Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ocet jabłkowy stał się popularny wśród zwolenników zdrowego trybu życia ze względu na sporą dawkę właściwości zdrowotnych. Coraz więcej mówi się o jego wpływie na szybszą utratę tkanki tłuszczowej. Ten dostępny w wielu sklepach produkt nie tylko pomaga nam urozmaicić smak wielu potraw, może także wpłynąć na złagodzenie niektórych dolegliwości żołądkowych, wspomóc trawienie oraz przyczynić się do zachowania młodego wyglądu.

Aktualnie wiele osób stosuje ocet jabłkowy na odchudzanie. Osoby walczące z nadmiernymi kilogramami, chcące zadbać o swoją sylwetkę, chętnie sięgają po ekologiczny ocet jabłkowy, korzystając z bogactwa jego właściwości. Co ciekawe, choć jest on dostępny właściwie w każdym sklepie spożywczym, możemy zrobić go także samodzielnie w domowym zaciszu. Czy ocet jabłkowy to dobry sposób na odchudzanie? Jak go spożywać, aby zgubić zbędne kilogramy? W tym artykule dowiemy się więcej na temat wpływu octu jabłkowego na procesy redukcji tkanki tłuszczowej oraz przytoczymy cenne informacje, dotyczące zdrowotnych właściwości tego produktu.

Ocet jabłkowy – jak powstaje?

Ocet jabłkowy - jak powstaje
Ocet jabłkowy jest wodnistym roztworem, produkowanym na bazie jabłek, które nadają mu specyficznego smaku i zapachu. Charakteryzuje się żółto-brązową barwą oraz tym, że jego konsystencja jest nieco mętna. Tworzy się go z wody, jabłek, drożdży oraz cukru. Jak wygląda produkcja octu jabłkowego?

Cukier przy udziale drożdży zostaje zamieniony w alkohol, który w procesie fermentacji przyczynia się do powstania z roztworu kwasu octowego, który wraz z jabłkami tworzy ocet jabłkowy. Specyfik ten znany był już kilka tysięcy lat przed naszą erą. W czasach starożytnych wykorzystywano go między innymi do wzmacniania odporności organizmu, oczyszczania wątroby i pobudzania krążenia krwi. Hipokrates polecał ocet jabłkowy łączyć z miodem, aby złagodzić kaszel i objawy przeziębienia.

Skład octu jabłkowego

Ocet jabłkowy wykazuje dużą wartość odżywczą. Bazując na jego składzie, można wywnioskować, dlaczego warto wdrożyć go do codziennej diety.

Ocet jabłkowy zawiera między innymi:

  • aminokwasy – odpowiadają za procesy biochemiczne organizmu, wpływają więc na regeneracje narządów, procesy metaboliczne, jak również działanie większości układów w ciele;
  • polifenole – wykazują przede wszystkim działanie antyoksydacyjne, a więc zwalczają wolne rodniki i chronią przed szkodliwym wpływem stresu oksydacyjnego na organizm;
  • pektyny – usprawniają prawidłowe działanie organizmu człowieka, wspomagają trawienie.

Oprócz tego ocet jabłkowy wyróżnia się także niewielkie ilości witamin i minerałów, takich jak:

  • sód – reguluje ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych, w tym krwi;
  • fosfor – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania większości komórek w organizmie;
  • żelazo – bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, chroni przed anemią;
  • magnez – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego;
  • wapń – budulec kości i zębów, bierze udział w procesach krzepnięcia krwi;
  • witamina C – oczyszcza organizm i wzmacnia odporność;
  • witaminy z grupy B – wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
  • biotyna – między innymi bierze udział w procesach krzepnięcia krwi;
  • kwas foliowy – przeciwdziała anemii, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
  • witamina A – wpływa na prawidłowe widzenie, wzmacnia odporność;
  • witamina E – jest silnym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki, hamuje procesy starzenia;
  • beta-karoten – chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.

Właściwości zdrowotne octu jabłkowego

Ocet jabłkowy - właściwości
Ze względu na bogaty skład odżywczy, ocet jabłkowy wyróżnia wieloma właściwościami zdrowotnymi. Zobaczmy, co możemy zyskać, pijąc go regularnie.

Przeczytaj również:  Ćwiczenia na pośladki

Ocet jabłkowy działa przeciwbakteryjnie

Głównym składnikiem octu jabłkowego jest kwas octowy, który ma potwierdzone działanie antybakteryjne i antyseptyczne. W medycynie naturalnej ocet jabłkowy często wykorzystywany był do odkażania ran, leczenia brodawek, grzybicy, wszy oraz infekcji ucha. Bardziej szczegółowe badania wykazały, iż ocet jabłkowy może hamować namnażanie bakterii chorobotwórczych, ale dopiero wtedy, gdy występuje w stężeniu, mogącym uszkadzać komórki skóry, dlatego nie zaleca się go stosować bezpośrednio na skórę.

Ocet jabłkowy wykorzystywany jest także jako naturalny konserwant do żywności, aby chronić pożywienie przed zepsuciem.

Ocet jabłkowy wspomaga układ krążenia

Badania na szczurach wykazały, iż spożywanie octu jabłkowego może obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów. W occie jabłkowym znajduje się także kwas chlorogenowy, który hamuje uwalnianie cholesterolu LDL, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy. Choć nie ma w tym zakresie jeszcze szczegółowych badań, szacuje się, iż regularne stosowanie octu jabłkowego może wpłynąć na zmniejszenie czynników ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Ocet jabłkowy reguluje poziom glukozy we krwi

Ocet jabłkowy reguluje poziom glukozy i zwiększa aktywność komórek na insulinę. Dlatego polecany jest w diecie osób z cukrzycą, insulinoopornością i stanem przedcukrzycowym. Za to działanie odpowiada zawarty w occie kwas octowy, a jego właściwości zostały dokładnie przebadane i udokumentowane.

Coraz więcej badań wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe octu jabłkowego. Zaleca się go także jako składnik płukanek przy bólu gardła.

Jak ocet jabłkowy działa na odchudzanie?

Ocet jabłkowy - odchudzanie
W ostatnich czasach w sieci pojawiło się sporo informacji, dotyczących działania octu jabłkowego na przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej. Okazało się bowiem, iż ocet jabłkowy wykazuje właściwości, które skutecznie mogą pomóc w wyszczupleniu sylwetki. Oczywiście trzeba pamiętać o tym, iż nie ma żadnego złotego środka, który pozwoliłby nam zrzucić wagę w krótkim czasie bez wysiłku. Jeżeli chcemy faktycznie schudnąć, zdrowo i bez efektu jojo, musimy postawić na systematyczną aktywność fizyczną oraz zbilansowaną dietę. Ocet jabłkowy natomiast może stać się częścią tej diety, być może wpływając na przyspieszenie efektów utraty wagi.

Co o działaniu octu jabłkowego na odchudzanie mówią badania naukowe? Zobaczmy.

W przeprowadzonych na dorosłych zdrowych kobietach badaniach udowodniono, iż panie, które pierwszy posiłek spożywały z dodatkiem octu jabłkowego, zjadały mniej kalorii w ciągu dnia. Grupie badawczej podawano wysokowęglowodanowe śniadanie oraz ocet lub placebo. Dalej panie miały jeść normalnie, bez liczenia kalorii, jednak zapisywać każdy posiłek. Okazało się, że panie, które spożywały ocet jabłkowy, jadły mniej średnio o ok. 200 kcal.

Ocet jabłkowy a spalanie tłuszczu

Ocet jabłkowy - spalanie tłuszczu
Składniki zawarte w occie jabłkowym mogą przyspieszać rozpad tłuszczów oraz wspomagać utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, chroniąc przed otyłością.

Zawarty w occie jabłkowym kwas chlorogenowy zmusza nasz organizm do zwiększenia wydajności energetycznej i wykorzystania zapasów energii, co przyspiesza spalanie tłuszczu. Dodatkowo kwas octowy wpływa na poprawę termogenezy, co sprawia, że organizm wykorzystuje jeszcze więcej zapasów z tkanki tłuszczowej. Badania wykazują, iż systematyczne stosowanie octu jabłkowego może przyczynić się do ekspresji genów, które odpowiedzialne są za redukcję tłuszczu w okolicy brzucha i wątroby. Co więcej, ocet jabłkowy wspomaga termoregulację trójglicerydów oraz cholesterolu.

Pektyny wspomagają trawienie i regulują przemianę materii. Ocet jabłkowy zwiększa także wydzielanie soku żołądkowego, co dodatkowo przyspiesza metabolizm, a to wiąże się z szybszym zrzucaniem wagi.

Ocet jabłkowy na odchudzanie – regulacja poziomu cukru we krwi

Już wcześniej pisaliśmy o tym, że ocet jabłkowy pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi. Cały proces przebiega dzięki zawartości kwasu octowego, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru w krwiobiegu. Działanie to zostało udowodnione i potwierdzone naukowo. Na odchudzanie działa to w taki sposób, że kwas octowy spowalnia absorpcję cukru, spożywanego z jedzeniem do krwi, tym samym zmniejszając stosunek insuliny do glukagonu. A to właśnie, gdy w naszym organizmie znajduje się zbyt duża ilość glukagonu, pojawia się większe łaknienie, którego konsekwencją często jest nadmierny przyrost masy ciała. Pijąc ocet jabłkowy zmieszany z wodą przed posiłkiem, można zmniejszyć gwałtowne skoki cukru po spożyciu dużej ilości węglowodanów. Wykazuje to korzystne właściwości nie tylko dla odchudzania, ale także dla ogólnej kondycji zdrowotnej.

Przeczytaj również:  Tabletki na odchudzanie

Ocet jabłkowy zmniejsza podjadanie

Ocet jabłkowy bogaty jest w pektyny, spowalniające opróżnianie żołądka, przez co uczucie sytości po jego wypiciu utrzymuje się dłużej. Chroni nas to przed podjadaniem, gdyż po prostu nie jesteśmy głodni. Pektyny nie tylko potęgują uczucie sytości, ale również wpływają na regulację pracy jelit i zapobiegają zaparciom. Kwas octowy wykazuje zdolność aktywacji enzymu AMPK, odpowiedzialnego za stymulację spalania tłuszczu oraz zmniejszającego odkładanie się tłuszczu w wątrobie. Sól kwasu octowego może także tłumić ośrodek w mózgu odpowiedzialny za odczuwanie głodu. Zawarte w occie jabłkowym witaminy i minerały wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, co wspomaga ogólne działanie układu pokarmowego, między innymi przemianę materii.

Jak widać, ocet jabłkowy na odchudzanie działa na kilka sposobów. Żaden z nich jednak nie stanowi cudownego rozwiązania na zrzucenie nadmiernej masy ciała. Picie octu jabłkowego może jedynie przyspieszyć efekty naszych starań, które powinny polegać na aktywności fizycznej i prowadzeniu diety opartej o deficyt kaloryczny.

Jak stosować ocet jabłkowy na odchudzanie?

Odchudzanie - ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy może wspomagać odchudzanie i wielu dietetyków zaleca wdrożenie go do codziennej diety. Nie można jednak popełnić błędu, polegającego na piciu go w nadmiernych ilościach. Chcąc zachować umiar, warto stosować się do poniższych zaleceń:

  • 1-2 łyżki stołowe octu jabłkowego wymieszać w szklance przegotowanej wody;
  • pic 1-2 razy dziennie, najlepiej raz na czczo i drugi raz w ciągu dnia przed posiłkiem.

Oczywiście ocet jabłkowy w diecie ma znacznie szersze zastosowanie. Doskonale sprawdza się jako dodatek do różnych potraw, np. sałatek, jak również do marynowania mięsa, warzyw czy ryb.

Chcąc osiągnąć jakiekolwiek efekty spożywania octu jabłkowego, należy go dołączyć do jadłospisu i pić systematycznie. Osoby, które nie lubią smaku octu lub borykają się z problemami żołądkowymi, mogą postawić na dostępne w aptekach suplementy z zawartością octu jabłkowego. Dla takich osób ta forma spożywania produktu może być łatwiejsza.

Czy samo picie octu jabłkowego pomoże nam schudnąć?

Jednym z najpowszechniejszych błędów osób, które decydują się na picie octu jabłkowego, jest oczekiwanie cudownych rezultatów. W naszych artykułach wielokrotnie podkreślamy, że, o ile istnieją sposoby, które mogą wspomóc odchudzanie, żaden z nich nie jest złotym środkiem na pozbycie się nadmiaru kilogramów.

Ocet jabłkowy zalecany jest przez dietetyków ze względu na jego właściwości, wspomagające przemianę materii i trawienie oraz regulację cukru we krwi i możliwości ograniczania gromadzenia się tłuszczu w tkankach. Niewiele jednak to nam pomoże, jeżeli wciąż będziemy spożywać nadprogramowe ilości niezdrowego jedzenia i nie zadbamy o deficyt kaloryczny, który jest podstawą każdego odchudzania.

Osoby, które zdecydowały się na zdrową, zbilansowaną dietę redukcyjną i wdrożyły systematyczną aktywność fizyczną do tygodniowego planu, pijąc ocet jabłkowy, mogą zauważyć wiele korzyści zdrowotnych, w tym przyspieszenie efektów odchudzania. I o ile samo picie octu jabłkowego może wspomóc trawienie i sprawić, że będziemy czuć się lepiej, nie wystarczy to do tego, aby skutecznie i zdrowo schudnąć.

Jaki ocet jabłkowy wybrać?

Nie każdy ocet jabłkowy dostępny w sklepie ma takie same właściwości. Jeżeli chcemy skorzystać z jak największych dobrodziejstw tego produktu, najlepiej kupić ocet jabłkowy niefiltrowany. Charakteryzuje się on mętną strukturą i najczęściej znajdziemy go na półkach ze zdrową żywnością. Najwyższą jakość ma ocet jabłkowy powstały w wyniku naturalnego procesu fermentacji całych jabłek, czyli wraz z miąższem, skórką i pestkami. Taki produkt wolny będzie od pestycydów i chemikaliów. Oczywiście nikomu nie trzeba chyba przypominać, aby wybierać ocet jabłkowy, niezawierający sztucznych dodatków i barwników.

Przeczytaj również:  Keto Light - Opinie i analiza koktajlu na odchudzanie

Ocet jabłkowy jest raczej łatwo dostępny, ale jeżeli chcemy mieć pewność, że pijemy prawdziwe dobro, możemy sami sobie przyrządzić taki ocet.

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy
Do wykonania octu jabłkowego nie potrzebujemy specjalnych technologii, a jego wykonanie jest stosunkowo proste.

Składniki na ocet jabłkowy:

  • 1 kg jabłek;
  • 10 dag cukru;
  • 1 litr wody;
  • 1 dkg drożdży.

Wykonanie:

Jabłka umyć i pokroić (nie usuwamy skórek). Zalać litrem przegotowanej wody z cukrem. Dodać pokruszone drożdże. Wszystko najlepiej robić w większym słoiku, który następnie przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką. Słój odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 10 dni, pamiętając o tym, aby codziennie zamieszać miksturę.

Po upływie 10 dni, przez gazę odcedzamy płyn. Następnie ocet jabłkowy powinien przebywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu jeszcze przez czterdzieści pięć dni. Następnie mieszaninę można porozlewać do butelek.

Chcąc mieć pewność jak najlepszej jakości przygotowanego przez nas octu jabłkowego, najlepiej wykorzystać do jego przygotowania jabłka z upraw ekologicznych. Ważne, aby nie były one pryskane, gdyż przecież przygotowujemy ocet z jabłek wraz ze skórką. W przypadku, gdy przy jabłkach stosowana była chemia, podczas produkcji octu jabłkowego może pojawić się pleśń. W takim przypadku oznacza to, że płyn nie jest już zdalny do użytku i należy się go pozbyć. Trzeba wtedy również wyparzyć dokładnie wszystkie naczynia i sztućce, które miały kontakt z jego zepsutą postacią. Dlatego właśnie warto wybierać jabłka ze sprawdzonego źródła, najlepiej bezpośrednio od samego sadownika.

Jeżeli wydaje nam się, że wyprodukowany przez nas ocet jabłkowy jest zbyt słaby, warto powtórzyć cały proces, ponownie wrzucając do płynu jabłka. Wszystkie zakończone octy należy systematycznie sprawdzać, gdyż w butelkach, które zostały zakręcone zbyt wcześnie, może dojść do zbierania się gazu. Musimy wtedy lekko rozszczelnić nakrętkę, aby gaz mógł się ulotnić.

Ważne: Octu jabłkowego nie powinno się wytwarzać w miejscu, w którym tworzy się wino domowej roboty. Bakterie octowe mogą unosić się w powietrzu i doprowadzić do powstania octu z wina.

Tak przygotowany ocet jabłkowy po rozcieńczeniu nadaje się do picia. Produkując go w domu, zawsze będziemy mieli pewność, że spożywamy produkt naturalny bez sztucznych dodatków.

Efekty systematycznego picia octu jabłkowego

Ocet jabłkowy - efekty
Regularne picie octu jabłkowego może usprawnić odchudzanie, jeżeli połączymy to z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną. Nie jest to jednak jedyna zaleta systematycznego stosowania takiej mikstury. Osoby, które zdecydowały się na dołączenie octu jabłkowego do diety, potwierdzają, iż po kilku dniach zauważyło efekty w postaci:

  • większego poziomu energii;
  • spokojniejszego snu;
  • mniejsze odczuwanie głodu;
  • ogólna poprawa samopoczucia.

Wielu ekspertów z zakresu zdrowego żywienia zaleca dodawać ocet jabłkowy do codziennej diety. Oczywiście należy zachować umiar i nie liczyć na to, że samo picie octu jabłkowego przyniesie jakieś cudowne rezultaty.

Ocet jabłkowy na odchudzanie – podsumowanie

Ocet jabłkowy to specyfik, który warto wdrożyć do codziennej diety, ze względu na jego właściwości, wspomagające odchudzanie. I tutaj warto zaznaczyć, że jest to tylko pomoc w zrzucaniu tkanki tłuszczowej, a nie złoty środek na schudnięcie. Ocet jabłkowy może przyczynić się do przyspieszenia efektów starań redukcyjnych poprzez usprawnienie trawienia, ograniczenie odkładania się tłuszczu w tkankach oraz uregulowanie ilości cukru we krwi.

Ocet jabłkowy ma wiele właściwości odżywczych, które potwierdzają pozytywne aspekty stosowania go w codziennej diecie. Należy jednak spożywać go z umiarem i jako element zdrowej, zbilansowanej diety. A jeżeli zależy nam na faktycznym schudnięciu, oprócz codziennego picia octu, powinniśmy postawić na deficyt kaloryczny w diecie oraz regularną aktywność fizyczną.

Autorem artykułu jest Alicja Król

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *