Dieta Tybetańska – Co jeść a czego unikać?
Nie od dziś wiemy, że medycyna Wschodu znacząco różni się od klimatów europejskich.
Warto jednak wskazać, że nasi “wschodni lekarze” posiadają znacznie dłuższą tradycję medyczną, a pomimo tego – nie posiadamy jeszcze do niej zaufania. Medycyna ta legitymuje się na nieco odmiennych założeniach, ukazuje istotne czynniki w tym, co specjaliści europejscy często pomijają. Dla Tybetańczyków istotną funkcję odgrywa dieta, jest ona podstawą dla prawidłowego organizmu. Poprzez nasze ciało przebiega sieć kanałów energetycznych, jakie oddziałują na funkcjonowanie organów. Świadomość na ten problem jest niezwykle istotna, stąd też koncepcja głodówki nie wydaje się nikomu w chwili obecnej być złym rozwiązaniem.
Spis treści
Czym jest dieta Tybetańska?
Dieta tybetańska należy do jednej spośród wielu kuracji odchudzających. Używając ją można zrzucić nadmierne kilogramy, natomiast nie jest to kuracja dla każdego. Potrzebuje ona wysokiej determinacji, wytrwałości oraz przede wszystkim silnej woli. Mówi się, iż jest to pewnego rodzaju kara za niewłaściwe jedzenie oraz niszczenie organizmu. Sama kuracja posiada swoje korzenie już w starożytności. Wtedy wykorzystywali ją nie tylko lekarze tybetańscy, na co wskazuje nazwa, lecz również indyjscy oraz chińscy.
Terapia polega na 8 dniowej głodówce. To ona ma na celu pomóc w oczyszczeniu organizmu z trucizn oraz co najistotniejsze, zrzuceniu nadmiernych kilogramów. Jedynym „dozwolonym” posiłkiem, na jaki umiemy sobie pozwolić używając dietę tybetańską jest wywar, wykonany wedle podanego przepisu. Do kuracji należy się w właściwy sposób przygotować.
Jak przygotować się do diety Tybetańskiej?
Parę dni przed dietą zrezygnuj z ciężkostrawnych i mięsnych straw. Zamiast tegoż kosztuj owoce oraz warzywa. Pozwala to przygotować organizm na tegoż rodzaju dietę oraz da możliwości zapobiegnięcia pewnego rodzaju szoku. Oczyścić własny organizm z trucizn.
W tym celu możesz zrobić lewatywę albo wspomóc się herbatkami ziołowymi o działaniu oczyszczającym. Korzystne działanie umożliwi również picie oleju rycynowego w ilości okołó 2 łyżeczek dziennie. Po spełnieniu powyższych etapów jesteś obecnie gotowy na dietę tybetańską. Możesz ją używać przez 5 do 8 dni. Podczas kuracji możesz pić jedynie tzw. „rosół tybetański” (w każdych ilościach). Poza tym pamiętaj o wysokiej liczbie mineralnej wody niegazowanej. Po skończeniu diety należy stopniowo wrócić do normalnego systemu żywienia. Najodpowiedniejszą porą do używania diety tybetańskiej jest wiosna albo wczesna jesień.
Dieta tybetańska – zasady
W związku z tym, iż kuracja tybetańska jest właściwie głodówką, należy starannie przygotować do niej układ. Nie można z dnia na dzień wejść na tak rygorystyczną głodówkę. Więc co najmniej tydzień przed podjęciem terapii należy wyeliminować z jadłospisu mięso, tłuszcze oraz ciężkostrawne strawy i substytuować je warzywami oraz owocami.
Drugim krokiem kuracji jest oczyszczenie organizmu z trucizn oraz złogów. Można to wykonać na parę sposobów: przeprowadzając lewatywę albo zażywając ziołowe leki przeczyszczające (o czym mówiliśmy powyżej). Po oczyszczeniu organizmu przechodzimy do właściwej diety Tybetańskiej. Musimy jednak pamiętać o kilku podstawowych kwestiach z nią związanych:
- Przez 8 dni trwania diety należy wypijać wyłącznie “tybetański rosół”
- W trakcie kuracji poza wywarem należy wypijać również znaczne ilości niegazowanej wody mineralnej.
- Po zakończeniu kuracji, należy systematycznie powracać do tradycyjnego sposobu odżywiania, gdyż takie działanie uchroni nas przed efektem jojo.
- Dietę tybetańską można używać wiosną lub wczesną jesienią, ale w żadnym przypadku zimą, bo wtedy osłabiony system immunologiczny będzie niezwykle wrażliwy na zakażenia.
Jaki jest przepis na rosół tybetański?
Do przygotowania rosołu tybetańskiego potrzebujemy:
- 3 niewielkie cebule;
- bulwę czarnej rzepy;
- 3 korzenie pietruszki;
- bulwę selera;
- 2 pory (wraz z zielonymi częściami). Poniżej przedstawiamy sposób przygotowania mikstury:
Warzywa należy starannie oczyścić, cebulę obrać. Składamy je do 2,5 litra nieosolonej wody oraz gotujemy przez godzinę. Oddzielnie gotujemy kilogram wyczyszczonych ziemniaków w litrze wody. Po przygotowaniu łączymy wywary, dolewamy tyle wody, aby wywaru było 3,5 litra. Można ulepszyć smak przez podanie ziół (np. cząber, tymianek, kminek, majeranek).
Systematycznie przygotowujemy świeży napar. W ciągu dnia możemy kosztować go tyle, ile zamierzamy. Przez parę dni diety rosół tybetański stanowi jedyne źródło posiłku. Jeśli chodzi o stosowanie płynów, pijemy wodę niegazowaną.
Dieta tybetańska – ile można schudnąć?
Jeśli chodzi o wyniki, jakie można uzyskać używając dietę tybetańską, będzie to oczyszczenie jelita i pozbycie się paru kilogramów. W standardowych efektach zaobserwowano spadek wagi w przedziale od 3 kg do 5kg. Natomiast waga, jaka spadła podczas tej diety to szczególnie stracona z organizmu woda. By zapobiec tak zwanego efektu jo-jo, po wdrożonym detoksie stopniowo powracaj do normalnego sposobu żywienia.
Po zapoznaniu się z regułami, dotyczącymi tej diety rozumiecie już na czym ona polega oraz z czym się to je (a raczej nie je). Pamiętajmy, by każdą dietę skonsultować z specjalistą. Pomimo wszystko zachęcamy natomiast do podejmowania zbilansowanych diet, dopasowanych do zapotrzebowania kalorycznego. Zaczynając kuracje katorżnicze, czy głodówki, można szybko zachwiać równowagę naszego organizmu, narażając się na wszelakiego rodzaju skutki uboczne. Więc bądźcie rozważni oraz róbcie wszystko z głową, gdyż to zdrowie jest najistotniejsze.
Dieta Tybetańska – Przeciwwskazania
Musimy pamiętać, że niestety nie wszyscy mogą wykorzystywać dietę tybetańską. Do szczególnych przeciwwskazań możemy zaliczyć następujące elementy:
- cukrzyca;
- ciąża;
- młody wiek;
- nadciśnienie;
- zbyt niskie ciśnienie;
- wyczerpanie organizmu;
- owrzodzenie układu pokarmowego.
Przeciwwskazaniem są także choroby nowotworowe, stany zapalne, lecz również nie może być wykorzystywana przez osoby, jakie są osłabione fizycznie.
Pozostałe diety można odszukać pod adresem https://poznajmyopinie.pl/category/dieta/ pod którym publikowane są obszerne artykuły w temacie dietetyki i odchudzania.
Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.