Skutki uboczne kurkumy

Kurkuma jest uważana za tradycyjny korzeń leczniczy i znana jest ze swoich licznych pozytywnych właściwości. Ze względu na swoje cenne składniki odżywcze ma właściwości trawienne, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Nadal jednak nie ma jednoznacznych dowodów naukowych na jego właściwości lecznicze.

Po pierwsze, korzeń leczniczy może być stosowany jako aromat do potraw i dań. Poza licznymi pozytywnymi skutkami, należy również wziąć pod uwagę skutki uboczne tej rośliny. Jeśli chcesz wiedzieć, w jakich okolicznościach przyjmowanie korzenia może nie być dla Ciebie najlepszym wyborem, zebraliśmy tutaj najważniejsze informacje na temat kurkumy i skutków ubocznych.

Czym jest kurkuma?

Kurkuma jest lepiej znana pod nazwą curry. Korzeń należy do rodziny imbirowatych i jest również wykorzystywany jako roślina lecznicza. Kłącze zawiera kurkumnioidy, które są również odpowiedzialne za jego efektowny żółty kolor. Wyizolowany aktywny składnik korzenia kurkumy, kurkumina, jest odpowiedzialny za jej właściwości lecznicze i działanie, ale także za skutki uboczne.

Ważne fakty w skrócie

  • Tolerancja rośliny leczniczej jako przyprawy jest uważana za bardzo bezpieczną i nieszkodliwą. Jednak przyjmowanie większych ilości może powodować problemy żołądkowo-jelitowe u ludzi. Ze względu na działanie kurkuminy, kobiety w ciąży i osoby cierpiące na kamicę żółciową powinny unikać preparatów z kurkumy.
  • Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Uważa się, że ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i inne prozdrowotne.
  • Dowody naukowe na lecznicze właściwości rośliny są ograniczone. Niektóre badania wykazują pozytywne efekty, ale jest to “tylko” żywność i nie można jej zrównywać z lekami.

Działanie kurkumy i skutki uboczne: co należy wiedzieć

Poniżej znajduje się podsumowanie najważniejszych informacji, które są potrzebne, aby móc jak najlepiej ocenić zalety i wady zażywania tej znanej rośliny leczniczej. Poniżej znajdziesz również wiele faktów na temat kurkumy i skutków ubocznych.

Jak kurkuma działa w organizmie?

W medycynie tradycyjnej korzeń ten od dawna uważany jest za środek przeciwzapalny, przeciwutleniający i obniżający poziom cholesterolu. Ponadto przyprawa ta może poprawiać trawienie i zapobiegać wzdęciom. Zaleca się jednak ostrożność przy stosowaniu tej rośliny leczniczej: Dotychczasowe badania nie są jednoznaczne, a ich znaczenie jest ograniczone.

Kurkuma jest suplementem diety, a jej działanie w zapobieganiu, łagodzeniu i leczeniu chorób jest ograniczone. Ponadto krytycznie oceniono biodostępność rośliny, ponieważ znaczna część kurkuminy jest szybko wydalana przez jelita i wątrobę. Znane pozytywne efekty działania kurkuminy wyjaśniono bardziej szczegółowo poniżej.

Łagodzenie dolegliwości żołądkowych

Biologiczne działanie kurkuminy zawartej w kurkumie może być wykorzystywane do ochrony żołądka przed zapaleniem i wrzodami. Właściwości te wynikają z naturalnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających kurkuminy.

Obniżenie poziomu cholesterolu

Kurkuma pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Ze względu na swoje właściwości obniżające poziom lipidów, kurkumina wykazuje naturalne działanie chroniące serce. Z tego względu korzeń leczniczy może być stosowany jako środek zapobiegawczy u pacjentów z wysokim ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Działanie przeciwutleniające

Właściwości antyoksydacyjne kurkumy wynikają z neutralizacji wolnych rodników. Kurkumina jest skutecznym wymiataczem ROS i innych reaktywnych form azotu. Blokując rodniki, kurkumina ma nawet właściwości antynowotworowe. Dzięki zmniejszeniu peroksydacji lipidów można lepiej kontrolować uszkodzenia DNA.

Przeciwzapalne

Kurkumina ma działanie przeciwzapalne na organizm człowieka. Regularnie stosowany obniża poziom CRP w przewlekłych procesach zapalnych w organizmie. Ponadto kurkumina obniża poziom cytokin w organizmie. Dlatego spożywanie kurkumy może mieć pozytywny wpływ na organizm w przypadku znanych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Jakie składniki zawiera kurkuma?

Kurkuma w proszku zawiera głównie 5% kurkuminy i innych kurkuminoidów. Zawiera również olejki eteryczne, żywice, białka i związki cukrowe. Są one ekstrahowane z tkanki korzenia za pomocą ekstrakcji rozpuszczalnikowej. Suplementy diety zawierają wiele różnych kombinacji poszczególnych składników. Kurkuma jest bogata w wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. Średnio:

Składniki mineralne (na 100 g kurkumy):

  • Sód: 38 mg
  • Wapń: 182 mg
  • Magnez: 193 mg
  • Potas: 2525 mg
  • Witaminy (na 100 g kurkumy)
  • Witamina B1: 150 μg
  • Witamina B2: 230 μg
  • Witamina C: 26 mg
  • Wartości odżywcze (na 100 g kurkumy)
  • Wartość kaloryczna: 1491 kJ / 356 kcal
  • Błonnik pokarmowy: 6,7 g
  • Białko: 7,8 g
  • Tłuszcz: 9,9 g
  • Węglowodany: 58,2 g
  • Cukier: 57,6 g

Jakie są skutki uboczne stosowania kurkumy?

W normalnych dawkach żółty korzeń leczniczy jest uważany za bezpieczny środek spożywczy. Jednak ze względu na złożone i różnorodne zastosowania tej rośliny oraz fakt, że dokładne procesy chemiczne zachodzące w organizmie nie zostały jeszcze zbadane, ważne jest, aby zdawać sobie sprawę z możliwych skutków ubocznych kurkumy.

Kurkumina w czasie ciąży

W czasie ciąży należy unikać przyjmowania suplementów diety zawierających kurkumę. Ze względu na wysoką dawkę preparatów, aktywny składnik kurkumina może zmieniać poziom estrogenów w organizmie. Kobiety w ciąży powinny zatem powstrzymać się od przyjmowania tych suplementów diety, ponieważ w skrajnych przypadkach mogą wystąpić skurcze macicy lub niepożądane krwawienie.

Kurkuma na znane kamienie żółciowe

Ponieważ kurkuma stymuluje produkcję i uwalnianie żółci, należy unikać suplementów zawierających tę substancję, jeśli cierpisz na kamicę żółciową. Również w tym przypadku korzeń może być bezpiecznie stosowany jako przyprawa, ponieważ ilość kurkuminy w nim zawarta jest zbyt mała, aby wywołać poważne skutki.

Częste skutki uboczne stosowania kurkumy

Każdy organizm inaczej reaguje na kurkumę. W zależności od wrażliwości i dawki, podczas stosowania lub przyjmowania rośliny leczniczej mogą wystąpić niepożądane skutki uboczne. Są to zazwyczaj dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Należą do nich:

  • Zgaga
  • Wzdęcia
  • Wymioty
  • Biegunka
  • Nudności

Jakie są alternatywy dla kurkumy?

Oprócz rośliny leczniczej zawierającej kurkuminę istnieją inne korzenie i rośliny, których właściwości lecznicze stają się coraz bardziej znane w tym kraju. Różnią się one jednak składem i działaniem, dlatego też należy przyjrzeć się bliżej alternatywom dla kurkumy. Należą do nich m.in:

  • Żeń-szeń: Żeń-szeń jest jednym z najstarszych znanych korzeni leczniczych. Uważa się, że wzmacnia i ożywia układ odpornościowy. Obecnie jest często stosowany w leczeniu stresu i zmęczenia.
  • Imbir: Imbir jest również jednym z tradycyjnych korzeni leczniczych. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w utracie wagi i przyspiesza metabolizm. W nadmiarze powoduje również problemy trawienne.

Na co należy uważać podczas stosowania kurkumy?

Ponieważ kurkumina jest słabo rozpuszczalna w wodzie, biodostępność korzenia jest niska. Kurkumina jest wchłaniana do organizmu przez jelita, ale ze względu na jej właściwości rozpuszczalne w tłuszczach, składnik ten jest szybko wydalany przez wątrobę. W związku z tym tylko 10 % jest wchłaniane przez organizm. Oznacza to, że organizm musi spożyć dużą ilość substancji, aby jej pozytywne działanie w organizmie było zauważalne.

Utrudnia to naturalne przyswajanie kurkumy jako przyprawy w wystarczających ilościach, dlatego też często stosuje się preparaty. Znacznie zwiększa to biodostępność, ponieważ otoczka kapsułki utrudnia wydalanie preparatu przez organizm. Dzięki temu jelito może lepiej przyswajać składniki.

Ponadto działanie tej substancji można wzmocnić, łącząc ją z pieprzem. W rezultacie otrzymujemy prostą mieszankę przypraw, którą można posypywać potrawy. Wprawdzie poprawia to biodostępność, ale ma też wady związane z metabolizmem.

Lepsze wchłanianie jest wynikiem podrażnienia błony śluzowej żołądka: Może to nasilać niepożądane dolegliwości żołądkowo-jelitowe, co zwykle stanowi problem w przypadku przyjmowania korzenia leczniczego. Ponadto należy wziąć pod uwagę interakcje z lekami.

Analiza

Kurkuma jest uważana za wszechstronny korzeń leczniczy o wielu pozytywnych właściwościach. Ze względu na obiecujące wartości odżywcze i długą tradycję korzeń jest często stosowany w medycynie tradycyjnej. Należy jednak pamiętać, że badania są wciąż niekompletne: dowody naukowe na lecznicze właściwości rośliny są niewystarczające, a ona sama jest nadal “tylko” żywnością.

Działanie korzenia leczniczego jest na ogół mało porównywalne z działaniem leków. Ponadto należy wziąć pod uwagę możliwe działania niepożądane. W czasie ciąży i w przypadku kamicy żółciowej należy całkowicie unikać stosowania tej substancji. Pomimo swoich właściwości trawiennych, organizm reaguje na kurkumę w różny sposób. W związku z tym można spodziewać się nudności lub biegunki.

Alicja Król

✓ Zweryfikowany
Alicja Król

Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.

Autorem artykułu jest Alicja Król

Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *