Rokitnik – Opinie i właściwości. Cena i gdzie kupić?

Rokitnik to roślina, która znana była już w starożytności. Według chińskiego przysłowia systematyczne spożywanie rokitnika miało uzdrawiać krew. W Polsce jego popularność wciąż rośnie, aczkolwiek w dalszym ciągu niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak wiele właściwości odżywczych ma ta roślina. Ten niepozorny krzew kryje w sobie wiele substancji, które mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie. Dzięki dużej wartości odżywczej rokitnik znalazł swoje zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i kosmetologii.

Rokitnik – charakterystyka

Rokitnik pospolity (Hippophae rhamnoides L.) to krzew ozdobny, uprawiany głównie amatorsko lub w celach leczniczych. Roślina ta należy do rodziny oliwkowatych i już w starożytności znana była jako dobry środek, stosowany w leczeniu ran oraz wielu ówczesnych schorzeń. O jego popularności w dawnych czasach świadczą wyniki wykopalisk archeologicznych, prowadzonych w różnych miejscach świata, także na terenach dawnych imperiów. Historię rokitnika tworzą również przekazywane z pokolenia na pokolenie opowieści i legendy, w których niejednokrotnie można znaleźć informacje o tym cudownym krzewie. Do dzisiaj dostępnych jest wiele opracowań, dotyczących zastosowania i właściwości leczniczych rokitnika. Choć w Polsce roślina ta znana jest od dawna, na jakiś czas odeszła w zapomnienie, jednak w ostatnich latach znów wróciła do łask, dzięki czemu coraz częściej możemy spotkać produkty na bazie rokitnika i wykorzystać je w celach zdrowotnych. Niezwykłe właściwości rokitnika w medycynie naturalnej stosowane były między innymi w celu zwiększenia odporności organizmu ludzkiego na różne choroby, jak również do ich leczenia. Produkty z rokitnika stosowano także w żywieniu zwierząt, aby poprawić ich kondycję zdrowotną.

Krótko o historii rokitnika

Krzew rokitnika znany jest od tysięcy lat. Najwcześniejsze wzmianki o tej roślinie pochodzą ze starożytnych pism tybetańskich. Właściwości rokitnika zostały docenione przez uzdrowicieli z różnych miejsc świata, którzy stosowali jego owoce w celach wzmacniania odporności i leczenia u ludzi i zwierząt. Do Europy rokitnik został sprowadzony przez Aleksandra Wielkiego. Podczas jednej z wypraw jego wojownicy zauważyli, iż konie spożywają coś, przypominającego jagody, i że to pożywienie pozytywnie wpływa na ich kondycję zdrowotną. Postanowili sami spróbować tej ciekawej rośliny i w taki sposób odkryli jej właściwości na ludzki organizm. Od tego czasu rokitnik wykorzystywany był w medycynie bardzo często, choć na przestrzeni lat bywał zapominany i na nowo przywracany. Ostatni jego powrót do chwały miał miejsce w latach 80 XX wieku, po wybuchu elektrowni atomowej w Czarnobylu, gdyż okazało się, że może zmniejszać skutki choroby popromiennej oraz działa leczniczo na poparzenia. Od tego czasu, po dziś dzień, rokitnik zdobywa coraz większą popularność i coraz częściej słyszy się o tym, że ktoś wybiera go w celach profilaktycznych i prozdrowotnych.

Jak wygląda rokitnik?

Jest to dość wysoki, kolczasty krzew, który tworzy rozległe gąszcze. Zakwita wiosną, wypuszczając drobne, żółte kwiatki, które są „przytulone” do gałązek. Jego liście są długie i wąskie, z wierzchu mają kolor oliwkowozielony, a pod spodem srebrzysty. Najpiękniej rokitnik wygląda w momencie, gdy na gałęziach pojawiają się złociste owoce, które mogą utrzymywać się na roślinie przez całą zimę.

Warto zaznaczyć, iż rokitnik to roślina częściowo chroniona. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 roku, rokitnik zwyczajny znalazł się na liście gatunków roślin dziko występujących, objętych częściową ochroną. W Polsce rokitnik rośnie dziko wzdłuż linii brzegowej Bałtyku oraz w Pieninach. W tych miejscach nie można jednak zbierać jego owoców. Legalnie można to robić tylko z krzewów uprawnych.

Rokitnik – właściwości

Rokitnik to roślina, charakteryzująca się odżywczym składem, który sprawia, że ma ona mnóstwo właściwości zdrowotnych. W składzie rokitnika znajdziemy takie substancje jak:

  • antyoksydanty;
  • flawonoidy;
  • aminokwasy;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • minerały: potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń, krzem;
  • witaminy: A,C,D,E,K,PP, witaminy z grupy B;
  • prowitaminy.

Antyoksydanty

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to związki chemiczne, występujące w przyrodzie i charakteryzujące się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Wśród ich dobroczynnego działania wyróżnia się między innymi zmniejszenie ryzyka cukrzycy i chorób serca, a także spowalnianie procesów starzenia organizmu poprzez neutralizację nadmiaru wolnych rodników. To samo działanie może sprzyjać także redukcji ryzyka rozwoju nowotworów.

Przeczytaj również:  Matcha Slim NIE KUPUJ przed przeczytaniem recenzji! Nowe Opinie

Flawonoidy

Flawonoidy to związki, które także wykazują działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że biorą udział w zwalczaniu wolnych rodników oraz redukcji uszkodzeń, związanych ze stresem oksydacyjnym. Wiele flawonoidów wykazuje aktywność przeciwalergiczną i przeciwzapalną. Związki te znane są także ze swoich właściwości przeciwmiażdżycowych i przeciwcukrzycowych, a dodatkowo działają moczopędnie i wykazują zastosowanie w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera.

Aminokwasy

Są to związki organiczne, pełniące wiele funkcji w organizmie. Wyróżniamy aminokwasy endogenne, takie, które organizm człowieka syntezuje samodzielnie oraz aminokwasy egzogenne, których nie ma możliwości wytwarzać i trzeba dostarczać je z zewnątrz. Aminokwasy potrzebne są do prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych, takich jak budowa białek oraz synteza hormonów czy neuroprzekaźników. Wśród właściwości poszczególnych aminokwasów, wyróżniamy ogólną poprawę sprawności fizycznej wraz z działaniem na zdrowy wzrost mięśni, poprawę nastroju i snu oraz wpływ na funkcje immunologiczne organizmu.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Ich zawartość stanowi ważny składnik oleju z rokitnika. Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią w ciele człowieka wiele istotnych funkcji. Są składnikiem tkanki mózgowej, siatkówki oraz komórek nerwowych. Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Poprawiają działanie układu krążenia oraz funkcjonowanie układu odpornościowego.

Witaminy i minerały

Witaminy oraz minerały to związki, które poprawiają ogólną kondycję organizmu. Ich duża zawartość w rokitniku sprawia, że jest to substancja pełnowartościowa, która zadziała prozdrowotnie, uzupełniając niedobory ważnych składników i wpływając na poprawne funkcjonowanie różnych procesów w ciele. Witaminy i minerały wzmacniają organizm i zapewniają mu lepszą odporność na stres oraz drobnoustroje, redukując więc ryzyko infekcji i zapewniając sprawniejsze działanie komórek. Ważne witaminy z grupy B wpływają na poprawne funkcjonowanie układu nerwowego, witamina A wzmacnia narząd wzroku, a witamina E jest silnym antyoksydantem.

Do celów leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, liście oraz olej z pulpy owoców lub nasion.

Oleje z rokitnika różnią się między sobą zawartością kwasów tłuszczowych, karotenoidów, fitosteroli, czy witaminy E.

Owoce rokitnika charakteryzują się kwaśnym smakiem, a zapachem nieco przypominają ananas (dlatego rokitnik nazywany jest także rosyjskim ananasem). Owoce zbierane są od sierpnia do października. W tych miesiącach sprawdzają się w kuchni, między innymi do przetworów, np. soków, dżemów, konfitur.

Owoce rokitnika znane są przede wszystkim z ilości witaminy C, jaką zawierają. Zajmują one pod tym względem bowiem drugą pozycję na liście wszystkich owoców i ustępują tylko dzikiej róży.
Oczywiście zawartość kwasu askorbinowego w owocach rokitnika może być różna i zależy od miejsca występowania rośliny:

  • owoce rokitnika rosnące na wybrzeżach mórz oraz w parkach i ogrodach zawierają średnio 200-250 mg witaminy C w 100 g.;
  • owoce rosnące na obszarach gór w Środkowej Europie zawierają aż 405-1100 mg kwasu askorbinowego.

Bogaty skład rokitnika sprawia, że stanowi on produkt idealny do stosowania w profilaktyce przeziębień oraz różnych chorób. Roślina ta może być podawana zarówno dorosłym, jak i (w odpowiednich dawkach) dzieciom. Z rokitnika można też tworzyć pełnowartościową paszę dla zwierząt.

Rokitnik – działanie

Działanie rokitnika na organizm człowieka jest bardzo szerokie. Zawarte w nim składniki odżywcze oraz duże ilości witaminy C sprawiają, że można go przyjmować zarówno w celach profilaktycznych, jak i wspomagająco w leczeniu wielu chorób.

Rokitnik wspomaga serce

Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz witaminy E i steroli roślinnych rokitnik wykazuje zdolność obniżania „złego” cholesterolu LDL, sprzyjającego powstawaniu zmian miażdżycowych, co może też przerodzić się w inne schorzenia, takie jak:

  • choroba niedokrwienna serca;
  • udar mózgu;
  • zawał serca.

Zawarty w rokitniku kwas askorbinowy bierze udział w obniżaniu ciśnienia krwi, jeżeli jest ono podwyższone. Podobne właściwości wykazuje potas, będący jednym ze składników owoców rokitnika.

Systematyczne spożywanie owoców i ekstraktów z rokitnika może zapobiegać krwawieniom. Działanie to uwarunkowane zostało zawartością witaminy K, niezbędnej do produkcji protrombiny, która odgrywa istotną rolę w krzepnięciu krwi. Rokitnik zawiera więcej witaminy K, niż znane z jej zawartości owoce, taki jak czarna porzeczka, jarzębina czy aronia.

Przeczytaj również:  Kurkuma w kapsułkach - właściwości i działanie. Jaka najlepsza kurkuma w tabletkach?

Rokitnik jest więc polecany między innymi osobom, zmagającym się z problemami z krzepnięciem krwi, jak również, cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Roślina ta sprzyja również profilaktyce nadciśnienia i związanych z nim chorób.

Olej z rokitnika na wrzody i zgagę

Osobom, cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz tym, u których często pojawia się zgaga, zaleca się stosowanie oleju z rokitnika. Substancja ta stosowana jest w oficjalnym leczeniu w wielu rosyjskich szpitalach, gdzie olej z rokitnika podaje się pacjentom, właśnie zmagającym się z wrzodami.

Rokitnik przyczynia się do zmniejszenia dolegliwości bólowych i sprzyja gojeniu się wrzodów. Na tego typu schorzenia zaleca się stosować 0,5 łyżeczki oleju rokitnikowego 3 razy dziennie na ok. 30 minut przed posiłkiem. Mimo iż właściwości oleju z rokitnika w leczeniu wrzodów są dość znane, zaleca się, aby przed rozpoczęciem przyjmowania go przy takich dolegliwościach, skontaktować się z lekarzem.

Ciekawostką jest też, że w medycynie naturalnej olej z rokitnika bywa stosowany w celu przeciwdziałania negatywnym skutkom promieni rentgenowskich oraz toksycznemu działaniu niektórych lekarstw. Rokitnik zawiera bowiem kwasy organiczne, które wykazują takie właśnie właściwości. W Rosji olej z rokitnika podawano astronautom w celu ochrony przed promieniowaniem.

Rokitnik na reumatoidalne zapalenie stawów

Rokitnik charakteryzuje się zawartością betakarotenu oraz flawonoidów, które wykazują działanie przeciwzapalne. Roślina ta może więc być wykorzystywana w stanach zapalnych:

  • układu pokarmowego;
  • śluzówki i dziąseł;
  • reumatoidalnego zapalenia stawów.

Zawarte w rokitniku substancje mogą łagodzić dolegliwości, związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów, takie jak: ból, sztywnienie, ograniczenie ruchomości stawów.

Rokitnik na problemy ze skórą

W celu przyspieszenia gojenia zmian skórnych, między innymi w przypadku oparzeń, odmrożeń czy odleżyn, wykorzystuje się napary z liści oraz olej z rokitnika. To właśnie tak stosuje się także rokitnik w przypadku, gdy chcemy zredukować uszkodzenia skóry, powstałe w wyniku promieniowania słonecznego i rentgenowskiego. Napary można stosować także przy grzybicy oraz w trudno gojących się ranach. W niektórych krajach rokitnik uznawany jest za dobry środek na uszkodzenia skóry, wynikające z promieniowania jądrowego. To właśnie po wybuchu elektrowni atomowej w Czarnobylu, rokitnik znów stał się popularny, gdyż okazało się, że pomaga on w redukowaniu skutków promieniowania.

Rokitnik w kosmetyce

Krzew rokitnika, ze względu na swoje bogate właściwości, stał się popularny także w przemyśle kosmetycznym. Ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, może być wykorzystany jako naturalny pomarańczowy barwnik, który stosowany jest do wszelkiego rodzaju kosmetyków, np. do płukanek koloryzujących włosy czy samoopalaczy.

Olej z rokitnika stanowi składnik niektórych szamponów i odżywek do włosów. Zawiera on wysokie stężenie polifenoli oraz witamin i minerałów, które wpływają na wzmocnienie i zwiększenie elastyczności kosmyków. Preparaty do włosów zawierające ekstrakty z rokitnika stosuje się także w celu zwalczania łupieżu oraz pomocniczo przy nadmiernym wypadaniu włosów. Olej z rokitnika wykazuje właściwości, wspomagające wzrost włosów, może więc być stosowany także dla zgęstnienia fryzury.

Rokitnik jako dodatek do kremów do skóry pełni rolę składnika, zapewniającego nawilżenie i skuteczną pielęgnację skóry suchej, starzejącej się. W preparatach do opalania pomaga chronić przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB.

Kremy z rokitnikiem charakteryzują się żółtawym odcieniem, jednak po otwarciu i długotrwałym stosowaniu, mogą utracić swoją barwę. Jest to związane z naturalnym procesem utleniania i nie ma wpływu na właściwości kremu.

Rokitnik – przeciwwskazania

Choć rokitnik to substancja naturalna i ma raczej bezpieczne działanie na organizm, przeciwwskazaniem do jej stosowania są:

  • stany zapalne trzustki i wątroby;
  • ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego;
  • kamica żółciowa;
  • kamica nerkowa i inne schorzenia nerek.

Zastosowanie rokitnika – jaki suplement wybrać?

Rokitnik to bardzo ciekawa roślina, która zachowuje wszystkie swoje zdrowotne właściwości niezależnie od postaci. Dzięki temu każda forma preparatu z rokitnikiem będzie dobra i trudno jest wskazać najlepszy sposób suplementacji. Wiele osób twierdzi, że warto postawić na nalewki z rokitnika, które charakteryzują się wyjątkowo dobrym smakiem.

Przeczytaj również:  Varydex krem – opinie, skład, cena, gdzie kupić?

Rokitnik w postaci soku można podawać także dzieciom. Taki napój wyróżnia się przyjemnym smakiem, często lubianym przez maluchów, można więc podawać im coś smacznego i pożywnego zarazem.

Przetwory z rokitnika zyskały uznanie dietetyków, którzy zalecają wdrożyć je do diety ze względu na silne właściwości odżywcze. Jeżeli chcemy uzupełnić swój jadłospis w cenne minerały i przeciwutleniacze, warto pomyśleć o systematycznym spożywaniu produktów z rokitnikiem.

Komu polecane są produkty z rokitnikiem?

Suplementy diety z rokitnikiem zalecane są szczególnie przy niedoborach witaminy C. Ze względu na dużą zawartość kwasu askorbinowego w rokitniku, spożywanie owoców lub soku z rośliny, może stanowić idealną formę uzupełnienia tej cennej witaminy.

Według Specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, zapotrzebowania na witaminę C wynosi średnio:

  • 40 – 50 mg dziennie u dzieci;
  • 75 mg na dobę u kobiet;
  • 90 mg dziennie u mężczyzn.

Wśród dolegliwości, w których istnieje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C, wyróżniamy:

  • zaburzenia apetytu;
  • skłonność do występowania siniaków;
  • częste infekcje;
  • rozpulchnione, krwawiące dziąsła;
  • bóle mięśni i stawów;
  • problemy z gojeniem się ran.

W okresie jesienno-zimowym rokitnik często stosowany jest w celach wzmocnienia odporności i zmniejszenia podatności na wirusy.

Warto wiedzieć, że witamina C zawarta w owocach rokitnika wyróżnia się dużą trwałością, gdyż nie rozkłada się w procesie przetwarzania i przechowywania. Dzieje się tak dlatego, że w rokitniku nie ma enzymu o nazwie askorbinaza, który rozkłada kwas askorbinowy.

Cena rokitnik

Cena produktów z rokitnikiem może się różnić w zależności od wielu czynników. Pierwszym z nich jest postać, gdyż w sprzedaży mamy nie tylko kapsułki czy sproszkowane nasiona rokitnika, ale także sok z rokitnika, jak również różnego rodzaju konfitury czy dżemy. Zazwyczaj owoce są tańsze od soku, który w wersji eko może kosztować od kilkudziesięciu nawet do ponad stu złotych za 500 ml.

Gdzie kupić rokitnik?

Rokitnik aktualnie cieszy się dość dużą popularnością, dlatego suplementy z jego zawartością, jak również owoce rokitnika czy sok z rokitnika kupimy w większości sklepów z żywnością ekologiczną. Coraz częściej w sieciowych marketach pojawiają się tzw. zdrowe półki i tam również mogą pojawić się różne przetwory z rokitnikiem. Ten zdrowotny składnik dostępny jest oczywiście również w aptekach, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych oraz w sklepach z suplementami diety.

Rokitnik – podsumowanie

Rokitnik to ozdobny krzew, którego owoce charakteryzują się dużą wartością odżywczą. Choć roślina ta znana jest od wieków, na przestrzeni lat była zapominana i ponownie powracała do łask. Ostatnio została spopularyzowana na nowo w latach 80 XX wieku, kiedy to doszło do eksplozji elektrowni w Czarnobylu. Okazało się bowiem, że jedną z jej właściwości jest redukcja uszkodzeń, spowodowanych promieniowaniem. W dzisiejszych czasach produkty z rokitnikiem stosowane są głównie w przypadkach niedoborów witaminy C, jak również w celu poprawy odporności i ochrony przed infekcjami. Rokitnik jest o tyle dobry, że niezależnie od jego postaci i sposobu przetworzenia, zachowuje pełnię swoich właściwości. Wśród produktów z rokitnikiem najpopularniejszy jest sok z rokitnika, znaleźć można jednak także suplementy z ekstraktem z rokitnika, suszone owoce, jak również dżemy czy konfitury z tym składnikiem. Warto pomyśleć o wdrożeniu do diety rokitnika w dowolnej postaci, chcąc poprawić swoją kondycję zdrowotną. Inne dane na temat rokitnika udostępnione zostały pod adresem https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-765/sea-buckthorn oraz na https://www.healthline.com/nutrition/sea-buckthorn-oil pod którym dostępne są badania.

Alicja Król
Alicja Król

Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.

Autorem artykułu jest Alicja Król

Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.

✓ Zweryfikowany
Alicja Król

Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *