Dieta sokowa

Dieta sokowa została stworzona w celu oczyszczenia organizmu z toksyn, niestety dla wielu osób bardzo szybko stała się idealnym sposobem na zrzucenie kilogramów, ponieważ podczas jej stosowania waga szybko maleje.

Dieta sokowa, jak sama nazwa wskazuje, oparta jest na sokach i najlepiej, aby były one świeżo wyciskane, przygotowywane ze świeżych owoców u warzyw. Zastąpienie stałych posiłków płynnymi nie tylko może zapobiegać wzdęciom i nieprzyjemnemu uczuciu ciężkości w żołądku, ale zawarty w owocach i warzywach błonnik oraz witaminy, świetnie sprawdzają się jako detoksykanty. Jest to sposób żywienia, który ma przede wszystkim działanie oczyszczające i tak naprawdę dietetycy oraz lekarze zalecają dietę sokową stosować nie dłużej niż 3 dni, a jej zadaniem ma być głównie detoks organizmu. Należy zwrócić uwagę, że jest to dieta bardzo rygorystyczna, która, choć dostarczy organizmowi sporej dawki witamin, nie zapewni mu wszystkiego, czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, co może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.

Na czym polega dieta sokowa, jak się do niej odpowiednio przygotować, kto powinien ją stosować, na co trzeba uważać i czy jest to sposób odpowiedni na odchudzanie? W dalszej części artykułu odpowiemy na te pytania.

Na czym polega dieta sokowa?

Dieta sokowa zdobyła popularność jako skuteczny sposób na oczyszczenie organizmu. Nazywana jest często dietą płynną, ponieważ polega głównie na spożywaniu soków z owoców i warzyw, rezygnując tym samy z potraw o konsystencji stałej.

Zamiana stałych posiłków na jedzenie w postaci płynnej pozwala na wsparcie procesów trawiennych oraz lepsze przyswajanie składników odżywczych przez organizm. Dochodzi także do odciążenia układu trawiennego, co może przedłożyć się na redukcję wzdęć i uczucia ciężkości w żołądku.

Dieta sokowa nie powinna trwać długo. Czas odpowiedniego detoksu organizmu wynosi 1-7 dni, przy czym, jeżeli chcemy stosować ją dłużej niż 3 dni, warto wdrożyć do diety także pewne rodzaje pokarmów stałych. Łatwo zauważyć, że dieta oparta na sokach jest dietą niskokaloryczną oraz bardzo rygorystyczną, dlatego nie poleca się jej na odchudzanie, gdyż nie jest to zbilansowany sposób żywienia.

Dieta sokowa – jak się do niej przygotować?

Dieta sokowa - przygotowanie
Diety sokowej lepiej nie rozpoczynać z dnia na dzień, ponieważ nasz organizm może doznać szoku, gdy nagle z normalnego żywienia przejdziemy na przyjmowanie jedynie produktów w postaci płynnej. Przed rozpoczęciem detoksu najlepiej przeprowadzić okres przygotowawczy, podczas którego stopniowo zaczniemy rezygnować z poszczególnych składników spożywczych:

  • fast-foodów;
  • słodyczy;
  • mięsa;
  • pieczywa;
  • nabiału;
  • alkoholu;
  • napojów słodkich.

Warto postawić na spożywanie sałatek warzywnych i owocowych, początkowo w postaci stałej. Na kilka dni przed rozpoczęciem diety warto odstawić także kawę i herbatę, które nie są dozwolone podczas oczyszczania organizmu. Zamiennikiem czarnej kawy mogą być mikstury, złożone z wody oraz przypraw, takich jak imbir, cynamon czy pieprz cayenne, które to zapewnią nam odpowiednią dawkę energii, a jednocześnie wspomogą metabolizm.

Jeżeli mieszkamy z innymi dorosłymi osobami, warto je również zaangażować w detoks. Takim sposobem łatwiej będzie nam w nim wytrwać. Pokusy mogą być silne, gdy naszym zamiarem będzie przejście na dietę sokową, a w domu rozlegać się będzie zapach świeżo upieczonego ciasta.

Przeczytaj również:  Dieta Kopenhaska

Dietę sokową najlepiej rozpoczynać w miesiącach, w których w sklepach możemy znaleźć najwięcej świeżych warzyw i owoców, czyli latem lub jesienią.

Jak powinna przebiegać dieta sokowa?

Na diecie sokowej najlepiej spożywać tylko świeże soki, przygotowywane tuż przed wypiciem, ewentualnie na kilka godzin wcześniej, gdy trzymane są w odpowiednich warunkach. Dozwolone są również koktajle i smoothie, wykonywane za pomocą blendera. Tego typu produkty zachowują większą część składników odżywczych, pochodzących z owoców i warzyw, zarówno błonnika, jak i witamin i minerałów. Miażdżenie składników na koktajl zapewnia również gęstszą konsystencję napoju, dzięki czemu będzie on bardziej sycący, co może pomóc uniknąć uczucia ssącego głodu.

W trakcie diety sokowej, mającej na celu detoks organizmu, dozwolone jest tylko picie soków, herbat ziołowych oraz bulionów warzywnych. Nie spożywamy żadnych potraw w postaci stałej.

Jak długo można stosować dietę sokową? To pytanie zadaje sobie z pewnością wiele osób, które oprócz oczyszczania organizmu, chcą postawić również na jej efekty odchudzające. Ze względu na to, że jest to rygorystyczny sposób odżywiania, który nie zawiera pełni składników odżywczych, potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, nie powinno się go stosować dłużej niż 3 dni. Niektóre wersje uwzględniają dietę sokową, trwającą 5 lub 7 dni, jednak w tych wariantach należy wziąć pod uwagę dołączenie do jadłospisów pewnych produktów o konsystencji stałej, przynajmniej po pierwszych trzech dniach kuracji.

Niektórzy dietetycy zalecają, aby po 3 dniach detoksu, w dalszym ciągu kontynuować kurację sokową, jednak zacząć stopniowo przywracać normalne jedzenie, które zostało eliminowane w trakcie przygotowywanie do diety, np. produkty zbożowe, nabiał, mięso, owoce i warzywa w postaci innej niż płynna. Jeżeli zależy nam na tym, aby efekty diety utrzymać przez dłuższy czas, nie zalecamy natychmiastowego powrotu do spożywania używek, fast-foodów i słodyczy.

Każdy dzień diety powinien opierać się na 5-6 posiłkach, złożonych z soków owocowych, warzywnych lub owocowo-warzywnych. Oczywiście powinny to być napoje naturalne, bez dodatku cukru i słodzików. Zaleca się także rozpoczynanie każdego dnia od szklanki ciepłej wody z cytryną. W diecie dominować powinny soki na bazie warzyw zielonych. Soki ze słodszych owoców najlepiej spożywać w godzinach porannych, popołudniu stawiając na mniej kaloryczne kompozycje.

Dieta sokowa – wpływ na zdrowie i samopoczucie

Jednym z określeń diety sokowej, jest termin detoksykacja sokowa. Wziął się on z tego, iż głównym celem diety jest oczyszczenie organizmu, a nie zrzucenie tkanki tłuszczowej. Dieta sokowa jest dietą niedoborową i nie powinna być stosowana jako standardowy sposób odżywiania, a jedynie jako przejściowa zmiana w żywieniu, do której warto się odpowiednio przygotować, a następnie zrobić z niej dobre wyprowadzenie.

Jakie efekty zapewnia dieta sokowa? Przede wszystkim oczyszcza organizm z toksyn, stymulując procesy usuwania nagromadzonych pozostałości procesów przemiany materii, jak i trucizn, pozostałych po przetworzonej żywności, które mogą zalegać w tkankach, zaburzając poprawne funkcjonowanie organizmu. Dieta sokowa pomaga także pozbyć się nadmiaru wody z ciała i usprawnia działanie układu trawiennego, odciążając go, dzięki czemu poprawie ulega także tempo metabolizmu.

Dla wielu osób bardzo ważny jest także efekt odchudzający diety sokowej. Choć pozwala ona na szybką utratę wagi, warto zastanowić się, czym są znikające kilogramy. Otóż, jeżeli będziemy stosować dietę sokową zgodnie z zaleceniami, czyli nie dłużej niż 3-5, nawet 7 dni, nie mamy co liczyć na realną utratę kilogramów. W tym czasie ubytki na wadze będą oznaczały głównie zmniejszenie ilości nagromadzonej wody i choć jest to efekt pozytywny, nie oznacza on faktycznej redukcji tkanki tłuszczowej, jak to się wielu osobom wydaje.

Przeczytaj również:  Produkty bogate w żelazo

Oczywiście sokowa dieta stosowana przez dłuższy czas z pewnością sprzyjać będzie utracie wagi, jako następstwu spożywania mniejszej ilości kalorii. Niestety samymi sokami nie uzupełnimy dziennego zapotrzebowania naszego organizmu, a poza tym dieta sokowa jest bardzo uboga w białko, które jest niezbędne do tego, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował.

Dieta sokowa – efekty

Dieta sokowa - efekty
Głównym efektem diety sokowej jest oczywiście detoksykacja organizmu. Po czym jednak możemy poznać, że nasze ciało zostało oczyszczone z toksyn? Przede wszystkim poprawi się nasze samopoczucie, jelita zaczną lepiej pracować, pozbędziemy się zaparć i będziemy mieć więcej energii do działania. Poprawi się wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wszystko to są oznaki tego, że z naszego ciała usunięto zalegające toksyny, dzięki czemu inne procesy w ciele mogą sprawniej funkcjonować.

Do ogólnych efektów diety sokowej zaliczamy:

  • oczyszczenie organizmu;
  • utratę wagi (do 5 kilogramów);
  • usprawnienie tempa metabolizmu;
  • poprawienie trawienia;
  • oczyszczenie wątroby oraz nerek;
  • polepszenie ogólnego samopoczucia;
  • lepszą kondycję włosów, skóry i paznokci;
  • więcej energii do działania.

Kto może, a kto nie powinien stosować diety sokowej?

Dieta sokowa ma przede wszystkim wspierać detoksykację organizmu, a więc przeznaczona jest dla osób, które uważają, że takiego oczyszczenia potrzebują. Z pewnością zainteresuje ona osoby, chcące pozbyć się z ciała toksyn, zalegających w wyniku:

  • nieprawidłowej diety;
  • picia sporych ilości alkoholu;
  • palenia papierosów;
  • spożywania kawy.

Odpowiednie przygotowanie do diety sokowej i następnie jej przeprowadzenie, może stanowić wprowadzenie do przejścia na zdrową, zbilansowaną dietę i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Bardzo ważne, aby pamiętać, że celem takiego detoksu nie powinna być tylko i wyłącznie utrata wagi. Chudnięcie może być niejako efektem pobocznym oczyszczania organizmu i to detoks powinien stanowić główny cel przejścia na dietę płynną. Przebywanie na diecie sokowej przez okres dłuższy, niż jest to wskazane, może prowadzić do zaburzeń w procesach przemiany materii, co z kolei może skończyć się szybszym przybraniem na wadze po zakończeniu diety i powrocie do spożywania normalnych ilości kalorii.

Oczywiście są osoby, które w ogóle nie powinny myśleć o rozpoczęciu diety sokowej. Dotyczy to przede wszystkim cierpiących na:

  • choroby przewlekłe, np. wątroby, nerek, innych narządów;
  • zaburzenia metaboliczne, np. tolerancji węglowodanów;
  • nadciśnienie tętnicze.

Diety sokowej nie powinny stosować także osoby, wykonujące intensywne ćwiczenia lub pracę fizyczną. Nie jest ona przeznaczona także dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Na co trzeba uważać, stosując dietę sokową?

Jak każda dieta restrykcyjna, także dieta sokowa wiąże się z wieloma zagrożeniami, jeżeli nie będzie przeprowadzana poprawnie. To dlatego tak ważne jest, aby pamiętać, że została ona opracowana przede wszystkim dla oczyszczania organizmu, a nie jako sposób na odchudzanie.

Najczęstsze błędy na diecie sokowej:

  • zbyt długie przebywanie na diecie (wiąże się to z osłabieniem, związanym z przyjmowaniem zbyt małej ilości kalorii, może dojść do obniżenia tempa metabolizmu i wzrostu wagi po zakończeniu diety);
  • spożywanie słabej jakości soków (np. słodzonych soków kupionych w sklepie);
  • brak przygotowania do diety (organizm nieprzygotowany będzie częściej odczuwał głód i osłabienie, związane z dietą);
  • spożywanie soków jako dodatku do normalnej diety (niektóre osoby po prostu zaczynają pić soki, jako dodatek do standardowego sposobu żywienia. I chociaż dostarczy to ciału witamin, znajdujących się w owocach i warzywach, prawdopodobnie nie przyniesie większych efektów).

Dieta sokowa – jadłospis

Dieta sokowa - jadłospis
Jadłospis w diecie sokowej nie będzie szczególnie skomplikowany, gdyż do tworzenia soków i koktajli możemy wykorzystać różnego rodzaju owoce i warzywa. Poniżej przedstawiamy kilka prostych pomysłów:

  • zielony sok z natką pietruszki: zielone jabłko, szpinak, cytryna, ogórek, natka pietruszki;
  • zielony sok z imbirem: gruszka, imbir, szpinak;
  • zielony sok z jarmużem: zielone jabłko, seler naciowy, ogórek, imbir;
  • zielony sok z sałatą rzymską: sałata rzymska, jabłko, ananas, seler naciowy, limonka;
  • różowy sok z arbuzem: truskawki, ogórek, arbuz, mięta;
  • sok z kurkumą: ananas, pomarańcza, korzeń kurkumy;
  • sok z burakiem i marchewką: burak, marchewka, jabłko, seler naciowy, cytryna;
  • sok z wiśniami: arbuz, cytryna, wiśnie;
  • czerwone jabłko, burak, jeżyny.
Przeczytaj również:  Dieta Dash

Istnieje wiele ciekawych kompozycji, jakie można wykonać, przygotowując produkty w diecie sokowej. Najlepiej jest wyciskać soki z owoców i warzyw bardziej zwłókniałych lub pełnych pestek, takich jak: marchew, pomarańcze, granat, jarmuż. Warzywa i owoce delikatne, takie jak maliny, najlepiej miksować w całości.

Soki można wykonywać przy pomocy wyciskarki obrotowej, sokowirówki lub blendera. Najlepsze będą te, gdzie świeże warzywa i owoce zostaną po prostu zmiażdżone, gdyż w takiej postaci zachowają najwięcej wartości odżywczych.

Ile soków pić na diecie sokowej?

Napisaliśmy już o tym, że dieta sokowa jest dietą niskokaloryczną, jednak nie wyjaśniliśmy, jak powinien wyglądać dzień spożywania soków. Poniżej przedstawiamy propozycję, dotycząca tego, jak właściwie przeprowadzać dietę sokową:

  • rano po przebudzeniu: wypić szklankę wody z sokiem z cytryny i imbirem;
  • śniadanie: sok z kurkumą;
  • przed południem: 2 szklanki czystego bulionu warzywnego bez tłuszczu lub wody kokosowej bez tłuszczu;
  • II śniadanie: 2 szklanki soku z zielonych owoców i warzyw;
  • obiad: 2 szklanki dowolnego soku, najlepiej z przewagą warzyw;
  • podwieczorek: 2 szklanki soku z wiśni lub jabłka i buraka;
  • przed snem: herbata ziołowa.

Co o zawartości soku mówi jego barwa?

Warto zwracać uwagę na kolory warzyw, z których robimy soki, gdyż zazwyczaj świadczą one o obecności przeciwutleniaczy:

  • zielony – jest to barwa, zapewniana przez chlorofil, wspomagający odtruwanie organizmu. Produkty z dużą zawartością chlorofilu to między innymi: szpinak, jarmuż, awokado, ogórek, brokuł, sałata rzymska, rukola, seler naciowy, kiwi, zielone jabłka;
  • fioletowy – oznacza zawartość antocyjanów, które wspomagają krążenie krwi. Polecane produkty to: jeżyny, czarne jagody, czarne porzeczki, borówki amerykańskie, śliwki, buraki, czerwony agrest, jagody acai;
  • różowy i czerwony – wynika z obecności karotenów (przede wszystkim likopenu), które chronią organizm przed nowotworami, związanymi z hormonami. Produkty to między innymi: pomidor, arbuz, czerwony grejpfrut, truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, żurawina, jagody goi, granat, owoce dzikiej róży;
  • żółty i pomarańczowy – świadczą również o obecności karotenów (głównie beta-karotenu), chronią skórę i oczy. Znajdują się w: marchwi, dyni, mango, moreli, brzoskwini, pomarańczy, ananasie, cytrynie, kurkumie, imbirze.

Dieta sokowa – podsumowanie

Dieta sokowa oparta jest na spożywaniu soków ze świeżych owoców i warzyw, a jej głównym celem jest oczyszczenie organizmu. Odpowiedni czas jej przeprowadzania to ok. 3 dni na samych sokach i ewentualnie 4 kolejne dni z dołączeniem potraw o treści stałej. Zanim rozpoczniemy dietę sokową, warto się do niej odpowiednio przygotować, eliminując stopniowo posiłki o stałej konsystencji, takie jak mięso, nabiał, pieczywo. Podobnie po zakończeniu diety warto stopniowo wracać do normalnego żywienia.

Choć dieta sokowa pozwoli na zmniejszenie masy ciała, nie powinno się jej stosować jako sposobu na odchudzanie, gdyż jest to dieta rygorystyczna i niedoborowa. W celu odchudzania należy postawić na zdrową, zbilansowaną dietę, zawierającą odpowiednią ilość składników odżywczych, niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Zbyt długie przebywanie na diecie sokowej może prowadzić do niedoborów, osłabienia organizmu i problemów z metabolizmem.

Autorem artykułu jest Alicja Król

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *