Ile kalorii ma cebula? Wartości odżywcze.

Cebula należy do roślin z rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Azji Środkowej, ale dziś jest uprawiana w każdym regionie świata. Charakteryzuję cebule fakty, że ma stosunkowo duże wymagania związane z uprawą. Jest wyjątkowo wrażliwa na małe ilości składników pokarmowych czy wody. Rośnie najlepiej na glebach próchniczych oraz matach. Istnieje wiele odmian cebuli, różnią się one wymaganiami co do gleby, wyglądem oraz kulinarnym zastosowaniem.

Wartość odżywcza cebuli

Cebula wartości odżywcze

Wartość odżywcza cebuli w 100 gramach produktu.

  • Wartość energetyczna- 40 kcal
  • Białko- 1,10 g
  • Tłuszcz ogółem- 0,10 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone- 0,042 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone- 0,013 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone- 0,017 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 – 0,002 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-6 – 0,015 g
  • Węglowodany- 9,34 g
  • Błonnik pokarmowy- 1,7 g
  • Witamina A- 2 I.U.
  • Witamina D- 0 I.U.
  • Witamina E- 0,02 mg
  • Witamina K1- 0,4 µg
  • Witamina C- 7,4 mg
  • Witamina B1- 0,046 mg
  • Witamina B2- 0,027 mg
  • Witamina B3 (PP)- 0,116 mg
  • Witamina B6- 0,120 mg
  • Witamina B9 ( kwas foliowy)- 19 µg
  • Witamina B12- 0 µg
  • Witamina B5 ( kwas pantotenowy)- 0,123 mg
  • Wapń- 23 mg
  • Żelazo- 0,21 mg
  • Magnez- 10 mg
  • Fosfor- 29 mg
  • Potas- 146 mg
  • Sód- 4 mg
  • Cynk- 0,17 mg
  • Miedz- 0,04 mg
  • Mangan- 0,13 mg
  • Selen- 0,5 µg
  • Fluor- 1,1 µg
  • Cholesterol- 0 mg
  • Fitosterole- 15 mg

W 100 gramach cebuli znajdziemy 40 kcal, pochodzących głównie z węglowodanów oraz prawie 2 gramy błonnika pokarmowego. Wartości te mogą się nieznacznie różnić w zależności od stopnia jej dojrzałości czy gatunku cebuli.

Cebula posiada niski indeks glikemiczny i może być bez obaw stosowana w ramach diety odchudzającej. Ma mało kalorii i minimalne ilości tłuszczu. Istnieją jednak przeciwwskazania do jej spożywania. Dobrze skomponowany jadłospis powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, kondycję, samopoczucie i wygląd. Cebula powinna być uwzględniania w codziennych posiłkach.

Właściwości lecznicze i zdrowotne cebuli

Cebula kcal
Cebula posiada właściwości wzmacniające odporność i bakteriobójcze. Posiadają je również fitoncydy, czyli składniki lotne, które są uwalniane przy miażdżeniu, tarciu czy krojeniu cebuli, jak i nielotne związki znajdujące się w samym miąższu. Dzięki właściwością bakteriobójczym cebula pomaga gojenie się ran, poprzez ich dezynfekcję. Nazywa jest naturalnym antybiotykiem.

Dodatkowo, cebula posiada właściwości moczopędne, a więc wspomaga w walce z albuminurią ( obecność białka w moczu), uremią ( zwiększone stężenie mocznika we krwi), likwiduje opuchliznę, usuwa nadmiar wody z organizmu oraz przyśpiesza detoksykację organizmu.

Cebula wywiera również pozytywny wpływ na regulację poziom cholesterolu we krwi, poziomu cukru we krwi oraz na regulację ciśnienia krwi. Cebule powinny spożywać osoby zmagające się z miażdżycą bądź nią zagrożone, ponieważ zawiera ona substancje działające przeciwzakrzepowo. Rozbija zakrzepy, a dodatkowo zapobiega pojawianiu się nowych.

Ponadto, cebula zaostrza apetyt. Wspomaga wydzielanie się soków żołądkowych. Działa przeciwgrzybiczo w jelitach, gdyż zapobiega gniciu resztek pokarmowych, które tam się znajdują. Ponadto, pozwala na szybkie pozbycie się pasożytów.

Przeczytaj również:  Deficyt kaloryczny

Kosmetyczne właściwości cebuli

Okazuje się, że cebula dość często jest wykorzystywana w kosmetyce. Właściwości w niej zawarte sprawiają, iż nadaje się idealnie jako dodatek do domowej, naturalnej odżywki do włosów. Polecana jest szczególnie osobom, które od dawna zmagają się z nadmiernym przetłuszczaniem włosów.

Do przygotowania takiej domowej odżywki z cebuli będziemy potrzebować:

  • 1 żółtko jajka.
  • Kilka kropel soku z cytryny.
  • 1 świeżą cebulę.

Na tarce o grubych oczkach ścieramy cebulę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Powstałą odzywkę nakładamy na wilgotne włosy i wmasowujemy ją w skórę głowy. Pozostawiamy na około godzinę. Po tym czasie spłukujemy i myjemy normalnie włosy szamponem, najlepiej 2 razy, aby pozbyć się zapachu cebuli.

Cebula swoje właściwości pielęgnujące zawdzięcza zawartości siarki. To głównie ona ogranicza ich przetłuszczanie oraz działa antybakteryjnie. Dlatego w wielu preparatach do walki z trądzikiem znajdziemy ten pierwiastek.

Odmiany cebuli

Cebula odmiany
Odmian i rodzajów cebuli jest bardzo wiele. Na polskich stołach królują zazwyczaj niektóre odmiany- nie ograniczamy się do jednej typowej odmiany, dobrze nam wszystkim znanej.

  • Cebula krymska- jest jedną z odmian czerwonej cebuli. Kształtem różni się od cebuli czerwonej- cebula krymska jest płaszcza. Wykorzystuje się ją do dań orientalnych, ponieważ jest odrobinę ostrzejsza od typowej czerwonej odmiany.
  • Cebula czerwona- jest delikatnie słodsza od białej odmiany. W swoim składzie zawiera więcej cukru. Warto przygotowywać z niej powidła oraz ją karmelizować. Krojenie cebuli czerwonej nie spowoduje u nas łzawienia w takim stopniu jak po białej. Odmiana ta nadaje się idealnie do mięs, śledzi, gulaszu czy sałatek.
  • Szalotka – gatunek ten jest uprawiany głównie we Francji, lecz nie tylko do francuskich dań warto ją dodać – jest bardzo ceniona i rozchwytywana w kuchni orientalnej. Odmiana szalotki kształtem przypomina tzw. kartoflankę. Jest to odmiana o stosunkowo mącznej strukturze. Nadaje się idealnie do sałatek.
  • Cebula czosnkowa- odmiana ta charakteryzuje się bardzo łagodnym smakiem. Nie powoduje ona bólów brzucha cz wzdęć.
  • Cebula dymka- są to małe, młode cybuszki sprzedawane zazwyczaj w pęczkach razem ze szczypiorem. Odmiana ta może być poddawana obróbce termicznej. Stosowana jest jako dodatek do pieczeni. Spotyka się ją często w postaci marynowanej. Smażenie cebuli dymki może powodować zgorzknienie miąższu.

Przeciwwskazania

Cebula, podobnie jak czosnek cz por jest ciężkostrawnym warzywem. Dlatego osoby zmagające się z chorobami nerek lub układu pokarmowego, tj. zaparcia spastyczne, problemy z wątrobą, wrzody dwunastniczy czy żołądka, powinny jej unikać. Wykluczyć ją z diety lub ograniczyć powinny również dzieci oraz osoby starsze.

Ciekawostki o cebuli

  • Cebula jest składnikiem wielu dań zarówno w Polsce, jak i we Francji czy Włoszech.
  • Cebula jest najczęściej rośliną 2- letnią.
  • Środkiem przeciwbiegunkowym jest wywar z łupin cebuli.
  • Na Ukrainie w mieście Drohobyczy, znajduje się pomnik cebuli.
  • Odmiana cebuli Kelsae Sweet Giant Onion osiąga wagę nawet 4,5 kilograma.
  • Cebula dostarcza duże ilości witaminy C, przez co doskonale chroni przed szkorbutem.
  • W starożytnym Egipcie krojenie cebuli było zakazane w czasie świąt, ze względu na to, że powoduje łzawienie.
  • Cebulę spożywano już w starożytnym Rzymie, Grecji, Egipcie i Chinach.

Cebula podczas przeziębienia

Nie od dziś są znane lecznicze właściwości cebuli. Większości z nasz kojarzy się tylko z walką z przeziębieniem- wąchanie cebuli pomaga pozbyć się kataru, a syrop z cebuli łagodzi kaszel. Może być bardzo pomocny osobom, które zmagają się z infekcjami dróg oddechowych- zapaleniem zatok, krtani, oskrzeli czy gardła. A to wszystko dzięki zawartym we wnętrzu cebuli składnikom, które nie tylko zwalczają powracające stany zapalne, ale również wzmacniają naszą odporność.

Przeczytaj również:  Jak schudnąć z ud?

Jest to niezwykle wdzięczny produkt, który możemy grillować, dusić, smażyć czy nawet jeść na surowo, pomoże nam również złagodzić objawy towarzyszące grypie czy przeziębieniu. Za najskuteczniejsze lekarstwo uważa się syrop z cebuli, posiadający działania zbliżone do antybiotyku.

Cebula jest źródłem przeciwutleniaczy

Cebula w swoim składzie zawiera przeciwutleniacze, czyli inaczej związki hamujące proces utleniania, które przyczyniają się do uszkodzenia komórek, a tym samym przyczyniają się po powstawia wielu groźnych chorób, np. chorób serca czy cukrzycy. W cebuli czerwonej znajdziemy ukrytą kwercetynę, która jest antyoksydantem, czyli neutralizuje działanie wolnych rodników, obniża ciśnienie tętnicze krwi, posiada właściwości przeciwnowotworowe oraz obniża poziom cukru. Z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców jasno wynika, że u osób spożywających pokarmy bogate w antocyjany, ryzyko zachorowania na choroby serca jest bardzo niskie.

Cebula jest cennym źródłem składników odżywczych

Cebula w swoim składzie ma niewiele kalorii, ale za to jest przepełniona składnikami odżywczymi. Średniej wielkości cebula ma zaledwie 44 kalorie, a w dodatku dostarcza cenny błonnik pokarmowy oraz dużą dawkę witamin i składników mineralnych.
Bogata jest szczególnie w witaminę C, która wspomaga wchłanianie żelaza, reguluje układ immunologiczny, naprawia tkanki i produkuje kolagen. Witamina ta jest uznawana za bardzo silny przeciwutleniacz, który ochrania komórki przed ich uszkodzeniem przez wolne rodniki.

Cebula jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, które są w główniej mierze odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto, dzięki dużej zawartości potasu, wpływają korzystnie na prawidłowe skurcze mięśni, czynność nerek, równowagę płynów, przewodnictwo nerwowe, a u osób chorujących na nadciśnienie tętnicze, może spowodować jego obniżenie się.

Cebula posiada korzystny wpływ na nasze serce

Cebula w swoim składzie zawiera związki obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz przeciwutleniacze, co pozwala zminimalizować ryzyko chorób serca. Ponadto, dzięki związkom siarki chroni przed powstaniem zakrzepów krwi i pomaga w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi.

Cebula a nowotwory

Spożywanie regularne warzyw należących do rodziny pallium, czyli np. czosnku czy cebuli, zmniejsza ryzyko zachowania na nowotwory, a szczególnie nowotworu gardła, jamy ustnej, jelita grubego i żołądka. Podczas prowadzenia 26 badań zostało wykazane, że osoby, które spożywały pallium w dużych ilościach, było o 22% mniej narażonych na raka żołądka w porównaniu do osób, które jadły ich o wiele mniej. Przeciwrakowe właściwości zostały powiązane z kwercetyną, czyli związkiem flawonoidowym, który jest silnym przeciwutleniaczem.

Cebula a cukrzyca

Spożywanie cebuli polecane jest osobom, które zmagają się z cukrzycą, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości chromu. Chrom chroni przed zachorowaniem na cukrzyce typu 2, pomaga w regulowaniu poziomu glukozy we krwi i obniża poziom cukru we krwi.

Cebula a lepsze trawienie

Ogólnie spożywanie cebuli wywiera korzystny wpływ na nasze zdrowie, lecz czasem może nam również zaszkodzić. Stosowana powszechnie w kuchni cebula nie jest zalecana osobom cierpiącym na dolegliwości wątroby, a jej zjedzenie może skutkować biegunką, bólem brzucha czy nawet wzdęciami. Aby zapobiec tym nieprzyjemnym dolegliwościom należy przed spożyciem cebulę udusić na wodzie lub sparzyć wrzątkiem. Wówczas pomoże w walce z zaparciami, poprawi nasze trawienie, a ukryte enzymy usprawnią proces trawienia i przyśpieszą metabolizm.

Cebula jest doskonałym źródłem prebiotyków, czyli inaczej substancji, które wspomagają wzrost i namnażanie się dobrych bakterii jelitowych. Cebula dodatkowo wzmacnia organizm oraz jest pomocna w odbudowie flory zasiedlającej jelita.

Cebula na wzmocnienie kości

Nie od dziś wiemy, że to produktom mlecznym są przypisane właściwości poprawiające zdrowie naszych kości, to również cebula ma na nie bardzo dobry wpływ. Dodatkowo cebula jest bardzo dobrym źródłem wapnia i krzemu, czyli pierwiastków, które są niezbędne do wzmocnienia i budowy kości.

Przeczytaj również:  BMI - co to jest? Jak obliczyć? Kalkulator BMI.

Przeprowadzono badanie z udziałem 24 kobiet po menopauzie i w średnim wieku, wykazało, że kobiety, które przyjmowały 100 ml soku z cebuli codziennie przez okres 8 tygodni, miały lepszą aktywność przeciwutleniające i gęstość mineralną kości w porównaniu z grupą kontrolowaną.

Kondycja skóry a cebula

Wielu z nas zaskoczył fakt, że syrop z cebuli łagodzi zaczerwienie towarzyszące chorób skóry, a szczególnie to pojawiające się przy trądziku. Zmniejsza także blizny i rozstępy. Oliwa zmieszana z sokiem z cebuli potrafi zdziałać cuda.

Naturalne antybiotyki znajdujące się w cebuli

Przez wieki cebula była stosowana w medycynie ludowej, m. in. Jako lekarstwo na problemy trawienne, nadciśnienie czy bóle reumatyczne. Obecnie wykorzystuje się to warzywo, jako lek w walce z przeziębieniem. Spowodowane jest to zawartością wielu drogocennych składników.

Właściwości lecznicze cebuli

  • Nielotne związki pomagają w zwalczaniu drobnoustrojów. Znajdują się głównie w miąższu. Substancje bakteriobójcze zawarte w cebuli są dość często stosowane w zwalczaniu bakterii odpornych na klasyczne antybiotyki. Warzywo to nie tylko zahamuje rozwój infekcji, lecz także odpowiada na wzmożoną produkcję śluzu. Jest to bardzo dobre w przypadku kaszlu mokrego, jak i suchego, gdyż ułatwia to odkrztuszanie.
  • Lotne związki posiadają bakteriobójcze działanie. Uwalniane są podczas krojenia, miażdżenia czy siekania warzyw.
  • Składniki mineralne, takie jak: siarka, cynk, magnez i krzem zwiększają odporność organizmu.

Cebula przepisy

Przepisy na syrop z cebuli

W każdym rodzinny ma swój ulubiony przepis na syrop. Poniżej przedstawimy kilka z nich.

Warstwowy syrop z cebuli

3 duże cebule pokrój na grube talarki, a następnie ułóż je warstwami, przekładając miodem lub posypując cukrem trzcinowym. Układając kolejno każdą warstwę. Zabieg ten pobudzi wydzielanie soków. Do syropu wykorzystajmy szczelny pojemnik z zamknięciem. Odstawiamy na kilka godzin, potrząsając nim od czasu do czasu. Syrop należy spożyć w przeciągu kilku dni. Oprócz cebuli można dodać również kilka plastrów cytryny lub imbir. Nie tylko wzmocnią działanie syropu, ale również poprawią walory smakowe.

Ekspresowy syrop z cebuli

Średniej wielkości cebulę pokroić i piórka, położyć w misce lub na talerzu, posypać 2 łyżkami cukru trzcinowego i odstawić w ciepłe miejsce. Syrop powinien być już gotowy po upływie godziny.

Syrop z tartej cebuli

2 duże cebule zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z 4 łyżeczkami miodu i odstawić na godzinę. Po jej upływie delikatnie podgrzać syrop, nie doprowadzając do wrzenia. Odcedzić płyn przez sito.

Syrop całonocny z cebuli

Średniej wielkości cebulę posiekać bardzo drobno. Włożyć do słoika, dodać 2 łyżeczki miodu i dokładnie wszystko wymieszać. Zamknąć słoik szczelnie i odstawić na całą noc w ciepłym miejscu. Warto do syropu dodać ząbek czosnku.
Średniej wielkości cebule drobno posiekać. Zalać ją szklanką wody i zagotować. Delikatnie ostudzić, po czym dodać 2 łyżki miodu. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i przelać syrop do czystego pojemnika.

Syrop z cebuli dla małych dzieci

Ze względu na bardzo charakterystyczny smak, syrop ten może być różnie tolerowany przez najmłodszych. Wiele dzieci nie może znieść tego intensywnego aromatu. Dawniej uważano, że syrop ten mogą przyjmować dzieci powyżej drugiego roku życia. Według najnowszej wiedzy, nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań, by dawać syrop również najmłodszym.

Jak stosować syrop z cebuli?

Domowej roboty syrop jest bezpiecznym lekiem. Jedynym przeciwwskazaniem do jego stosowania są uporczywe wzdęcia, gazy oraz alergie na pszczeli miód, lecz w tym przypadku można zamienić miód na cukier trzcinowy. Syrop najlepiej przyjmować do posiłku, ale nie dłużej niż przez 7 dni.

Jak prawidłowo powinniśmy dawkować?

  • Dorośli- 3 razy dziennie po 1 łyżce,
  • Dzieci- 2 razy dziennie po 1 łyżeczce,

Podczas łagodnych infekcji powinniśmy sięgać po domowe metody leczenia.

Autorem artykułu jest Alicja Król

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *