Kurkuma – Właściwości oraz przeciwwskazania i działanie.

Aby upewnić się, że jesteś dobrze poinformowany o kurkumie, w poniższych akapitach wymieniliśmy najważniejsze pytania dotyczące korzyści zdrowotnych płynących z jej korzenia. Dowiesz się, co jest ważne i staniesz się ekspertem w stosowaniu tej znanej i popularnej przyprawy.

Bulwa korzeniowa ma ogromne znaczenie, nie tylko jako przyprawa w egzotycznych potrawach, ale także jako roślina lecznicza w medycynie. W indyjskiej ajurwedzie i tradycyjnej medycynie chińskiej jest on stosowany od tysięcy lat ze względu na swój pozytywny wpływ na zdrowie.

W naszym artykule na temat wpływu kurkumy na zdrowie i korzyści z jej stosowania znajdziesz wszystkie ważne informacje na temat wykorzystania tej przyprawy w kuchni i w celach leczniczych.

Wyjaśniamy, na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas stosowania tego superfoods oraz jakie są jego zalety i wady. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz wiedział, jak zdrowa jest kurkuma.

Co to jest kurkuma?

Kurkuma jest rośliną należącą do rodziny imbirowatych i często nazywana jest żółtym imbirem. Pochodzi z Azji Południowej i jest uprawiana głównie w regionach tropikalnych.

Kwiatostan ma kształt racemozy i jest zakrzywiony ku górze. Kwiaty rośliny przyprawowej są zwykle białe lub zielonkawe, a w niektórych przypadkach także czerwone. Roślina może dorastać do jednego metra wysokości.

Kłącza kurkumy są bardzo podobne do kłączy imbiru. W przeciwieństwie do imbiru mają jednak intensywnie żółty kolor i dlatego w przeszłości były używane do barwienia tkanin.

Bogaty w witaminy korzeń był stosowany już tysiące lat temu w tradycyjnej medycynie chińskiej oraz w indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej. Działanie tego superżywności było znane już wtedy. W Polsce bulwa ta jest znana głównie jako pikantna i lekko gorzka przyprawa. Jest to również główny składnik żółtego curry.

Najważniejsze fakty w skrócie

Kurkuma jest używana jako lek na całym świecie. Jej głównym składnikiem aktywnym jest kurkumina, która znajduje się w korzeniu. Jej właściwości zdrowotne są znane w tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej od ponad 5 tysięcy lat.

Kurkuma należy do grupy imbiru i jest stosowana w wielu azjatyckich mieszankach przyprawowych, np. w curry. Ma pikantny i lekko gorzki smak, nadaje potrawom subtelną korzenną nutę.

Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne kurkuma jest stosowana w wielu dziedzinach medycyny. Na przykład, może pomóc w chorobach stawów lub nowotworach. Aktywne składniki rośliny mogą mieć również pozytywny wpływ na rozwój choroby Alzheimera, a także na problemy trawienne i utratę wagi.

W jakich dolegliwościach można stosować kurkumę?

Kurkumina, główny składnik aktywny, jest szczególnie ważna dla pozytywnego wpływu kurkumy na zdrowie. Ma ona wiele zalet zdrowotnych. Na przykład, może łagodzić ból i wspomagać leczenie dolegliwości. Poniżej przedstawiono niektóre dolegliwości i choroby, w przypadku których roślina lecznicza może mieć działanie łagodzące.

Stwardnienie rozsiane

Podobnie jak w przypadku wielu innych chorób, działanie przeciwzapalne kurkuminy może być korzystne również w stwardnieniu rozsianym. Choroba ta jest spowodowana przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniem ośrodkowego układu nerwowego, które uszkadza barierę krew-mózg.

Przeczytaj również:  Rostil – opinie, skład, cena, gdzie kupić?

Dzięki właściwościom przeciwutleniającym kurkuma może powstrzymać rozwój stanu zapalnego i złagodzić jego objawy. Jednak w przypadku poważniejszych chorób należy zawsze skonsultować się z lekarzem specjalistą.

Choroba Alzheimera

Choroba Alzheimera jest obecnie powszechnie występującym schorzeniem, zwłaszcza w zachodnich krajach uprzemysłowionych. Konwencjonalne leki często mają poważne skutki uboczne i są drogie. Kurkuma może stanowić odpowiednią alternatywę i wsparcie.

W najnowszych badaniach potwierdzono, że aby osiągnąć ten efekt, należy pokonać barierę krew-mózg. Regularne spożywanie tej azjatyckiej przyprawy ogólnie poprawia wydajność pamięci.

Rak

Wiele badań wykazało, że kurkumina ma pozytywny wpływ na prawie wszystkie rodzaje nowotworów. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające może zapobiegać nowotworom i uniemożliwiać mutację komórek wrażliwych w komórki rakowe.

Ponieważ kurkumina zawarta w kurkumie stymuluje układ odpornościowy, może również pomóc w hamowaniu powstawania i rozprzestrzeniania się przerzutów. Ponadto może wspomagać radioterapię i chemioterapię poprzez zwiększanie przepuszczalności błon komórkowych komórek nowotworowych.

Reumatyzm

Reumatyzm jest przewlekłym, zwyrodnieniowym zapaleniem stawów. Pacjenci z tą chorobą mogą również skorzystać z przeciwzapalnego działania kurkumy.

Pomaga także w redukcji wolnych rodników i ochronie komórek przed uszkodzeniem. Kurkumina może złagodzić ból i obrzęk stawów. Składnik aktywny może zatem zapobiegać zużywaniu się stawów.

Choroba zwyrodnieniowa stawów

Uważa się, że rola kurkumy w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów jest szczególnie dobrze zbadana i przeanalizowana. Z jednej strony składnik aktywny może znacznie zwiększyć zakres ruchu w stawie, a z drugiej strony może mieć pozytywny wpływ na ból związany z chorobą.

W porównaniu z ibuprofenem lub innymi środkami przeciwbólowymi, badania wykazały również, że leczenie azjatyckim superfoods ma stosunkowo niewiele lub bardzo niewiele skutków ubocznych.

Zapalenie stawów

Ponieważ zapalenie stawów jest stanem zapalnym stawów, kurkumina może mieć pozytywny wpływ na tę chorobę ze względu na swoje działanie przeciwzapalne. Kurkuma może również łagodzić ból i poprawiać ruchomość stawów.

W przeciwieństwie do konwencjonalnych leków przeciwzapalnych, ta ziołowa alternatywa nie ma prawie żadnych skutków ubocznych. Leki konwencjonalne mogą powodować uszkodzenie nerek, wątroby lub żołądka, a także problemy sercowo-naczyniowe, jeśli są przyjmowane przez dłuższy czas.

Utrata wagi

Kurkuma może pomóc w utracie wagi, ponieważ kurkumina stymuluje metabolizm i produkcję soków żołądkowych. Gorzkie związki zawarte w roślinie przyprawowej zmniejszają również ochotę na słodycze.

Zwiększone trawienie tłuszczów dzięki zwiększonemu wytwarzaniu żółci może prowadzić do zwiększonego wydalania tłuszczu, podczas gdy zapobiega się magazynowaniu komórek tłuszczowych. Kurkumina może zmniejszyć syntezę tych kwasów tłuszczowych i zniszczyć komórki tłuszczowe.

Choroby układu trawiennego

Kurkuma może skutecznie zwalczać problemy trawienne, takie jak ucisk w żołądku, wzdęcia, powolne trawienie lub uczucie ciężkości w żołądku. Kurkumina wspomaga wytwarzanie żółci i soku żołądkowego, co pobudza trawienie.

Poprzez stymulowanie produkcji enzymów trawiennych w trzustce i żołądku tłuszcze są rozkładane na kwasy tłuszczowe. Następnie mogą one zostać wchłonięte w jelicie cienkim. Ze względu na dobrą rozpuszczalność kurkuminy w tłuszczach, kurkumę należy przyjmować z oliwą z oliwek (lub innymi olejami), aby mogła być lepiej wchłaniana przez organizm.

Obniżenie poziomu cukru we krwi

Regularne spożywanie kurkumy pomaga regulować poziom cukru we krwi i zapobiega jego skokom. Spożywanie kurkuminy pomaga również zapobiegać cukrzycy, która jest spowodowana upośledzoną tolerancją glukozy.

Obniża poziom cholesterolu

Podwyższony poziom cholesterolu może być spowodowany zbyt dużą ilością węglowodanów, dietą wysokotłuszczową, stresem, brakiem witaminy C lub przyjmowaniem niektórych leków. Jednak powszechnie stosowane leki na te schorzenia mogą mieć wiele skutków ubocznych.

Przeczytaj również:  Mikroorganizmy EM

Kurkumina może obniżyć poziom złego cholesterolu i zwiększyć poziom jego korzystnej odmiany. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym kurkuma może również zmniejszać ryzyko miażdżycy tętnic.

Choroby pęcherzyka żółciowego i wątroby

Kurkuma wspomaga przepływ żółci i dlatego może być skuteczna w chorobach dróg żółciowych. Może zapobiegać rozwojowi marskości lub zwłóknienia wątroby związanego z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.

Kurkumina jest w stanie przerywać włókna kolagenowe odpowiedzialne za powstawanie blizn w wątrobie. Może to zapobiec rozwojowi niealkoholowego stłuszczenia wątroby, nawet w przypadku nadwagi.

Zapalenie wątroby lub pęcherzyka żółciowego można również zwalczać dzięki przeciwwirusowemu i przeciwbakteryjnemu działaniu tego wszechstronnego środka. Może również wspomagać układ odpornościowy.

Czy kurkuma jest zdrowa?

Dzięki swoim właściwościom leczniczym kurkuma jest często nazywana superżywnością. Dzieje się tak dzięki wielu zdrowym składnikom. Spośród ponad 90 zidentyfikowanych do tej pory składników, następujące odgrywają szczególnie ważną rolę:

  • Kurkuma zawiera szczególnie dużo białka. 100 gramów sproszkowanego korzenia zawiera 5 gramów białka. Dla porównania, pomidor zawiera tylko połowę tej ilości.
  • Korzeń zawiera również duże ilości żelaza. Jest zatem dobrym źródłem żelaza dla wegetarian i wegan.
  • Wapń zawarty jest w kurkumie w stężeniu dwukrotnie wyższym niż np. w pomidorach czy groszku.
  • Zingiberen jest olejkiem eterycznym występującym we wszystkich roślinach imbiru. Ma właściwości antybiotyczne.
  • Turmeron to kolejny olejek eteryczny, który nadaje aromatycznej bulwie korzeniowej charakterystyczny smak.
  • Kurkumina jest najważniejszym aktywnym składnikiem kurkumy. Należy do kurkuminoidów i jest odpowiedzialna za żółty kolor. Kurkumina ma właściwości antyoksydacyjne i służy roślinie do obrony przed patogenami, bakteriami i drapieżnikami. Ponadto ta substancja roślinna jest słabo rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że jest słabo wchłaniana przez organizm. Jest jednak łatwo rozpuszczalny w alkoholu i tłuszczach. Kurkumina wchodzi w reakcję z piperyną zawartą w pieprzu. Połączenie jej z piperyną zwiększa biodostępność i poprawia wchłanianie w organizmie.

Jak należy przyjmować kurkumę?

Ta pożywna i bogata w witaminy przyprawa może być przyjmowana w różnych postaciach. Najbardziej znane z nich to:

  • Tabletki z kurkumy
  • Kapsułki z kurkumą
  • Kurkuma w proszku
  • Herbata z kurkumy
  • Korzeń kurkumy

Dawkowanie kurkumy w proszku jest bardzo proste. Minusem jest to, że trzeba się upewnić, że przyjmuje się odpowiednią ilość leku. Kupując kurkumę w proszku, należy zawsze upewnić się, że jest ona czysta, a więc nie zawiera żadnych zbędnych składników.

W celu ukierunkowanego leczenia niektórych dolegliwości zaleca się przyjmowanie tabletek lub kapsułek. Zawierają one szczególnie wysokie stężenie składnika aktywnego.

Oprócz klasycznego zastosowania w medycynie, kurkuma może być również używana w kuchni w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia. Bulwa korzeniowa jest obrana i może być używana w stanie świeżym lub suszonym.

Korzeń może być również wykorzystywany do sporządzania napojów. Aby zaparzyć herbatę, wystarczy odkroić dwa lub trzy plasterki i zalać je wrzątkiem. W razie potrzeby dodaj odrobinę imbiru.

Innym popularnym napojem jest kurkumowe latte, znane również jako złote mleko. Wystarczy podgrzać mleko w garnku i dodać kurkumę w proszku, starty imbir, pieprz i miód.

Oczywiście, kurkumę można również stosować do przyprawiania różnych potraw. Jeśli używa się świeżych bulw, ich smak jest znacznie bardziej gorzki i pikantny. Superżywność jest stosowana głównie w kuchni azjatyckiej jako składnik słynnej przyprawy curry.

Ponadto ten uniwersalny produkt azjatycki można stosować do przyprawiania ryżu i makaronu, a także do sosów i zup. Przyprawa ta nadaje się również do drobiu, ryb i owoców morza.

Przeczytaj również:  Niedobór serotoniny

Dla kogo przeznaczona jest kurkuma?

Spożywanie rośliny w każdej postaci jest odpowiednie dla prawie wszystkich. Jednak niektóre grupy ryzyka nie powinny stosować tej przyprawy. Małe dzieci mają bardzo wrażliwe żołądki i nie powinny spożywać ostrych przypraw, takich jak curry.

Można jednak stopniowo zapoznawać dziecko z nowymi pokarmami i sprawdzać ich tolerancję. Gotowanie z kurkumą nie stanowi tutaj problemu. Kobiety w ciąży i karmiące piersią są często wrażliwe na silne przyprawy, dlatego należy unikać stosowania leku w tym okresie.

Jakie są skutki uboczne stosowania kurkumy?

Jak większość leków i suplementów diety, ten suplement może mieć łagodne skutki uboczne. Mogą one wystąpić na przykład w przypadku przyjmowania nadmiernych dawek przyprawy przez długi okres czasu. Jeśli przyjmuje się zwykłe ilości kurkumy, zazwyczaj nie występują żadne skutki uboczne.

Jednak w przypadku przekroczenia zalecanej dawki dobowej przez dłuższy czas może wystąpić biegunka. Jeśli masz bardzo wrażliwy żołądek, przyjmowanie tej przyprawy może również powodować problemy żołądkowe, takie jak skurcze.

W rzadkich przypadkach przyjmowanie zbyt dużych ilości tego superżywności przez długi okres czasu może sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych lub żółciowych. Nadmierne dawki mogą również powodować bóle głowy lub wysypki skórne.

Zaleca się również ostrożność przy mieleniu korzenia kurkumy na proszek, ponieważ żółty kolor może silnie zabarwić skórę. Dlatego podczas pracy z korzeniem w postaci nieprzetworzonej należy zawsze zakładać rękawiczki.

Nie jest to efekt uboczny, a raczej nieprzyjemny skutek uboczny przetwarzania bulw, ale może być dokuczliwy. Jeśli na skórze pojawią się plamy, można je usunąć, kilkakrotnie myjąc ręce.

Jaka ilość kurkumy jest zdrowa?

Nauka nie zaleca uniwersalnego dawkowania tradycyjnego suplementu diety. Zalecana ilość jest często uzależniona od poszczególnych dolegliwości.

Ponieważ kurkuma opuszcza organizm po bardzo krótkim czasie, należy ją przyjmować regularnie w ciągu dnia. Najlepiej jest przyjmować tę azjatycką przyprawę w połączeniu z czarnym pieprzem, aby zwiększyć biodostępność kurkuminy, głównego składnika aktywnego.

Podsumowanie

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania kurkumy zostały naukowo udowodnione. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym przyprawa ta może być stosowana na przykład w leczeniu problemów żołądkowo-jelitowych i uszkodzeń komórek. Jednak w przypadku utrzymujących się problemów zdrowotnych należy zawsze skonsultować się z lekarzem.

Suplement rzadko wywołuje skutki uboczne, w zdecydowanej większości przypadków tylko wtedy, gdy jest niewłaściwie dawkowany. Może powodować biegunkę i problemy żołądkowe. Jednak w przypadku niektórych grup ryzyka, takich jak dzieci i kobiety w ciąży, należy zwrócić uwagę na pewne kwestie związane z przyjmowaniem leku. W zdecydowanej większości przypadków kurkuma i jej główny składnik aktywny kurkumina są jednak nieszkodliwe dla zdrowia i sprzyjają dobremu samopoczuciu. Inne dane w tym badania na temat kurkumy można odnaleźć pod adresem https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric oraz na https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-662/turmeric pod którym opublikowano inne właściwości.

Alicja Król

✓ Zweryfikowany
Alicja Król

Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.

Autorem artykułu jest Alicja Król

Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *