyjnej diecie, a potem powracamy do normalnego żywienia. Co się dzieje? Efekt jojo murowany. Jedyne dobre odchudzanie to takie, które uwzględnia zbilansowane posiłki i pozwala na stopniowe zrzucanie kilogramów, ok. 1,5 kg w ciągu tygodnia. Zrzucenie 10 kg w ciągu 13 dni nie tylko nie jest zdrowe, ale prawie na pewno będzie wiązało się z efektem jojo.
Trudno wytrwać na diecie
Dieta kopenhaska jest jedną z najbardziej restrykcyjnych, co oznacza, że naprawdę trudno na niej wytrwać. Choć teoretycznie trwa tylko 13 dni, to jednak każdego dnia możemy czuć się słabsi, ponieważ ilość spożywanych kalorii nie wzrasta.
Dieta kopenhaska – podsumowanie
Dieta kopenhaska zaliczana jest do diet bardzo restrykcyjnych, ponieważ charakteryzuje się bardzo małą podażą kaloryczną (do 900 kcal). Choć przyciąga wiele osób obietnicą szybkiego schudnięcia, to jednak nie jest polecana przez dietetyków ze względu na ryzyko poważnych niedoborów odżywczych, co prowadzi do osłabienia organizmu i może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Co więcej, zasady diety kopenhaskiej muszą być ściśle przestrzegane, w przeciwnym razie należy ją przerwać, a rozpocząć ponownie można dopiero po upływie 3 miesięcy. Po ukończeniu diety kopenhaskiej kolejny raz można przeprowadzić ją dopiero po 2 latach. Dieta kopenhaska uważana jest za niezdrową i często po jej ukończeniu dochodzi do powstania efektu jojo, co sprawia, że jej skuteczność również pozostawia wiele do życzenia.
Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.