Herbata na odchudzanie

Cieplejsze wiosenne i letnie dni pobudzają każdego z nas do myślenia o atrakcyjniejszym wyglądzie, lepszej wydolności organizmu, dobrego samopoczucia i pozbycia się zbędnych kilogramów. Przy stosowaniu zbilansowanej diety warto pomyśleć o uzupełnianiu płynów, niezbędnych do nawadniania naszego organizmu. Bez wody tracimy koncentrację i siłę, a ciało nie pozbywa się tego co mu szkodzi. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest picie herbat, które sprzyjają zdrowiu, zapobiegają chorobom, wspomagają utratę wagi i tym samym odchudzanie.

Spis treści

Podobny artykuł: Najlepsze sposoby i produkty na odchudzanie

Co nam daje picie herbaty?

Picie herbaty co najmniej trzy razy w tygodniu wiąże się z dłuższym życiem i dłuższym życiem w zdrowiu – tak wynika z badań Chińskiej Akademii Nauk Medycznych w Pekinie opublikowanych w piśmie „European Journal of Preventive Cardiology”. Herbata podobnie jak kawa zawiera związki bioaktywne – polifenole, które mają działanie prozdrowotne. Jednak nie są one długo przechowywane w organizmie, dlatego częste spożywanie herbaty przez dłuższy czas jest konieczne, by osiągnąć pożądane efekty. Polifenole wykazują silne działanie przeciwutleniające oraz niszczące wolne rodniki, co ma znaczenie w procesach oczyszczania i regeneracji organizmu. To one są odpowiedzialne za charakterystyczny cierpki i gorzki smak herbat. Każda herbata jako używka nie ma kalorii, więc wypicie herbaty zamiast słodzonego napoju zmniejszy ilość kalorii jakie spożywamy w ciągu dnia.

Warunki wzrostu rośliny i sposób jej obróbki po zebraniu z herbacianego krzewu Camellia sinensis wpływają na to z jaką herbatą mamy do czynienia. Stąd bierze się właśnie podział na kolory. Dzięki różnej obróbce liści wydobywamy z rośliny walory smakowe, uzyskujemy różne kolory naparu, a w konsekwencji również to jak wpływa na nasz organizm. Podział na kolory może nam pomóc dobrać herbatę na odchudzanie pod kątem jej wpływu na organizm. Warto spróbować liści z każdego gatunku, poczuć smak i zapach, a następnie dopasować do siebie według własnych preferencji.

Każda herbata jest dobra

Najpopularniejsza w Europie i na świecie, może poza Azją, gdyż tam pije się raczej herbatę zieloną. Warto wiedzieć, ze każda herbata ma sporo zdrowotnych właściwości i bywa, że jedyną różnicą jest natężenie tych właściwości. Wszystkie wspomagają trawienie i zwiększają spalanie tkanki tłuszczowej, poprawiają metabolizm, ale tylko w połączeniu z odpowiednią dietą oraz aktywności fizyczną. Jest grupa herbat szczególnie zasługujących na uwagę w przypadku osób odchudzających się i będą to: herbata zielona, czerwona pu-erh, biała, rooibos, a także … napary ziołowe.

Herbata zielona

Ta herbata zyskuje coraz większą popularność na świecie. Przeszła przez dziesięciolecia bardzo dużo testów medycznych, których celem było ustalenie czy ma niezwykłe właściwości prozdrowotne. Posiada zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy, a mniej teiny. Dobra wiadomość w przypadku odchudzania to zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej

Herbata czerwona pu-erh

Herbata pochodząca z prowincji Yunnan jest chińskim sekretem na utratę wagi. Herbata potocznie nazywana jest spalaczem tłuszczu, bardzo skutecznie podkręca nasz metabolizm. Jeśli stosujesz dietę odchudzającą koniecznie pij pu-erh. Pomaga oczyszczać krew z toksyn, zmniejsza poziom stresu, zwiększa produkcję melatoniny w mózgu sprzyjając spokojnej nocy. Napar charakteryzuje wyrazisty, korzenny smak, a ten sam susz można zaparzać trzy razy. Czerwoną herbatę należy zalać wodą o temperaturze około 90°C. Taką temperaturę uzyskamy po 3-4 minutach od zagotowania. Na jedną filiżankę wsypujemy jedną łyżeczkę suszu, czyli około 3-5g na 200ml wody. Pu-erh parzymy krócej – od 1 do 3 minut zależnie od intensywności naparu, jaki chcemy uzyskać. Po 3 minutach parzenia smak herbaty staje się bardzo gorzki. Właśnie fakt przekraczania tej granicy powoduje, że herbata pu-erh uznawana jest za mało przyjemną w odczuciu. Jeśli zalewamy susz w dzbanku, należy pamiętać, by po parzeniu liście czerwonej herbaty oddzielić od naparu. O ile w przypadku czarnej susz można wykorzystać tylko raz, to liście czerwonej herbaty parzyć możemy dwa, a nawet trzy razy, uzyskując pełnowartościowy napar. Za każdym razem powinno się parzyć liście o minutę dłużej, niż poprzednio.

Herbata biała

Napój przyrządzany z pąków i młodych listków Camellia sinensis zbieranych wczesną wiosną, następnie tak zebrany surowiec suszy się na słońcu. Przechodzi najkrótszą drogę od krzewu do filiżanki. Jest to najdroższa herbata, a jednocześnie prawdopodobnie najzdrowsza. Często sporządza się tańsze mieszanki z zieloną herbatą. Podobnie jak inne herbaty zawiera polifenole i inne prozdrowotne składniki, jednak związków antyoksydacyjnych jest trzy razy więcej niż w herbacie zielonej. Wbrew nazwie napój nie jest biały, ma barwę bladożółtą, pozbawiony goryczy, delikatny smak. Co bardzo ważne dla osób odchudzających się, biała herbata zapobiega powstawaniu komórek tłuszczowych i usprawnia procesy metabolizmu tłuszczów. Białą herbatę, jak wszystkie herbaty najlepszego gatunku, powinno się parzyć w ceramicznym lub szklanym naczyniu, które należy wcześniej podgrzać. Białą herbatę parzy się tylko jeden raz. Tylko najlepsze (i najdroższe) gatunki można parzyć dwu-, a nawet trzykrotnie. Susz zalewamy wodą o temperaturze 85°C-90°C (około 3 do 7 minut po zagotowaniu) i pozostawiamy na kilka minut.

Rooibos

Roślina ziołowa, która pochodzi z południowej Afryki. Napój zawiera sporo minerałów m.in. wapń, potas, żelazo, magnez, mnóstwo przeciwutleniaczy, a ciekawostką jest, że nie zawiera kofeiny. Po samym składzie widać, że jest to bomba witaminowa i spokojnie każdy może traktować „rooibosa” jako element diety. Polecany nawet kobietom w ciąży, łagodzi i lekko uspokaja. Już jedna filiżanka dziennie potrafi skutecznie obniżyć ciśnienie tętnicze, poziom stresu, spowalnia starzenie się organizmu. W badaniach przeprowadzonych na szczurach wykazano pozytywny wpływ naparów Rooibos na gospodarkę lipidową. Z tego powodu może on mieć dobry wpływ na odchudzanie. Z Rooibos postępujemy podobnie jak z herbatą. Zalewamy susz gorącą wodą i parzymy przez około 5 minut. Można spożywać ją jako napój ciepły lub na zimno z dodatkiem lodu i cytryny.

Matcha

Zaskakująca zielona herbata w proszku, a to po prostu zmielone na pyłek liście zielonej herbaty. Ciekawa postać herbaty, stosowana jako alternatywa dla kawy. Na pewno pobudza, dodaje energii, przyspiesza metabolizm, wspomaga pracę wątroby i nerek, a tym samym ułatwiają usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn, więc jest to idealna propozycja dla osób, które chcą wspomóc odchudzanie. Dzięki odtruciu organizmu można przyspieszyć przemianę materii, schudnąć i poczuć się lepiej. Tradycyjnie matcha służy do przygotowywania aromatycznego naparu . Wystarczy pół łyżeczki proszku zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Do parzenia używa się specjalnego bambusowego pędzla, który tworzy na powierzchni napoju delikatną piankę. Proszek wykorzystuje się również do robienia latte, która wyglądem przypomina nieco tradycyjną kawę oraz jako dodatek do koktajli. Łyżeczka matchy sprawi, że zwykłe smoothie zamieni się w energetyczny koktajl.

Herbatki ziołowe

Uzupełnieniem codziennej diety są także pyszne i wartościowe herbatki ziołowe. Zioła są dobre na wszystko, a ich prozdrowotne właściwości są niezwykle ważne także przy wspomaganiu odchudzania. Najlepiej jednak sięgnąć po niej w jak najmniej przetworzonej formie. Poniżej kilka z nich, które warto pić na diecie.

Mięta

Mięta ma wpływ przede wszystkim na procesy trawienne. Liście mięty zwiększają bowiem wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, a także usprawniają pracę jelit. Stosowane są jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Co więcej, liście te mają także właściwości przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajające. Mięta na odchudzanie to doskonały pomysł. Wystarczy wdychać aromat naparu z mięty, aby zmniejszyć apetyt! Kiedy mamy ochotę na „coś” słodkiego albo wysokokaloryczną przekąskę, powinniśmy zaparzyć miętę.

Pokrzywa

Pokrzywa należy do najbezpieczniejszych ziół, które oczyszczają organizm. Picie naparu z pokrzywy pobudza wydzielanie soków żołądkowych, co wpływa na przyspieszenie trawienia. Pokrzywa zwyczajna zawiera również związki, które wykazują działanie oczyszczające układ trawienny. Z tego powodu jest naturalnym środkiem wspomagającym gubienie zbędnych kilogramów.

Yerba mate

Yerba mate to napój, który pozytywnie wpływa na wszystko. Nie każdy jednak ma świadomość, jak mocny wpływ może mieć na odchudzanie. Yerba wspomaga odchudzanie głównie poprzez uczucie sytości, a także poprzez hamowanie aktywności enzymu trawiennego (lipazy trzustkowej). To właśnie on rozkłada tłuszcze – wspomaga to ograniczenie ilości przyswajanych tłuszczów przez organizm. Podczas zablokowania tego enzymu, tłuszcze nie są trawione w jelicie cienkim. Dzięki temu obniża się kaloryczność jedzenia. Dlatego yerba mate najlepiej spożywać po 30 minutach od spożycia posiłku. W szczególności dotyczy to posiłków bogatych w tłuszcze – obiad i kolacja.

Wskazówki na koniec

Starajmy się wybierać herbaty w formie liści, a nie pakowane w torebki, gdyż herbata w tej postaci bywa gorszej jakości i są to często mieszkanki z różnych upraw. Minusem używania torebek jest też to, że my jako konsumenci nie odkrywamy bogactwa smaków i aromatów jakie oferują nam poszczególne odmiany herbat danego koloru.


Ranking produktów na Odchudzanie - Czerwiec 2023 r.

Czym są tabletki na odchudzanie oraz analiza.

Ostatnia aktualizacja rankingu: 23.04.2024

Dodatki do herbat

Bardzo dobrym pomysłem jest urozmaicenie każdego napoju o składniki stale stosowane w kuchni, natomiast rzadziej wykorzystywane do przyrządzania herbat. Są to wszystkie przyprawy, które świetnie uzupełnią nie tylko właściwości smakowe, ale i prozdrowotne.

Imbir

Imbir rzeczywiście przyspiesza odchudzanie, dlatego jest chętnie spożywany przez osoby, które chcą stracić na wadze, dzięki obecności gingerolu i zinferonu. Wiele osób ceni go za właściwości oczyszczające, dzięki którym organizm może szybciej pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn.

Cynamon i kardamon

Cynamon i kardamon to nieocenione, bardzo aromatyczne przyprawy na odchudzanie, ponieważ zawierają enzymy, które uczestniczą w procesie spalania węglowodanów i regulują zawartość glukozy we krwi. Ich olejki eteryczne pobudzają układ pokarmowy, dzięki czemu trawienie jest szybsze.

Goździki

To silny środek odchudzający. Wspomaga on pracę jelit, usprawnia proces trawienia i daje uczucie sytości. Badania dowodzą, że owoce goździkowca korzennego stymulują metabolizm. Z tego powodu uważane są za naturalny spalacz tłuszczu.

Cytrusy

Owoce cytrusowe działają oczyszczająco na organizm. Dzięki dużej ilości błonnika regulują i poprawiają pracę układu trawiennego, dlatego pojawiają się w wielu dietach oczyszczających i odchudzających.

Podsumowanie

Warto zapamiętać, że wszystkie te napoje nie są cudownymi specyfikami, które działają bez naszego żadnego wsparcia. One tylko wspomagają procesy trawienie, pobudzają metabolizm, a w konsekwencji mogą sprzyjać utracie wagi, dlatego też najważniejsza jest nasza własna inicjatywa do podjęcia działań prozdrowotnych, czyli wsparcie zdrową, zbilansowana dietą i regularną aktywnością fizyczną.

Na koniec warto zapamiętać kilka drobnych wskazówek i uwag dotyczących picia wszystkich herbat.

Po pierwsze im dłużej parzymy każdą herbatę tym słabsze są jej właściwości pobudzające, natomiast przy dłuższym zaparzaniu może wystąpić goryczkowy smak.

Po drugie miej na uwadze o pewnych przeciwskazaniach zdrowotnych, które akurat Ciebie dotyczą. Jak każdy produkt herbata jest składnikiem diety i może nie być wskazana przy danych dolegliwościach.

Po trzecie małe ostrzeżenie – dobroczynnie właściwości herbat nie działają w połączeniu ze słodyczami, słodkimi dodatkami i temuż podobnymi!

Po czwarte-próbuj, smakuj i wybieraj, bez wątpienia te napoje mocy wzmocnią Twój organizm, poprawią nastrój i będziesz miał większy przypływ energii.

Alicja Król

✓ Zweryfikowany
Alicja Król

Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.

Autorem artykułu jest Alicja Król

Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *