Imbir na odchudzanie
Od wieków imbir znajduje szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jako aromatyczna przyprawa, jak i medycynie naturalnej. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, jest więc bezkonkurencyjnym sprzymierzeńcem w zwalczaniu przeziębienia i grypy. To jednak nie wszystko – znany jest również ze swoich właściwości hamujących apetyt i przyspieszających metabolizm. Jak więc wykorzystać imbir w procesie odchudzania?
Spis treści
Imbir – pochodzenie
Imbir lekarski pochodzi z Azji. Jest rośliną o dużych, długich liściach i zielonożółtych kwiatach. Jednak najbardziej docenianą częścią jest korzeń rośliny, zarówno ze względu na walory smakowe, jak i zawartość wielu cennych witamin oraz minerałów.
Właściwości imbiru
Imbir znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Jest stosowany na ból gardła, kaszel czy zgagę. Ma właściwości pobudzające wydzielanie śliny, co wpływa bezpośrednio na poprawę jakości trawienia. Imbir jest również niezastąpionym środkiem na chorobę lokomocyjną, czy bóle migrenowe. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które skutecznie zwalczają stan zapalny, co jest szczególnie ważne u osób z nadwagą, ponieważ wbrew utartym przekonaniom nadprogramowe kilogramy nie są jedynie problemem wizualnym, ale mają również niemały wpływ na cały organizm. Regularnie spożywany imbir pozytywnie wpływa na układ krwionośny, który jest poważnie obciążony u osób z nadmierną wagą.
Właściwości odżywcze imbiru
Korzeń imbiru ma bardzo charakterystyczny odświeżający aromat ze słodkimi nutami, co zawdzięcza wysokiej zawartości olejków eterycznych, w smaku natomiast jest ostry i łagodnie gorzki. Imbir jest bogaty w witaminy, w 100 gramach tej przyprawy znajdziemy:
- Witamina C – 5,0 mg
- Tiamina (B1) – 0,025 mg
- Ryboflawina (B2) – 0,034 mg
- Niacyna (B3) – 0,75 mg
- Witamina B6 – 0,16 mg
- Kwas foliowy – 0,11µg
- Witamina E – 0,26 mg
W 100 gramach korzenia imbiru znajdziemy też wiele mikro i makroelementów:
- Fosfor – 34 mg
- Wapń – 16 mg
- Magnez – 43 mg
- Potas – 415 mg
- Sód – 13 mg
- Żelazo – 0,6 mg
- Cynk – 0,34 mg
- Mangan – 0,229 mg
- Selen – 0,0007 mg
Imbir na odchudzanie
Wiele badań naukowych potwierdza, że imbir jest rośliną, która wspomaga odchudzanie. Warto rozważyć włączenie go na stałe do codziennej diety, gdyż niesamowicie wzbogaci smak wszelkich potraw. Wystarczy dodać imbir pokrojony w cienkie plasterki do dań, lub marynat lub dodać go w startej formie do zup, świetnie współgra również z czosnkiem.
Imbir przyspiesza odchudzanie dzięki zawartym w nim związkom fenolowym (gingerol i zinferon) i zwiększaniu termogenezy – czyli ogrzewaniu organizmu do odpowiedniej temperatury. Działanie termogenne imbiru powoduje spalanie większej ilości kalorii, co bezpośrednio wpływa na utratę masy ciała. Ponadto imbir przyspiesza przemianę materii dzięki czemu, organizm zmniejszy ilość odkładanej tkanki tłuszczowej, a finalnie doprowadzi również do jej spalania.
Jak wybrać odpowiedni imbir?
W sklepach dostępnych jest wiele form imbiru. Wybierając świeży korzeń, warto wybrać jędrny o jednolitej barwie i z jak najmniejszą ilością małych odnóżek (dzięki temu z łatwością wykorzystamy większość kłącza).
Jak wykorzystać imbir w codziennej diecie?
Świeży imbir warto spożywać na surowo. Jeśli jednak taka postać jest zbyt ostra i wyrazista, można dodać go do naparów i potraw. Imbir świetnie komponuje się z czosnkiem, gałką muszkatołową czy liściem laurowym.
Napary z imbiru wspomagające odchudzanie
Dzięki termogenicznemu charakterowi imbir podnosi temperaturę ciała, dzięki czemu organizm spala znacznie więcej kalorii. Jeśli w świeżej formie okaże się zbyt intensywny, warto spożywać napary z dodatkiem imbiru.
Napar z imbiru i cytryny
Pobudzi metabolizm i wspomoże spalanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu przyspieszy odchudzanie.
- 3 cytryny
- Korzeń imbiru
Imbir oraz cytrynę pokrój w cienkie plastry i zalej wrzątkiem. Napar, który powstanie należy rozcieńczyć wodą. Picie takiego napoju zamiast czystej wody przyspieszy przemianę materii.
Imbirowa esencja zdrowia
- kawałek tartego imbiru
- szklanka ciepłej wody
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki miodu
Imbir należy zalać bardzo ciepłą wodą, dodać skok z cytryny i miód. Napój wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Imbirową esencję zdrowia najlepiej wypić na czczo, ułatwi odchudzanie, ale również wspomoże procesy trawienne i pozytywnie wpłynie na odporność.
Zielona herbata z imbirem
Smak zielonej herbaty jest doceniany od wielu wieków, jest ona również bogata w polifenole, witaminy i minerały. Jej połączenie z imbirem doskonale sprawdzi się w procesie odchudzania. Wystarczy dodać imbir do zaparzonej herbaty. Taki napój pity regularnie pozwoli uzyskać zgrabną sylwetkę i płaski brzuch. Napar może być również spożywana na zimno w postaci mrożonej herbaty.
Miętowa lemoniada z imbirem
- świeża mięta
- korzeń imbiru
- cytryna
Cytrynę i obrany imbir należy pokroić w plastry oraz dodać świeżą miętę. Całość zalać wodą mineralną lub wystudzoną wodą przegotowaną i odstawić do schłodzenia do lodówki. Taki napój szczególnie dobrze sprawdzi się podczas upałów.
Szot zdrowia
Wystarczy wycisnąć sok z imbiru i cytryny w wolnoobrotowej wyciskarce. Jednorazowo należy wypić 50 ml soku. Jest to prawdziwa bomba antyoksydantów mająca wiele prozdrowotnych efektów.
Koktajl na odchudzanie z imbirem
Jeśli smak imbiru jest zbyt intensywny, warto dodać go do koktajlu, który świetnie zastąpi II śniadanie.
- 3 cm startego imbiru
- duża garść liści jarmużu
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 g świeżego ananasa
- szklanka wody mineralnej lub przegotowanej
Wystarczy umieścić wszystkie składniki w blenderze, zalać wodą i zblendować. Ten koktajl wspomoże odchudzanie, ale imbir świetnie sprawdzi się w wielu kompozycjach smakowych.
Napar z dodatkiem kurkumy przyspieszający odchudzanie
- 5 cm imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 szczypty cynamonu
- sok z połowy cytryny
- 300 ml zielonej herbaty
Zieloną herbatę należy zaparzyć i odstawić do przestygnięcia. Imbir pokroić w cienkie plastry i zalać ciepłą herbatą. Pozostawić do wystygnięcia, następnie odcedzić imbir a do naparu dodać kurkumę, cynamon i sok z cytryny. Napój najlepiej pić raz dziennie, można rozcieńczyć go wodą.
Kawa z imbirem
Kofeina zawarta w kawie przyspiesza metabolizm, dodatek imbiru dodatkowo wzmocni ten efekt. Wystarczy dodać odrobinę soku wyciśniętego z imbiru do kawy i pić taki napój raz dziennie.
Woda z imbirem na odchudzanie
Najłatwiejszym sposobem na przemycenie imbiru do swojego jadłospisu jest dodanie go do butelki z wodą, którą pije się w trakcie dnia. Wystarczy wrzucić do butelki kilka plastrów imbiru, można dodać również plastry cytryny czy świeżą miętę. Jeśli chcemy jednak wzmocnić jego prozdrowotne właściwości – warto przygotować wyciąg z imbiru. Kilka plastrów obranego korzenia imbiru należy zalać odrobiną wrzątku, a następnie odcedzony wyciąg wlać do butelki z wodą. Dzięki temu skoncentrowanie witamin oraz minerałów będzie znacznie wyższe.
Ranking produktów na Odchudzanie - Czerwiec 2023 r.
Czym są tabletki na odchudzanie oraz analiza.
Ostatnia aktualizacja rankingu: 04.10.2024
Podsumowanie
Imbir w naturalny sposób wspomaga odchudzanie. Dzięki swoim właściwościom przyspiesza metabolizm, zwiększa termogenezę i reguluje uczucie łaknienia. Warto rozważyć umieszczenie go na stałe w codziennej diecie ze względu na działanie wzmacniające odporność i bogactwo przeciwutleniaczy. Włączenie go do swojego jadłospisu jest niezwykle proste, nawet jeśli nie lubimy smaku imbiru, dostępny są również suplementy z ekstraktem z imbiru lub kapsułki ze sproszkowanym imbirem. Korzeń imbiru doskonale wpływa na ilość spalanych kalorii, dzięki czemu przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i wspomaga procesy przemiany materii.
Absolwentka medycyny w zawodzie dietetyki. Dietetyka i zdrowe jedzenie nie jest mi obce. Trening personalny w temacie odchudzania i układania jadłospisów to jest to co lubię. Publikuję aktualne recenzje i opinie opublikowane na różnych forum i portalach społecznościowych.